16 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

 

Δημοψήφισμα στην Κύπρο, για την επίλυση του Κυπριακού, που θα είναι "πετυχημένο" βλέπει για τον Μάρτιο ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ.

Σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Euractiv, o Τούρκος υπουργός εκτίμησε ότι η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας αποτέλεσε στροφή-"παράδειγμα" για τις μεταξύ τους σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι και οι δύο πλευρές θα καταβάλουν προσπάθειες για την επίτευξη προόδου και επανενεργοποίηση της ενταξιακής διαδικασίας.

Από πλευράς Τουρκίας, ο Βολκάν Μποζκίρ αναφέρει ότι η επιτευχθείσα μετά τις πρόσφατες εκλογές κυβερνητική σταθερότητα επιτρέπει την προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Ως παραδείγματα της επανενεργοποίησης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, σημειώνει τη συνάντηση υψηλού επιπέδου για θέματα ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, καθώς και την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμη ότι προχωρούν οι συζητήσεις με τον επίτροπο, αρμόδιο για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν για το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, καθώς ανοίγει το κεφάλαιο 17 (Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής) στις 14 Δεκεμβρίου, και στη συνέχεια "υπάρχουν καλές προσδοκίες. Αφού αφαιρεθούν τα πολιτικά εμπόδια, να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, με πέντε επιπλέον κεφάλαια, ήτοι τα κεφάλαια 23 και 24, το 31 για την εξωτερική πολιτική, καθώς και τα κεφάλαια για την ενέργεια (15) και την εκπαίδευση (26)".   

Ο Μποζκίρ αναφέρει επίσης ότι προχωρούν οι συζητήσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, ενώ "όλες αυτές οι συζητήσεις θα οδηγήσουν σε δεύτερη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας το επόμενο έτος, όπου αντί να έχουμε μόνο αναμνηστικές φωτογραφίες, θα έχουμε επίσης ουσία". Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας εκφράζει την ικανοποίησή του για την επιτάχυνση του διαλόγου για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, τονίζει ότι η Τουρκία σκοπεύει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις προς ταχεία ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου. 

Kαι αρνείται ότι στη χώρα του τίθεται ζήτημα περιορισμών στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι οι διώξεις σε βάρος δημοσιογράφων είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πράξεων και όχι των απόψεών τους. Σχετικά με το Κυπριακό, εκφράζει την αισιοδοξία του, σημειώνοντας ότι "οι ελπίδες για την επίλυση του προβλήματος είναι τώρα πολύ υψηλές και ένα δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του Μαρτίου". Σε ερώτηση κατά πόσο θα πραγματοποιηθούν δύο δημοψηφίσματα (ανά κοινότητα, όπως το 2004), αναφέρει ότι αυτό αποτελεί ένα ενδεχόμενο, αλλά θεωρεί ότι η έκβαση "θα είναι θετική".

Επισημαίνει, ακόμη, ότι η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει θετικό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, ότι ένα πενηντάχρονο πρόβλημα έχει επιλυθεί, καθώς και θετική εξέλιξη για την περιοχή, με πολλά πλεονεκτήματα ως προς τη συνεργασία και την άρση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Τουρκία στις σχέσεις της με την ΕΕ. Ο ίδιος επισημαίνει ότι στην περίπτωση του Σχεδίου Ανάν, οι δύο πλευρές δεν συμφωνούσαν, ενώ "τώρα υπάρχει συμφωνία επί ενός Συντάγματος, το οποίο θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα", μέσα από μια διαδικασία συνομιλιών την οποία χαρακτηρίζει ως "πολύ διαφανή".

Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μποζκίρ σημειώνει ότι το επίπεδο είναι "το καλύτερο που είχαμε ποτέ", ενώ σε ερώτηση σχετικά με αναρτήσεις στο twιtter του Έλληνα πρωθυπουργού σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας αναφέρει: "Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στην Τουρκία. Η πιο φιλική υποστήριξη προς την Ελλάδα προέρχεται από την Τουρκία. Ο ίδιος διέγραψε αυτή την ανάρτηση που δεν αντανακλούσε πραγματικά τις απόψεις του.

Στη Σύνοδο Κορυφής, ήταν πολύ θετικός. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν τις καλύτερες σχέσεις που είχαν ποτέ κατά τις τελευταίες δεκαετίες". Ο ίδιος επισημαίνει το άριστο επίπεδο σχέσεων με Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Ιράν και Ιράκ, ενώ σημειώνει ότι και "με την Αρμενία προσπαθούμε να έχουμε καλές σχέσεις". Σε επισήμανση του δημοσιογράφου ότι οι σχέσεις με το Ισραήλ έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό, ο Μποζκίρ απαντά: "Οι γείτονες είναι γείτονες. 

Μόνο η Συρία αποτελεί εξαίρεση. Με τη Ρωσία, μέχρι πριν από μία εβδομάδα, είχαμε πολύ καλές σχέσεις. Τώρα, ό,τι συνέβη, συνέβη. Και οι δύο πλευρές πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση με ήρεμο τρόπο, να δούμε τα οφέλη αυτής της καλής σχέσης και να δούμε πόσο σημαντικό είναι να τη διατηρήσουμε. Δεν υπερβάλλουμε ούτε προκαλούμε. 

Έχουμε καλέσει τη Ρωσία να επανέλθει στις καλές σχέσεις (με την Τουρκία) και περιμένουμε ότι η αρνητική ρωσική στάση με τον καιρό θα αλλάξει. Οι υπουργοί μας των Εξωτερικών συναντήθηκαν στις 4 Δεκεμβρίου στη Βιέννη (...), προσπαθούμε να επιστρέψουμε σε μια καλή σχέση και ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα συμμετάσχει σε αυτό". 


Δεν υπάρχουν σχόλια: