02 Ιανουαρίου, 2015

EΚΘΕΣΗ EUROSTAT: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ 20% «ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ»

 
Κατά 20% πιο μεγάλο από ότι νομίζαμε   
είναι τελικά το ελληνικό δημόσιο.

Η «πρωτιά» αναδεικνύεται από την Eurostat, σε απολογιστική έκθεση για την αναθεώρηση του ΑΕΠ που έγινε σε όλα τα κράτη το 2014: καταγράφει την Ελλάδα ως το κράτος που έχει με διαφορά την μεγαλύτερη ανά την ΕΕ αναθεώρηση της συνδρομής του κράτους στην οικονομία.

Μάλιστα ουσιαστικά ο ρόλος του κράτους είναι ο μόνος που στήριξε την μικρή – στο σύνολό της – αναθεώρηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα. Και τούτο διότι οι μετρήσεις (που έγιναν στην Ελλάδα από την ΕΛΣΤΑΤ) έδειξαν ότι η κατανάλωση του ιδιωτικού τομέα αλλά και οι επενδύσεις ήταν τελικά μικρότερες..

Οι μετρήσεις της Eurostat επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι η κρίση που έπληξε την Ελλάδα δεν ήταν μόνο πρωτόγνωρη αλλά και άνιση με το δημόσιο να δέχεται μεν πλήγμα αλλά μικρότερο από ότι αυτό του ιδιωτικού τομέα: σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι κρατικές δαπάνες (δαπάνες γενικής κυβέρνησης), από το 18,1% του ΑΕΠ το 2001 και το 19,9% του ΑΕΠ το 2007, έχουν αυξηθεί στο 20% του ΑΕΠ το 2013 (σε 36,5 δισ. ευρώ πέρυσι).

Ο μεγάλος χαμένος είναι ο ιδιωτικός τομέας, και ειδικά τα επενδυτικά κεφάλαια (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου): Από το 26,6% του ΑΕΠ το 2007, μειώνονται πλέον το 2013 στο 11,7% του ΑΕΠ (στα 20,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο). Πάντως, το δημόσιο με την μεγάλη αυτή άνοδο της συνδρομής του “έσωσε” την Ελλάδα από δημοσιονομικές επιπτώσεις. Καθώς το ΑΕΠ είναι παρονομαστής του δείκτη μέτρησης ελλείμματος και χρέος, αν δεν είχε έστω και την μικρή αυτή αύξηση με την αναθεώρησή του, θα υπήρχαν πιέσεις στις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας για στατιστικούς λόγους…

Η μελέτη της Eurostat: 
Με την αναθεώρηση του ΑΕΠ (αναθεώρηση εθνικών λογαριασμών με βάση το ESA 2010) που ολοκληρώθηκε το 2014 σε όλα τα κράτη της ΕΕ, η Ελλάδα ήταν ένα από τα κράτη με το μικρότερο όφελος. Το ΑΕΠ επαναπροσδιορίστηκε σε κατά 1,8% υψηλότερα επίπεδα, αύξηση που είναι η 7η μικρότερη στην ΕΕ, έναντι 3,7% μέσου όρου στα 28 κράτη – μέλη και πρώτη την Κύπρο με αναθεώρηση 9,7% του ΑΕΠ.

Τα αναλυτικά συγκριτικά στοιχεία που δημοσιεύει όμως η Eurostat σε έκθεσή της για την επίπτωση των αναθεωρήσεων στα δημόσια οικονομικά, αναδεικνύουν όμως και ένα άλλο στοιχείο: την πολύ μεγαλύτερη συνδρομή του δημοσίου στην ελληνική οικονομία. Η ΕΛΣΤΑΤ στις μετρήσεις που έκανε για την Ελλάδα και οδήγησαν συνολικά σε απαναϋπολογισμό του ΑΕΠ κατά 1,8% υψηλότερου. Από πού προκύπτει αυτή η άνοδος:

-Η άνοδος του ΑΕΠ προκύπτει από αύξηση κατά 20% της τελικής καταναλωτικής δαπάνης της γενικής κυβέρνησης, έναντι αύξησης κατά μέσο όρο 1,2% στην ΕΕ. Σύμφωνα με την μεθοδολογία που ακολουθείται από την Eurostat η δαπάνη του δημοσίου σε όλα τα κράτη, θεωρείται ότι συμβάλλει κατά 21,6% στο σύνολο του ΑΕΠ. Έτσι, στην Ελλάδα οδήγησε σε μεγάλη άνοδο του ΑΕΠ, ενώ σε άνοδο οδήγησε και η μικρή (κατά 1,2%) αναθεώρηση στην αξία των ελληνικών εξαγωγών. Μόνο που το όφελος των παραπάνω αυξήσεων αντισταθμίστηκε σχεδόν εξολοκλήρου από μία σειρά από καθοδικές… πτήσεις.

-Τελικά η κατανάλωση των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων είχε κατά 2,8% μικρότερη αξία από ότι εκτιμάτο πριν από την αναθεώρηση (κατά μέσο όρο στην ΕΕ υπήρχε θετική αναθεώρηση κατά 2%του ΑΕΠ).

-Οι επενδύσεις σε αξία (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου) ήταν και αυτές κατά 1,8% του ΑΕΠ χαμηλότερες. Πιέσεις κατά 0,9% στο ΑΕΠ προκάλεσαν και οι εισαγωγές.



Δεν υπάρχουν σχόλια: