02 Φεβρουαρίου, 2015

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ Π.Ε. ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΕΚΚΕΝΩΘΗΣΑΝ ΧΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

 

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έγινε χθες στο κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εξαιτίας του συναγερμού που έχει σημάνει από τις πλημμύρες που έχουν προκαλέσει ήδη αρκετά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στο κέντρο επιχειρήσεων, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, ευρέθησαν στις 13:15 οι υπουργοί Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης· Εσωτερικών Νίκος Βούτσης· οι αναπληρωτές υπουργοί, Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Πολλά και σοβαρά είναι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε όλη την Ήπειρο από τη συνεχή βροχόπτωση των τελευταίων ημερών η οποία μάλιστα προβλέπεται να συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα. Στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων αντιμέτωποι με πλημμυρισμένα σπίτια και υπόγεια βρίσκονται κάτοικοι των περιοχών σε Σεισμόπληκτα, Βοτανικός, Μπάφρα, Πεδινή, Κατσικά, που είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί με ιδιαίτερη ένταση.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα πάντως εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Άρτας. Εκεί από τα ξημερώματα άνοιξε το φράγμα στο Πουρνάρι κι ελεγχόμενα φεύγει νερό προς την Άρτα, με κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ παρελθόν αποτελεί το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας το οποίο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού.

Ο Καλαμάς υπερχείλισε και πλημμύρισαν εκτάσεις στην περιοχή της Βρυσέλλας ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στον Αχέροντα, κυρίως στην περιοχή του Φαναρίου. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων βρίσκονταν  επί ποδός και απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να ενημερώνονται για τα πλημμυρικά φαινόμενα που επικρατούσαν στην περιοχή τους.

Ιωάννινα:Τα προβλήματα στο νομό Ιωαννίνων επικεντρώθηκε κυρίως στα ορεινά όπου η χιονόπτωση είναι συνεχής από το Σάββατο με αποτέλεσμα τα ορεινά να έχουν ντυθεί στα λευκά. Η χιονόπτωση ήταν έντονη σε Ζαγόρι, Κόνιτσα και Μέτσοβο και 30 μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων βρίσκονται επί ποδός. Η κίνηση στα ορεινά γίνεται με δυσκολία και απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σε ότι αφορά το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων η συνεχής βροχόπτωση έχει προκαλέσει προβλήματα σε περιοχές όπου συνήθως πλήττονται από τέτοια φαινόμενα με το ευτύχημα να είναι πάντως ότι σε σύγκριση με την προηγούμενη φορά που η κακοκαιρία χτύπησε την περιοχή δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα μέσα στην πόλη. Σοβαρή καθίζηση υπέστη τμήμα της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων Αθηνών, κοντά στο Τέροβο.

Το ένα ρεύμα του δρόμου έχει κλείσει και ήδη από την Περιφέρεια Ηπείρου έχει γίνει η απαραίτητη σήμανση. Η κυκλοφορία στην εθνική γίνεται μόνο από τη μία λωρίδα και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οι ζημιές στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου είναι τεράστιες με δεκάδες κατολισθήσεις και καθιζήσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ώρες.

Άρτα:Σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος της Άρτας, ενώ σε προληπτική εκκένωση χωριών στα πεδινά προχωρούν οι αρχές, καθώς ο Άραχθος, ο Αχέροντας και ο Λούρος έχουν ξεφύγει από το όριο κινδύνου. «Θα εκκενώσουμε προληπτικά τα πεδινά χωριά, ο Άραχθος κατεβάζει νερό» είπε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

 
Τα χωριά που εκκενώθηκαν προληπτικά είναι οι Κεραμάτες, Νεοχώρι, Συκιές, Λουτρότοπος, Κομμένο και Ακροποταμιά. Ωστόσο, η Πυροσβεστική δεν έχει δεχτεί κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια στην περιοχή. Από τις ισχυρές βροχοπτώσεις κατέρρευσε το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε τον 18ο αιώνα. Το μεγαλύτερο τμήμα του υποχώρησε από τις βροχοπτώσεις και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Αράχθου. Από τις 5 προχθές τα ξημερώματα άνοιξε το φράγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό στο Πουρνάρι της 'Αρτας και αποφορτίζεται ελεγχόμενα από τον υδάτινο όγκο, με κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Πρέβεζα:Στο έλεος του Αχέροντα βρίσκεται ο κάμπος του Φαναρίου αλλά και η ευρύτερη περιοχή. Σοβαρά είναι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε Καναλάκι και Καστρί, για την αντιμετώπιση των οποίων κινήθηκαν άμεσα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και του Δήμου. Σε πρώτη φάση ενισχύθηκαν τα αναχώματα προκειμένου να συγκρατηθούν τα ορμητικά νερά του Αχέροντα.

Οι ποσότητες που κατεβαίνουν από τα βουνά του Σουλίου είναι απίστευτες και όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής δεν θυμούνται ανάλογες εικόνες τα τελευταία χρόνια. Ο κάμπος του Φαναρίου έγινε και πάλι Αχερουσία Λίμνη, αναφέρει ο κ. Σπύρος Ράπτης, ο οποίος αποτύπωσε στον φωτογραφικό φακό, στιγμιότυπα από την πλημμυρισμένη περιοχή.

Θεσπρωτία:Σε λίμνη μετέτρεψαν τα νερά του Καλαμά τεράστιες εκτάσεις στο Νομό Θεσπρωτίας. Ο ποταμός υπερχείλισε στην περιοχή της Βρυσέλλας και διακόπηκε η κυκλοφορία στο δρόμο προς Φιλιάτες. Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας βρίσκεται σε επιφυλακή γεγονός που έκανε τα προβλήματα μεγαλύτερα τόσο στον Καλαμά όσο και στον Αχέροντα.

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, απαγορεύθηκε χθες ο απόπλους του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου Super Fast II προς το Μπάρι της Ιταλίας, λόγω ανατροπής ενός φορτηγού και ενός επικαθήμενου στο γκαράζ του πλοίου λόγω της θαλασσοταραχής κατά την διάρκεια του δρομολόγιου από Πάτρα προς Ηγουμενίτσα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: