02 Ιανουαρίου, 2015

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


EΚΘΕΣΗ EUROSTAT: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ 20% «ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ»

 
Κατά 20% πιο μεγάλο από ότι νομίζαμε   
είναι τελικά το ελληνικό δημόσιο.

Η «πρωτιά» αναδεικνύεται από την Eurostat, σε απολογιστική έκθεση για την αναθεώρηση του ΑΕΠ που έγινε σε όλα τα κράτη το 2014: καταγράφει την Ελλάδα ως το κράτος που έχει με διαφορά την μεγαλύτερη ανά την ΕΕ αναθεώρηση της συνδρομής του κράτους στην οικονομία.

Μάλιστα ουσιαστικά ο ρόλος του κράτους είναι ο μόνος που στήριξε την μικρή – στο σύνολό της – αναθεώρηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα. Και τούτο διότι οι μετρήσεις (που έγιναν στην Ελλάδα από την ΕΛΣΤΑΤ) έδειξαν ότι η κατανάλωση του ιδιωτικού τομέα αλλά και οι επενδύσεις ήταν τελικά μικρότερες..

Οι μετρήσεις της Eurostat επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι η κρίση που έπληξε την Ελλάδα δεν ήταν μόνο πρωτόγνωρη αλλά και άνιση με το δημόσιο να δέχεται μεν πλήγμα αλλά μικρότερο από ότι αυτό του ιδιωτικού τομέα: σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι κρατικές δαπάνες (δαπάνες γενικής κυβέρνησης), από το 18,1% του ΑΕΠ το 2001 και το 19,9% του ΑΕΠ το 2007, έχουν αυξηθεί στο 20% του ΑΕΠ το 2013 (σε 36,5 δισ. ευρώ πέρυσι).

Ο μεγάλος χαμένος είναι ο ιδιωτικός τομέας, και ειδικά τα επενδυτικά κεφάλαια (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου): Από το 26,6% του ΑΕΠ το 2007, μειώνονται πλέον το 2013 στο 11,7% του ΑΕΠ (στα 20,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο). Πάντως, το δημόσιο με την μεγάλη αυτή άνοδο της συνδρομής του “έσωσε” την Ελλάδα από δημοσιονομικές επιπτώσεις. Καθώς το ΑΕΠ είναι παρονομαστής του δείκτη μέτρησης ελλείμματος και χρέος, αν δεν είχε έστω και την μικρή αυτή αύξηση με την αναθεώρησή του, θα υπήρχαν πιέσεις στις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας για στατιστικούς λόγους…

Η μελέτη της Eurostat: 
Με την αναθεώρηση του ΑΕΠ (αναθεώρηση εθνικών λογαριασμών με βάση το ESA 2010) που ολοκληρώθηκε το 2014 σε όλα τα κράτη της ΕΕ, η Ελλάδα ήταν ένα από τα κράτη με το μικρότερο όφελος. Το ΑΕΠ επαναπροσδιορίστηκε σε κατά 1,8% υψηλότερα επίπεδα, αύξηση που είναι η 7η μικρότερη στην ΕΕ, έναντι 3,7% μέσου όρου στα 28 κράτη – μέλη και πρώτη την Κύπρο με αναθεώρηση 9,7% του ΑΕΠ.

Τα αναλυτικά συγκριτικά στοιχεία που δημοσιεύει όμως η Eurostat σε έκθεσή της για την επίπτωση των αναθεωρήσεων στα δημόσια οικονομικά, αναδεικνύουν όμως και ένα άλλο στοιχείο: την πολύ μεγαλύτερη συνδρομή του δημοσίου στην ελληνική οικονομία. Η ΕΛΣΤΑΤ στις μετρήσεις που έκανε για την Ελλάδα και οδήγησαν συνολικά σε απαναϋπολογισμό του ΑΕΠ κατά 1,8% υψηλότερου. Από πού προκύπτει αυτή η άνοδος:

-Η άνοδος του ΑΕΠ προκύπτει από αύξηση κατά 20% της τελικής καταναλωτικής δαπάνης της γενικής κυβέρνησης, έναντι αύξησης κατά μέσο όρο 1,2% στην ΕΕ. Σύμφωνα με την μεθοδολογία που ακολουθείται από την Eurostat η δαπάνη του δημοσίου σε όλα τα κράτη, θεωρείται ότι συμβάλλει κατά 21,6% στο σύνολο του ΑΕΠ. Έτσι, στην Ελλάδα οδήγησε σε μεγάλη άνοδο του ΑΕΠ, ενώ σε άνοδο οδήγησε και η μικρή (κατά 1,2%) αναθεώρηση στην αξία των ελληνικών εξαγωγών. Μόνο που το όφελος των παραπάνω αυξήσεων αντισταθμίστηκε σχεδόν εξολοκλήρου από μία σειρά από καθοδικές… πτήσεις.

-Τελικά η κατανάλωση των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων είχε κατά 2,8% μικρότερη αξία από ότι εκτιμάτο πριν από την αναθεώρηση (κατά μέσο όρο στην ΕΕ υπήρχε θετική αναθεώρηση κατά 2%του ΑΕΠ).

-Οι επενδύσεις σε αξία (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου) ήταν και αυτές κατά 1,8% του ΑΕΠ χαμηλότερες. Πιέσεις κατά 0,9% στο ΑΕΠ προκάλεσαν και οι εισαγωγές.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Στο λιμάνι του Πρίντιζι έφτασε το πλοίο Norman Atlantic, η ρυμούλκηση του οποίου ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης. Το πλοίο θα ερευνηθεί εξονυχιστικά, ενώ θα ξεκινήσει και η έρευνα των πραγματογνωμόνων για τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο γκαραζ. Αναφορές θέλουν επίσης την εισαγγελία του Μπάρι να διερευνά εάν στοιχειοθετείται ευθύνη και μελών του πληρώματος.

Για το πρωί (10:00) του Σαββάτου μετατέθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα ψηφοδέλτια. Την ίδια ημέρα συγκαλείται και το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος, προκειμένου να οριστικοποιηθούν αποφάσεις πολιτικού και οργανωτικού χαρακτήρα και να ξεκινήσει και τυπικά η προεκλογική εκστρατεία.

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα παραμένει η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σήμερα, Παρασκευή, ο καιρός στα δυτικά και βόρεια θα είναι γενικά αίθριος, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, και στα νοτιότερα και παραθαλάσσια τμήματα βροχές ή χιονόνερο. Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων, κλειστή μόνο η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου. Πού χρειάζονται αλυσίδες.

Αδιαφορία και όχι σύγκρουση είναι η τακτική με την οποία προτίθεται να αντιμετωπίσει η Χαριλάου Τρικούπη την επικείμενη ίδρυση κόμματος υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Στο πλαίσιο αυτό, μόλις ανακοινωθεί η ίδρυση του κόμματος, το σχόλιο που θα ακολουθήσει θα φέρει τη σφραγίδα του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ και όχι του Ευ.Βενιζέλου, ο οποίος έχει δώσει οδηγίες στα στελέχη του να παίρνουν αποστάσεις από το «υπό συγκρότηση μόρφωμα» δείχνοντας ότι δεν τους απασχολεί.

Τη συνεργασία του με το κίνημα του Σταύρου Θεοδωράκη ανακοινώνει ενδεχομένως την Παρασκευή η Φιλελεύθερη Συμμαχία του Γρηγόρη Βαλλιανάτου. Κατά πάσα πιθανότητα, ο κ. Βαλλιανάτος θα είναι υποψήφιος στην Α' Αθήνας.

Κόσμος:Ο σταθμός του μετρό στην Ατότσα της Μαδρίτης, κοντά στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, έκλεισε προσωρινά την Παρασκευή εξαιτίας ενός άνδρα που υποστήριζε πως ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά και θα τα πυροδοτούσε. Οι πυροτεχνουργοί επιβεβαίωσαν πως τελικά ο άνδρας δεν είχε εκρηκτικά πάνω του. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας έχει ψυχολογικά προβλήματα.

Άλλος ένας νεκρός προστέθηκε στη λίστα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από το φονικό ψύχος που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τα Βαλκάνια. Πρόκειται για έναν 44χρονο άνδρα, από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές, ο 44χρονος ήταν άστεγος στην πόλη Ζένιτσα, όπου η θερμοκρασία έπεσε στους -18 βαθμούς Κελσίου. Οι δυνάμεις της ιταλικής ακτοφυλακής πήραν τον έλεγχο του εμπορικού πλοίου που έπλεε ακυβέρνητο, με 450 μετανάστες, στα ανοικτά των ακτών της Απουλίας. 

Το πλοίο, το Ezadeen, θα οδηγηθεί νοτιότερα στο λιμάνι του Κρότωνα. Δύο εξελιγμένες συσκευές εντοπισμού ηχητικών σημάτων ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν, όταν το επιτρέψει ο καιρός, τα συνεργεία στη θαλάσσια έρευνα για την πτήση QZ8501 της AirAsia που χάθηκε βόρεια της Ιάβας. Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεχθεί συνολικά 16 σοροί και συντρίμμια από τη θάλασσα, αλλά η θέση του κυρίως σώματος του αεροσκάφους δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. 

Πιθανότερη αιτία του δυστυχήματος, στην παρούσα φάση, θεωρείται η απώλεια στήριξης όταν το αεροπλάνο προσπάθησε απότομα να πάρει ύψος. Νέα εμπρηστική επίθεση σε τζαμί στη Ουψάλα, η τρίτη μέσα σε μία εβδομάδα, καλλιεργεί ανησυχία στις τοπικές κοινότητες για ενδεχόμενη σύνδεση των περιστατικών είτε ως μέρος σχεδίου, είτε ως επιθέσεις που «εμπνέουν» μιμητές. Το περιστατικό έγινε γρήγορα αντιληπτό από περιοίκους και περαστικούς, που έθεσαν την κατάσταση υπό έλεγχο πριν φτάσει η Πυροσβεστική.

Οικονομία:Ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI) κατέγραψε για τέταρτο συνεχή μήνα το Δεκέμβριο τιμή κάτω από το ουδέτερο σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων. Διαμορφώθηκε στις 49,4 μονάδες, τιμή υψηλότερη από τις 49,1 μονάδες του Νοεμβρίου.

Στις 34.244 έφθασαν οι αποφάσεις υπαγωγής στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά τις πρώτες 50 ημέρες της εφαρμογής του νέου σχήματος. Οι αποφάσεις υπαγωγής οφειλών, οι οποίες εκδόθηκαν έως τις 30 Δεκεμβρίου του 2014, αφορούν ποσό συνολικού ύψους 784.938.440,05 ευρώ που εντάχθηκε στο ΚΕΑΟ.

Στην ανάγκη διαφύλαξης της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και τήρησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των επικείμενων εκλογών αναφέρθηκε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Γκ.Χαρδούβελης. μιλώντας σε εκδήλωση που έγινε στο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, για την πανηγυρική έναρξη του 2015.

Αθλητισμός: Έτοιμος να εγκαταλείψει την ενεργό δράση το ερχόμενο καλοκαίρι, εμφανίζεται ο Ντιντιέ Ντρογκμπά, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αγγλικού Τύπου. Ο Ιβοριανός επιθετικός θέλει να κλείσει την καριέρα του στην Τσέλσι και για αυτό τον λόγο, δε σκέφτεται το ενδεχόμενο να συνεχίσει την καριέρα του, σε κάποια άλλη ομάδα τη νέα σεζόν. Μετά από μια...ποδοσφαιρική ζωή στο «Ανφιλντ» και την Λίβερπουλ, ο Στίβεν Τζέραρντ πήρε την μεγάλη απόφαση να φύγει από τους «κόκκινους». 

O Bρετανός διεθνής επιβεβίωσε την είδηση που από την Πέμπτη έφερε στη δημοσιότητα ο αγγλικός Τύπος λέγοντας: «Αυτή ήταν η πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου».Ο Κώστας Κατσουράνης ήταν το νέο πρόσωπο στην πρώτη προπόνηση του Ατρόμητου για το 2015 που έγινε το απόγευμα στο γήπεδο του Περιστερίου. Ο νεοαποκτηθείς διεθνής άσος, που υπέγραψε συμβόλαιο πριν από μερικά 24ωρα στην ομάδα των δυτικών προαστείων, τέθηκε κανονικά στη διάθεση του Ρικάρντο Σα Πίντο για το Κυριακάτικο ματς με την Καλλονή.
 


ΤΟ ΤΑΝΚΕΡ ΟΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΙΒΥΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

 

Ηταν ξημερώματα Δευτέρας τον περασμένο Μάρτιο όταν άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ πραγματοποίησαν στα ανοιχτά της Κύπρου επιχείρηση κατάληψης δεξαμενόπλοιου που έφερε σημαία Βόρειας Κορέας. Στις δεξαμενές του, το Morning Glory μετέφερε πετρέλαιο αξίας 35 εκατ. ευρώ, το οποίο ανήκε στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης και είχε φορτωθεί παράνομα στον κατειλημμένο από αντάρτες τερματικό σταθμό Es Sider στα ανατολικά της χώρας.  

Η είδηση έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου καθώς το διπλωματικό θρίλερ με επίκεντρο το τάνκερ είχε σταθεί αφορμή για την καθαίρεση του ίδιου του Λίβυου πρωθυπουργού λίγες ημέρες νωρίτερα. «Υπήρχαν πληροφορίες ότι το φορτίο επρόκειτο να διατεθεί στην (εμπόλεμη) Συρία», λέει Κύπριος αξιωματούχος με γνώση του θέματος. «Είχαμε διεθνή υποχρέωση να ανταποκριθούμε στο αίτημα της Λιβύης, που ζητούσε να εμποδίσουμε την πώληση του κλεμμένου πετρελαίου. Καθώς όμως δεν είχαμε επιχειρησιακή δυνατότητα, την επιχείρηση ανακατάληψης του πλοίου πραγματοποίησαν Αμερικανοί Navy Seals».

Ένα μήνα αργότερα και αφού το τάνκερ είχε επιστρέψει στο λιμάνι της Τρίπολης, δύο Έλληνες (ένας πρώην καπετάνιος, που εργαζόταν ως ναυλομεσίτης σε εταιρεία του Ντουμπάι, και ένας εφοπλιστής με έδρα τα Εμιράτα) μεσολάβησαν για να αποκτήσουν την κυριότητά του. «Οι Λίβυοι επιβαίνοντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Αναμένεται εντός των επόμενων ημερών η απελευθέρωση του τελευταίου Πακιστανού» έγραφε σε email του προς τον Έλληνα εφοπλιστή επιχειρηματίας που δραστηριοποιούνταν στη Λιβύη και είχε άμεση γνώση των εξελίξεων.

«Ως εκ τούτου οποιαδήποτε κίνηση πρέπει να γίνει τώρα και για όσο το πλοίο θα βρίσκεται εντός Λιβύης». Από στοιχεία σε Ελλάδα, Κύπρο και Μέση Ανατολή προκύπτει ότι οι δύο Έλληνες, που αναμείχθηκαν στο κατασκοπικό - διπλωματικό θρίλερ της περασμένης άνοιξης ήταν μεταξύ των πρωταγωνιστών της πολύκροτης υπόθεσης του περασμένου Ιουνίου, με το πλοίο Noor One. 

Πειρατεία στη Λιβύη.  
Η υπόθεση άρχισε να εκτυλίσσεται όταν το Morning Glory απέπλευσε στα μέσα Φεβρουαρίου από την Ερυθραία με προορισμό την Τυνησία. Ο καπετάνιος Noman Baig, στη Λαχώρη του Πακιστάν, αποκάλυψε ότι την παραμονή της αναχώρησης, ο πλοιοκτήτης είχε αντικαταστήσει τη λιβεριανή σημαία του τάνκερ με σημαία Βορείου Κορέας. Λίγες ημέρες αργότερα ο 36χρονος, που βρισκόταν μόλις στο δεύτερο μπάρκο του ως πρώτος καπετάνιος, θα καταλάβαινε το γιατί.

«Ενόσω το πλοίο βρισκόταν στο Σουέζ πήρα εντολή να κατευθυνθώ αντί της Τυνησίας στη Λιβύη», λέει ο Baig. «Ήξερα ότι η κατάσταση στη χώρα δεν ήταν απολύτως ασφαλής, ωστόσο, δεν είχα απόλυτη γνώση των συνθηκών που επικρατούσαν σ’ αυτήν». Το πρωί της 8ης Μαρτίου, στα ανοιχτά της Λιβύης, το Morning Glory κατελήφθη από ένοπλους αντάρτες. «Καπετάνιε, οι ένοπλοι δεν είναι προσωπικό ασφαλείας αλλά αντάρτες. 

Ολόκληρος ο τερματικός σταθμός του Es Sider βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας», φέρεται να είπε στον Baig ένας από τους αντάρτες που ανέβηκε στη γέφυρα για να ελέγξει τον κατάπλου του πλοίου. Στο διάστημα παραμονής του στο Es Sider, το Morning Glory φόρτωσε 350.000 βαρέλια αργού πετρελαίου. «Ο ιδιοκτήτης του πλοίου μού ζήτησε αρχικά να εμποδίσω τη φόρτωση του καυσίμου. Μετά υπαναχώρησε και τελικά μου ανακοίνωσε ότι πούλησε το τάνκερ στους αντάρτες προτρέποντάς με να υπακούσω στις διαταγές τους», λέει ο Baig.

Συνδρομή ΝΑΤΟϊκών. 

Κατ’ εντολήν των πειρατών, το δεξαμενόπλοιο απέπλευσε στις 5 π.μ. της 11ης Μαρτίου με προορισμό την Αίγυπτο. Ο Baig διηγείται ότι αμέσως μετά τον απόπλου το Morning Glory καταδιώχθηκε από πλοιάριο στο οποίο επέβαινε ομάδα ενόπλων. «Μέσω ασυρμάτου με καλούσαν να οδηγήσω το δεξαμενόπλοιο στο λιμάνι της Μισράτα» εξηγεί. Κατάφερε τελικά να διαφύγει, όπως λέει, χάρη στη συνδρομή ΝΑΤΟϊκού πλοίου και καθ’ υπόδειξιν των «συμμαχικών» δυνάμεων οδήγησε το τάνκερ 14 μίλια νοτιοανατολικά της Κύπρου. Στο διάστημα της παραμονής του εκεί, το Morning Glory επισκέφθηκαν τρία άτομα που είχαν φτάσει στη Λάρνακα με ιδιωτικό αεροσκάφος. 

Κατά την επιστροφή τους στην ακτή συνελήφθησαν από τις κυπριακές αρχές. «Ο ένας ήταν υπήκοος Ισραήλ και είχε διπλωματικό διαβατήριο, ενώ οι άλλοι δύο εμφανίστηκαν ως υπήκοοι κεντροαφρικανικής χώρας», λέει ο αξιωματούχος του ΥΠΕΞ της Κύπρου. Όπως προέκυψε, σκοπός τους ήταν να μεσολαβήσουν για την πώληση και εν πλω μετάγγιση του πετρελαίου σε άλλο δεξαμενόπλοιο, το οποίο θα προσέγγιζε στο σημείο.

Ιδιοκτησιακό καθεστώς.  
Σύμφωνα με τον Πακιστανό πλοίαρχο, το Morning Glory ανήκε στην εταιρεία Saud Shipping με έδρα το Ντουμπάι. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ελάμβανε οδηγίες απευθείας από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, Saud Al Anazi. Ωστόσο, εκπρόσωπος λονδρέζικης εταιρείας επικοινωνίας, η οποία ενεπλάκη στη διαχείριση της «κρίσης», εξήγησε ότι πραγματική πλοιοκτήτρια εταιρεία του τάνκερ είναι η Sea Pride Shipping. Τόνισε, μάλιστα, ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Sea Pride δεν έχει τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του πλοίου και γι’ αυτόν τον λόγο βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τη Saud Shipping. 

Η Sea Pride ανήκει στο δίκτυο εταιρειών της οικογένειας Al Sari, που έχει υπό τον έλεγχό της την εταιρεία Horizon Energy με έδρα της τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μέχρι τη σύλληψή του για την υπόθεση του Noor One, ως κεντρικός ναυλομεσίτης της Horizon Energy εργαζόταν ο 60χρονος Γιώργος Μπ. ή «κάπτεν Τζορτζ». Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο προ της σύλληψής του, όπως προκύπτει από στοιχεία προσπάθησε να έρθει σε διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και τις εισαγγελικές αρχές της Λιβύης προκειμένου να πετύχει την αποδέσμευση του δεξαμενόπλοιου και την επανένταξή του στον στόλο της Horizon Energy. 

Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιείτο η ναυτιλιακή εταιρεία του Έλληνα εφοπλιστή, ο οποίος επίσης κατηγορείται ότι διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην υπόθεση του Noor One. Η σύλληψη των δύο το καλοκαίρι ματαίωσε τα σχέδιά τους. Το Morning Glory κρατικοποιήθηκε και παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Τρίπολης. Ο τερματικός σταθμός Es Sider σφραγίστηκε τη 12η Δεκεμβρίου λόγω συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών. Ο Πακιστανός καπετάνιος συνεχίζει την προσπάθεια να ανακτήσει τα ναυτικά έγγραφά του που κατασχέθηκαν στη Λιβύη.
 


ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΕΩΣ ΚΑΙ -20 ΣΤΗ ΧΩΡΑ

 

Δύο άνδρες βρέθηκαν νεκροί, σε ανοιχτό χώρο, στην πόλη Ζάγιετσαρ, στα ανατολικά της Σερβίας, και όπως διαπιστώθηκε ο θάνατός τους προκλήθηκε από την παγωνιά. Η Σερβία πλήττεται από παγετό τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα. Το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές της χώρας έπεσε στους 20 βαθμούς υπό το μηδέν. Στο Βελιγράδι, κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες, η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους -15 βαθμούς Κελσίου, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν ξεπερνάει τους -9 βαθμούς.

Στην πόλη Κρούσεβατς, στην κεντρική Σερβία, το 80% των διαμερισμάτων έμεινε χωρίς θέρμανση εξαιτίας βλάβης στο σύστημα τηλεθέρμανσης του δήμου. Ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων δεν υπάρχουν, αφού η χιονόπτωση, που προηγήθηκε του παγετού, ήταν περιορισμένης έντασης. Όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Σερβίας, η παγωνιά θα διατηρηθεί και τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα και από το Σάββατο αναμένεται βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Κίτρινο συναγερμό για εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους κατά την τελευταία ημέρα του έτους εξέδωσε χθες το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Υδρολογίας της Βουλγαρίας. Ο κίτρινος συναγερμός αφορά όλη τη Βουλγαρία, εκτός των περιοχών Πάζαρτζικ, Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη), Σμόλιαν και Στάρα Ζαγόρα, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ο υδράργυρος αναμενόταν να πέσει στους -20 βαθμούς Κελσίου στη βορειοδυτική Βουλγαρία, όπου βρίσκονται και οι περισσότερες περιοχές που έχουν επηρεαστεί από το κύμα ψύχους.