02 Ιανουαρίου, 2015

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Στο λιμάνι του Πρίντιζι έφτασε το πλοίο Norman Atlantic, η ρυμούλκηση του οποίου ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης. Το πλοίο θα ερευνηθεί εξονυχιστικά, ενώ θα ξεκινήσει και η έρευνα των πραγματογνωμόνων για τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο γκαραζ. Αναφορές θέλουν επίσης την εισαγγελία του Μπάρι να διερευνά εάν στοιχειοθετείται ευθύνη και μελών του πληρώματος.

Για το πρωί (10:00) του Σαββάτου μετατέθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα ψηφοδέλτια. Την ίδια ημέρα συγκαλείται και το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος, προκειμένου να οριστικοποιηθούν αποφάσεις πολιτικού και οργανωτικού χαρακτήρα και να ξεκινήσει και τυπικά η προεκλογική εκστρατεία.

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα παραμένει η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σήμερα, Παρασκευή, ο καιρός στα δυτικά και βόρεια θα είναι γενικά αίθριος, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, και στα νοτιότερα και παραθαλάσσια τμήματα βροχές ή χιονόνερο. Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων, κλειστή μόνο η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου. Πού χρειάζονται αλυσίδες.

Αδιαφορία και όχι σύγκρουση είναι η τακτική με την οποία προτίθεται να αντιμετωπίσει η Χαριλάου Τρικούπη την επικείμενη ίδρυση κόμματος υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Στο πλαίσιο αυτό, μόλις ανακοινωθεί η ίδρυση του κόμματος, το σχόλιο που θα ακολουθήσει θα φέρει τη σφραγίδα του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ και όχι του Ευ.Βενιζέλου, ο οποίος έχει δώσει οδηγίες στα στελέχη του να παίρνουν αποστάσεις από το «υπό συγκρότηση μόρφωμα» δείχνοντας ότι δεν τους απασχολεί.

Τη συνεργασία του με το κίνημα του Σταύρου Θεοδωράκη ανακοινώνει ενδεχομένως την Παρασκευή η Φιλελεύθερη Συμμαχία του Γρηγόρη Βαλλιανάτου. Κατά πάσα πιθανότητα, ο κ. Βαλλιανάτος θα είναι υποψήφιος στην Α' Αθήνας.

Κόσμος:Ο σταθμός του μετρό στην Ατότσα της Μαδρίτης, κοντά στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, έκλεισε προσωρινά την Παρασκευή εξαιτίας ενός άνδρα που υποστήριζε πως ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά και θα τα πυροδοτούσε. Οι πυροτεχνουργοί επιβεβαίωσαν πως τελικά ο άνδρας δεν είχε εκρηκτικά πάνω του. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας έχει ψυχολογικά προβλήματα.

Άλλος ένας νεκρός προστέθηκε στη λίστα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από το φονικό ψύχος που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τα Βαλκάνια. Πρόκειται για έναν 44χρονο άνδρα, από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές, ο 44χρονος ήταν άστεγος στην πόλη Ζένιτσα, όπου η θερμοκρασία έπεσε στους -18 βαθμούς Κελσίου. Οι δυνάμεις της ιταλικής ακτοφυλακής πήραν τον έλεγχο του εμπορικού πλοίου που έπλεε ακυβέρνητο, με 450 μετανάστες, στα ανοικτά των ακτών της Απουλίας. 

Το πλοίο, το Ezadeen, θα οδηγηθεί νοτιότερα στο λιμάνι του Κρότωνα. Δύο εξελιγμένες συσκευές εντοπισμού ηχητικών σημάτων ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν, όταν το επιτρέψει ο καιρός, τα συνεργεία στη θαλάσσια έρευνα για την πτήση QZ8501 της AirAsia που χάθηκε βόρεια της Ιάβας. Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεχθεί συνολικά 16 σοροί και συντρίμμια από τη θάλασσα, αλλά η θέση του κυρίως σώματος του αεροσκάφους δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. 

Πιθανότερη αιτία του δυστυχήματος, στην παρούσα φάση, θεωρείται η απώλεια στήριξης όταν το αεροπλάνο προσπάθησε απότομα να πάρει ύψος. Νέα εμπρηστική επίθεση σε τζαμί στη Ουψάλα, η τρίτη μέσα σε μία εβδομάδα, καλλιεργεί ανησυχία στις τοπικές κοινότητες για ενδεχόμενη σύνδεση των περιστατικών είτε ως μέρος σχεδίου, είτε ως επιθέσεις που «εμπνέουν» μιμητές. Το περιστατικό έγινε γρήγορα αντιληπτό από περιοίκους και περαστικούς, που έθεσαν την κατάσταση υπό έλεγχο πριν φτάσει η Πυροσβεστική.

Οικονομία:Ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI) κατέγραψε για τέταρτο συνεχή μήνα το Δεκέμβριο τιμή κάτω από το ουδέτερο σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων. Διαμορφώθηκε στις 49,4 μονάδες, τιμή υψηλότερη από τις 49,1 μονάδες του Νοεμβρίου.

Στις 34.244 έφθασαν οι αποφάσεις υπαγωγής στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά τις πρώτες 50 ημέρες της εφαρμογής του νέου σχήματος. Οι αποφάσεις υπαγωγής οφειλών, οι οποίες εκδόθηκαν έως τις 30 Δεκεμβρίου του 2014, αφορούν ποσό συνολικού ύψους 784.938.440,05 ευρώ που εντάχθηκε στο ΚΕΑΟ.

Στην ανάγκη διαφύλαξης της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και τήρησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των επικείμενων εκλογών αναφέρθηκε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Γκ.Χαρδούβελης. μιλώντας σε εκδήλωση που έγινε στο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, για την πανηγυρική έναρξη του 2015.

Αθλητισμός: Έτοιμος να εγκαταλείψει την ενεργό δράση το ερχόμενο καλοκαίρι, εμφανίζεται ο Ντιντιέ Ντρογκμπά, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αγγλικού Τύπου. Ο Ιβοριανός επιθετικός θέλει να κλείσει την καριέρα του στην Τσέλσι και για αυτό τον λόγο, δε σκέφτεται το ενδεχόμενο να συνεχίσει την καριέρα του, σε κάποια άλλη ομάδα τη νέα σεζόν. Μετά από μια...ποδοσφαιρική ζωή στο «Ανφιλντ» και την Λίβερπουλ, ο Στίβεν Τζέραρντ πήρε την μεγάλη απόφαση να φύγει από τους «κόκκινους». 

O Bρετανός διεθνής επιβεβίωσε την είδηση που από την Πέμπτη έφερε στη δημοσιότητα ο αγγλικός Τύπος λέγοντας: «Αυτή ήταν η πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου».Ο Κώστας Κατσουράνης ήταν το νέο πρόσωπο στην πρώτη προπόνηση του Ατρόμητου για το 2015 που έγινε το απόγευμα στο γήπεδο του Περιστερίου. Ο νεοαποκτηθείς διεθνής άσος, που υπέγραψε συμβόλαιο πριν από μερικά 24ωρα στην ομάδα των δυτικών προαστείων, τέθηκε κανονικά στη διάθεση του Ρικάρντο Σα Πίντο για το Κυριακάτικο ματς με την Καλλονή.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: