02 Φεβρουαρίου, 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΟΡΑ

 
          Διαβάστε όλη την Συνέντευξη ΕΔΩ....


ΙΔΟΥ ΓΙΑΤΙ ΒΙΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΤ Α.Ε. ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

 

Η.....εξαφάνιση της ΕΡΤ Α.Ε. από τον τηλεοπτικό χάρτη και η αντικατάσταση της από τη ΔΤ και, κατόπιν, από τη ΝΕΡΙΤ δεν ήταν μόνο μιντιακή είδηση, αλλά και οικονομική. Με το λουκέτο στη ραδιοτηλεοπτική επιχείρηση, το υπουργείο Οικονομικών παρέλαβε την περιουσία της, κινητή και ακίνητη, ανοίγοντας τον δρόμο για έσοδα στο κράτος.

Με διάταξη στον νόμο 4273/2014, δεκατέσσερις μήνες μετά, η κυβέρνηση μεταβίβασε στη ΝΕΡΙΤ μέρος της μεγάλης ακίνητης περιουσίας της πρώην κρατικής τηλεόρασης. Ωστόσο, από τα 100 (και πλέον) οικόπεδα και κτήρια της ΕΡΤ, σήμερα στη ΝΕΡΙΤ ανήκουν μόνο τα 20.

Τα υπόλοιπα παρέμειναν στην ειδική διαχείριση του υπουργείου Οικονομικών, προς μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να φέρουν έσοδα στο κράτος. Πλέον, η ΝΕΡΙΤ έχει στην πλήρη κατοχή της προς εκμετάλλευση συνολικά 20 κτήρια και οικόπεδα, καθώς και τα κέντρα εκπομπής. Πιο συγκεκριμένα:

*το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής (Μεσογείων 432), με εξαίρεση την κατοχή και την κυριότητα του οπτικοακουστικού, έντυπου και φωτογραφικού, αρχείου της ΕΡΤ, για το οποίο η ΝΕΡΙΤ έχει μόνο το δικαίωμα χρήσης και διαχείρισης.

*το ακίνητο της Κατεχάκη, με εξαίρεση το μέρος του οικοπέδου και των κτηρίων που έχει παραχωρηθεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, στις 12 Νοεμβρίου 2013.

*το ακίνητο επί της λεωφόρου Μεσογείων 463, το κτήριο της Μουρούζη, το ακίνητο της ΕΡΤ3 επί της λεωφόρου Στρατού και το ακίνητο στον Δήμο Ιλίου.

Η ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ ανερχόταν στα 182 εκατ. ευρώ σύμφωνα με έκθεση του 2010. Επί παραδείγματι, ανενεργό ήταν οικόπεδο-φιλέτο 131,74 στρεμμάτων στον Άγιο Στέφανο Αττικής (Μπογιάτι) που είχε αποτιμηθεί σε 14,1 εκατ. ευρώ.

Σε 7,6 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αξία έκτασης 1.162 στρεμμάτων στην Αυλίδα, σε 5,6 εκατ. εκτιμάται άλλη έκταση (173,81 τ.μ.) στην περιοχή Λάκκα Καλογήρου Μεγάρων, ενώ στην τοποθεσία Μπασταρδάκι Γέρακα Πεντέλης οικόπεδο 31 τ.μ. υπολογίζεται σε 5,6 εκατ. ευρώ.
 


ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ Π.Ε. ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΕΚΚΕΝΩΘΗΣΑΝ ΧΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

 

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έγινε χθες στο κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εξαιτίας του συναγερμού που έχει σημάνει από τις πλημμύρες που έχουν προκαλέσει ήδη αρκετά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στο κέντρο επιχειρήσεων, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, ευρέθησαν στις 13:15 οι υπουργοί Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης· Εσωτερικών Νίκος Βούτσης· οι αναπληρωτές υπουργοί, Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Πολλά και σοβαρά είναι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε όλη την Ήπειρο από τη συνεχή βροχόπτωση των τελευταίων ημερών η οποία μάλιστα προβλέπεται να συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα. Στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων αντιμέτωποι με πλημμυρισμένα σπίτια και υπόγεια βρίσκονται κάτοικοι των περιοχών σε Σεισμόπληκτα, Βοτανικός, Μπάφρα, Πεδινή, Κατσικά, που είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί με ιδιαίτερη ένταση.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα πάντως εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Άρτας. Εκεί από τα ξημερώματα άνοιξε το φράγμα στο Πουρνάρι κι ελεγχόμενα φεύγει νερό προς την Άρτα, με κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ παρελθόν αποτελεί το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας το οποίο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού.

Ο Καλαμάς υπερχείλισε και πλημμύρισαν εκτάσεις στην περιοχή της Βρυσέλλας ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στον Αχέροντα, κυρίως στην περιοχή του Φαναρίου. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων βρίσκονταν  επί ποδός και απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να ενημερώνονται για τα πλημμυρικά φαινόμενα που επικρατούσαν στην περιοχή τους.

Ιωάννινα:Τα προβλήματα στο νομό Ιωαννίνων επικεντρώθηκε κυρίως στα ορεινά όπου η χιονόπτωση είναι συνεχής από το Σάββατο με αποτέλεσμα τα ορεινά να έχουν ντυθεί στα λευκά. Η χιονόπτωση ήταν έντονη σε Ζαγόρι, Κόνιτσα και Μέτσοβο και 30 μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων βρίσκονται επί ποδός. Η κίνηση στα ορεινά γίνεται με δυσκολία και απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σε ότι αφορά το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων η συνεχής βροχόπτωση έχει προκαλέσει προβλήματα σε περιοχές όπου συνήθως πλήττονται από τέτοια φαινόμενα με το ευτύχημα να είναι πάντως ότι σε σύγκριση με την προηγούμενη φορά που η κακοκαιρία χτύπησε την περιοχή δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα μέσα στην πόλη. Σοβαρή καθίζηση υπέστη τμήμα της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων Αθηνών, κοντά στο Τέροβο.

Το ένα ρεύμα του δρόμου έχει κλείσει και ήδη από την Περιφέρεια Ηπείρου έχει γίνει η απαραίτητη σήμανση. Η κυκλοφορία στην εθνική γίνεται μόνο από τη μία λωρίδα και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οι ζημιές στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου είναι τεράστιες με δεκάδες κατολισθήσεις και καθιζήσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ώρες.

Άρτα:Σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος της Άρτας, ενώ σε προληπτική εκκένωση χωριών στα πεδινά προχωρούν οι αρχές, καθώς ο Άραχθος, ο Αχέροντας και ο Λούρος έχουν ξεφύγει από το όριο κινδύνου. «Θα εκκενώσουμε προληπτικά τα πεδινά χωριά, ο Άραχθος κατεβάζει νερό» είπε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

 
Τα χωριά που εκκενώθηκαν προληπτικά είναι οι Κεραμάτες, Νεοχώρι, Συκιές, Λουτρότοπος, Κομμένο και Ακροποταμιά. Ωστόσο, η Πυροσβεστική δεν έχει δεχτεί κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια στην περιοχή. Από τις ισχυρές βροχοπτώσεις κατέρρευσε το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε τον 18ο αιώνα. Το μεγαλύτερο τμήμα του υποχώρησε από τις βροχοπτώσεις και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Αράχθου. Από τις 5 προχθές τα ξημερώματα άνοιξε το φράγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό στο Πουρνάρι της 'Αρτας και αποφορτίζεται ελεγχόμενα από τον υδάτινο όγκο, με κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Πρέβεζα:Στο έλεος του Αχέροντα βρίσκεται ο κάμπος του Φαναρίου αλλά και η ευρύτερη περιοχή. Σοβαρά είναι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε Καναλάκι και Καστρί, για την αντιμετώπιση των οποίων κινήθηκαν άμεσα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και του Δήμου. Σε πρώτη φάση ενισχύθηκαν τα αναχώματα προκειμένου να συγκρατηθούν τα ορμητικά νερά του Αχέροντα.

Οι ποσότητες που κατεβαίνουν από τα βουνά του Σουλίου είναι απίστευτες και όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής δεν θυμούνται ανάλογες εικόνες τα τελευταία χρόνια. Ο κάμπος του Φαναρίου έγινε και πάλι Αχερουσία Λίμνη, αναφέρει ο κ. Σπύρος Ράπτης, ο οποίος αποτύπωσε στον φωτογραφικό φακό, στιγμιότυπα από την πλημμυρισμένη περιοχή.

Θεσπρωτία:Σε λίμνη μετέτρεψαν τα νερά του Καλαμά τεράστιες εκτάσεις στο Νομό Θεσπρωτίας. Ο ποταμός υπερχείλισε στην περιοχή της Βρυσέλλας και διακόπηκε η κυκλοφορία στο δρόμο προς Φιλιάτες. Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας βρίσκεται σε επιφυλακή γεγονός που έκανε τα προβλήματα μεγαλύτερα τόσο στον Καλαμά όσο και στον Αχέροντα.

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, απαγορεύθηκε χθες ο απόπλους του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου Super Fast II προς το Μπάρι της Ιταλίας, λόγω ανατροπής ενός φορτηγού και ενός επικαθήμενου στο γκαράζ του πλοίου λόγω της θαλασσοταραχής κατά την διάρκεια του δρομολόγιου από Πάτρα προς Ηγουμενίτσα.
 


ΑΝ ΔΙΩΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 

Με ένα πύρινο άρθρο, που όμως στηρίζεται σε ιστορικά δεδομένα και όχι σε αυθαίρετες εκτιμήσεις, ο φημισμένος καθηγητής Ιστορίας του Columbia και συγγραφέας, Μαρκ Μαζάουερ γράφει στους Financial Times για τους κινδύνους που υπάρχουν για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, σε περίπτωση που οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποφασίσουν να εκπαραθυρώσουν την Ελλάδα. Γράφει ο κ. Μαζάουερ: «Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες πίστευαν ότι ο χειρότερος εφιάλτης τους ήταν ένας θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Τώρα που το ακροαριστερό λαϊκιστικό κόμμα είναι στην κυβέρνηση, ανησυχούν για το τι θα συμβεί αν αποτύχει.

Κατατροπωμένα από την πολιτική λιτότητας, τα δύο κόμματα που κυριάρχησαν μετά την μετάβαση της Ελλάδας στη δημοκρατία το 1974, βλέπουν τους ψηφοφόρους τους να φυλορροούν προς τα αριστερά και τα δεξιά. Αν η τάση αυτή εξαπλωθεί, μπορεί να απειλήσει το ίδιο το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης. Η γενιά που ίδρυσε την Ε.Ε. γνώριζε πολύ καλά ότι η δημοκρατία είναι ένα νέο και εύθραυστο εγχείρημα. Ήδη από το 1921 ο ιστορικός James Bryce έγραφε με έκπληξη για την «οικουμενική αποδοχή της δημοκρατίας ως την φυσιολογική και φυσική μορφή διακυβέρνησης».

Αλλά τα πράγματα πήραν γρήγορα περίεργη τροπή. Η ευρωπαϊκή αριστερά είχε αποκτήσει ήδη μια αμφίθυμη στάση ως προς την κοινοβουλευτική δημοκρατία, ακόμα και πριν το ξέσπασμα της κρίσης του 1929 και την άνοδο του Στάλιν στην Ε.Σ.Σ.Δ. Η δεξιά, ο μεγάλος νικητής στην μεσοπολεμική Ευρώπη, ήταν ένας θίασος κληρικών, στρατηγών και αυταρχικών ηγετών. Το κέντρο δεν μπορούσε να κρατήσει.

Ως το 1939, η πλειοψηφία των επιτυχημένων δημοκρατικών συστημάτων της ηπείρου είχε καταστραφεί, εξαιτίας της φυγής προς τα άκρα. Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης, το πιο σύγχρονο συνταγματικό πολίτευμα της εποχής του, έδωσε την θέση της στο Τρίτο Ράιχ. Στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη, η διαδικασία δημοκρατικής μετάβασης αντιστράφηκε, καθώς 16 χώρες στράφηκαν προς τα δεξιά. Μόνο μετά από το 1945 τα κόμματα από όλο το ιδεολογικό φάσμα άρχισαν να συμφιλιώνονται με τις αρετές της πολιτικής μετριοπάθειας. Η επώδυνη αποκατάσταση του κέντρου ήταν προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της δημοκρατίας.

Η ιστορία σπάνια επαναλαμβάνεται. Η σημερινή ακροδεξιά μιλάει τη γλώσσα της δημοκρατίας και η εκλογική της δύναμη μπορεί προς το παρόν να καθιστά τη γλώσσα αυτή ειλικρινή. Αλλά πρόκειται για μια πολύ μικρή παρηγοριά. Αυτό το οποίο πρεσβεύει μπορεί να γίνει πιο θανάσιμο για την Ε.Ε. από οτιδήποτε μπορεί να εξαπολύσουν οι ακροαριστεροί λαϊκιστές. Μολονότι επικρίνουν την πορεία που έχει πάρει η Ε.Ε., ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποδέμος της Ισπανίας, παραμένουν αφοσιωμένοι ευρωπαϊστές. Δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις δυνάμεις της δεξιάς. Η Χρυσή Αυγή, ένα ανοιχτά ναζιστικό κόμμα, κράτησε σταθερά τα ποσοστά της στις ελληνικές εκλογές, κερδίζοντας την τρίτη θέση παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της βρίσκεται στην φυλακή. Πολιτικά, είναι ευρωσκεπτικιστική. Οικονομικά, το όραμα της είναι ο φασισμός σε μια χώρα.

Τα ξυρισμένα κεφάλια των γυμνασμένων μελών της Χρυσής Αυγής μπορεί να μην ανησυχούν όσους μένουν εκτός Ελλάδας. Αλλά μια στροφή προς την ακροδεξιά εξελίσσεται και σε μια άλλη χώρα. Στην Γαλλία, η αποδυνάμωση της κεντροδεξιάς έχει ωφελήσει το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, το οποίο κατέλαβε την κορυφή στις περσινές ευρωεκλογές. Αντίστοιχη νίκη πέτυχε και το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας.

Η εικόνα είναι ακόμα πιο ζοφερή, καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν πως η απειλή από τα άκρα επηρεάζει τα κόμματα της κεντροδεξιάς. Είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε όλη την ήπειρο. Με λίγα λόγια, η μάχη για την υπεράσπιση του ενιαίου νομίσματος της ηπείρου αναβιώνει μια ακροδεξιά γλώσσα εθνικής καθαρότητας, ρατσισμού και ανεξαρτησίας.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμβολίζει την αποκήρυξη της Ευρώπης, αλλά τον επαναπροσδιορισμό της. Το σκεπτικό που βρίσκεται πίσω από το αποτέλεσμα στην Ελλάδα βασίζεται σε μια απλή διαπίστωση: το οικονομικό τραύμα από την κρίση που έχει πλήξει την Ελλάδα καταστρέφει την κοινωνία. Με την ανεργία των νέων πάνω από το 50%, μια ολόκληρη γενιά οδηγείται στον αποκλεισμό. Την ίδια ώρα, η ιδέα του κοινού καλού θυσιάζεται μέσα από εξαναγκαστικές πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων, με ορατό το ενδεχόμενο της οικολογικής καταστροφής. Αυτή η εμπειρία της λιτότητας και ο αντίκτυπος της ένωσε μαζί διαφορετικές τάξεις και ηλικίες, πόλεις και χώρες.

Μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί οι πολίτες στα χρεωμένα κράτη της Ευρώπης υιοθετούν αυτήν την στάση, αν και αυτό δεν μπορεί να γίνει κατανοητό από την πλειοψηφία των πιστωτών του Βορρά. Ωστόσο οι δανειστές πρέπει να το λάβουν υπόψη, γιατί μπορεί να είναι η τελευταία πράξη του δράματος. Είναι πολύ δελεαστικό να διαγράψει κανείς τους Έλληνες ως ανεύθυνους ακραίους και να τους δείξει την πόρτα της εξόδου.

Μόνο που τότε μπορεί να τους ακολουθήσουν και άλλοι έξω από το ευρώ ή ακόμα και έξω από την ίδια την Ε.Ε., γυρίζοντας την Ευρώπη πίσω στο σημείο που βρισκόταν όταν ξεκίνησε το σχέδιο της ενοποίησης πριν από μισό αιώνα. Αυτήν την φορά, τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Χειρότερα εν μέρει γιατί η θεσμική συνεργασία είναι αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τώρα που η παγκοσμιοποίηση έχει αναγκάσει τους λαούς να είναι μαζί και τα περιθώρια για μοναχικές πορείες έχουν εξαφανιστεί. Χειρότερα και γιατί, πριν από μισό αιώνα οι λαοί είχαν έντονη την ανάμνηση του που μπορεί να οδηγήσει ο φασισμός, ενώ τώρα φαίνεται να το έχουμε ξεχάσει.

Αν η ψήφος των Ελλήνων ήταν υπέρ της αλληλεγγύης, επέδειξε μια αρετή που το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου την έχει ξεχάσει. Οι Γερμανοί ή Φινλανδοί ψηφοφόροι μπορεί να νιώθουν ότι έχουν επιδείξει αρκετή αλληλεγγύη προς τους Έλληνες. Αλλά στην πραγματικότητα έχουν δείξει αλληλεγγύη προς τα δικά τους τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία θα ήταν μεταξύ των μεγάλων χαμένων αν η Ελλάδα δεν λάμβανε πακέτο διάσωσης, και αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

Ποιο είναι το ηθικό όραμα που προτείνουν οι πιστώτριες χώρες; Η λιτότητα δεν είναι πολιτική. Και αν ο χρηματοοικονομικός κλάδος οφείλει να υπηρετεί την Ευρώπη αντί να την κυβερνά, τότε πρέπει να αποκατασταθεί μια ιδέα του κοινού καλού. Η εναλλακτική είναι μια επικίνδυνα διαιρεμένη ήπειρος. Αυτό που διακινδυνεύει η Ευρώπη αν δεν αλλάξει πορεία είναι μια επιπλέον διάβρωση του πολιτικού κέντρου και την άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού και ενδεχομένως την ίδια την διάλυση της ένωσης.