02 Φεβρουαρίου, 2015

ΙΔΟΥ ΓΙΑΤΙ ΒΙΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΤ Α.Ε. ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

 

Η.....εξαφάνιση της ΕΡΤ Α.Ε. από τον τηλεοπτικό χάρτη και η αντικατάσταση της από τη ΔΤ και, κατόπιν, από τη ΝΕΡΙΤ δεν ήταν μόνο μιντιακή είδηση, αλλά και οικονομική. Με το λουκέτο στη ραδιοτηλεοπτική επιχείρηση, το υπουργείο Οικονομικών παρέλαβε την περιουσία της, κινητή και ακίνητη, ανοίγοντας τον δρόμο για έσοδα στο κράτος.

Με διάταξη στον νόμο 4273/2014, δεκατέσσερις μήνες μετά, η κυβέρνηση μεταβίβασε στη ΝΕΡΙΤ μέρος της μεγάλης ακίνητης περιουσίας της πρώην κρατικής τηλεόρασης. Ωστόσο, από τα 100 (και πλέον) οικόπεδα και κτήρια της ΕΡΤ, σήμερα στη ΝΕΡΙΤ ανήκουν μόνο τα 20.

Τα υπόλοιπα παρέμειναν στην ειδική διαχείριση του υπουργείου Οικονομικών, προς μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να φέρουν έσοδα στο κράτος. Πλέον, η ΝΕΡΙΤ έχει στην πλήρη κατοχή της προς εκμετάλλευση συνολικά 20 κτήρια και οικόπεδα, καθώς και τα κέντρα εκπομπής. Πιο συγκεκριμένα:

*το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής (Μεσογείων 432), με εξαίρεση την κατοχή και την κυριότητα του οπτικοακουστικού, έντυπου και φωτογραφικού, αρχείου της ΕΡΤ, για το οποίο η ΝΕΡΙΤ έχει μόνο το δικαίωμα χρήσης και διαχείρισης.

*το ακίνητο της Κατεχάκη, με εξαίρεση το μέρος του οικοπέδου και των κτηρίων που έχει παραχωρηθεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, στις 12 Νοεμβρίου 2013.

*το ακίνητο επί της λεωφόρου Μεσογείων 463, το κτήριο της Μουρούζη, το ακίνητο της ΕΡΤ3 επί της λεωφόρου Στρατού και το ακίνητο στον Δήμο Ιλίου.

Η ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ ανερχόταν στα 182 εκατ. ευρώ σύμφωνα με έκθεση του 2010. Επί παραδείγματι, ανενεργό ήταν οικόπεδο-φιλέτο 131,74 στρεμμάτων στον Άγιο Στέφανο Αττικής (Μπογιάτι) που είχε αποτιμηθεί σε 14,1 εκατ. ευρώ.

Σε 7,6 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αξία έκτασης 1.162 στρεμμάτων στην Αυλίδα, σε 5,6 εκατ. εκτιμάται άλλη έκταση (173,81 τ.μ.) στην περιοχή Λάκκα Καλογήρου Μεγάρων, ενώ στην τοποθεσία Μπασταρδάκι Γέρακα Πεντέλης οικόπεδο 31 τ.μ. υπολογίζεται σε 5,6 εκατ. ευρώ.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: