16 Δεκεμβρίου, 2015

ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ OI ΗΠΑ

 

Οι ΗΠΑ για άλλη μια φορά αποδεικνύουν ότι δεν αποτελούν "σύμμαχο εμπιστοσύνης", αφού ύστερα από όλες τις κινήσεις της για την κάλυψη της Τουρκίας τις τελευταίες εβδομάδες, όταν ο Λευκός Οίκος πρόσεξε πως η γειτονική χώρα παρεκκλίνει των στόχων, προχώρησε σε ένα ηχηρό "χαστούκι" προς τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με την λήξη των συνομιλιών του Αμερικανού αντιπρόεδρου, Τζον Μπάιντεν, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε τις φήμες που μίλαγαν, σχετικά με την απαίτηση των ΗΠΑ για την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα εδάφη του Ιράκ.

Πιο αναλυτικά η επίμαχη ανακοίνωση ανέφερε ότι:  «ο αντιπρόεδρος καλωσόρισε τις αναφορές για αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων από το Ιράκ ως ένα σημαντικό βήμα αποκλιμάκωσης των πρόσφατων εντάσεων. Ο αντιπρόεδρος επανέλαβε ότι οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ πρέπει να έχει την απόλυτη συγκατάθεση της ιρακινής κυβέρνησης.

Οι δυο ηγέτες επανεβεβαίωσαν τη δέσμευση τους στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Ο αντιπρόεδρος ενθάρρυνε την τουρκική κυβέρνηση να συνεχίσει το διάλογο με τη Βαγδάτη για επιπρόσθετα μέτρα βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράκ.

Ο αντιπρόεδρος επίσης επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ για στενή συνεργασία με το Ιράκ και την Τουρκία στη μάχη κατά του ISIS». Το άνωθεν περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα την αστραπιαία αποχώρηση ενός αριθμού Τούρκων στρατιωτών από το στρατόπεδο Μπασίκα, στο βόρειο Ιράκ, οδεύοντας προς τον βορά.

Παράλληλα ένα τμήμα των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, το οποίο είχε τοποθετηθεί κοντά στη Μοσούλη, έλαβε διαταγές για την απομάκρυνσή του από την περιοχή, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι κατευθύνονται προς τον βορά "στο πλαίσιο μιας νέας δύναμης".
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: