19 Δεκεμβρίου, 2015

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ!.. ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 

Είναι αλήθεια ότι τούτες τις μέρες όλοι οι Έλληνες βιώνουμε μια αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης για το «τι τέξεται η επιούσα» με όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο μας από τις συνεχείς προσφυγικές ροές στη Χώρα μας.

Ας διαβάσουμε, όμως, πρώτα τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:
 
«Θεωρώ ότι τώρα είναι καιρός για περισσότερη συνεργασία προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές και κυρίως οι μη προσφυγικές ροές. Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση σήμερα, και με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, και πρέπει να εργαστούμε πιο εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, έχουμε πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στα hotspots – στα κέντα υποδοχής, δε μου αρέσει η λέξη hotspots – και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε πιο στενά με την Τουρκία ώστε να μειωθούν οι ροές.

Αλλά η πρώτη μας υποχρέωση είναι η ανθρώπινη υποχρέωση, να δείξουμε προς τους ανθρώπους αυτούς αλληλεγγύη. Συνεπώς, σήμερα έχουμε πολλά να συζητήσουμε, όχι μόνο για το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και για το ενδεχόμενο εξόδου του Ην. Βασιλείου από την Ε.Ε. («Brexit») – αν και νομίζω ότι δεν είναι καιρός για εξόδους από την Ευρώπη, είναι καιρός για περισσότερη συνεργασία».

Αν, όμως, οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα ήσαν αυτές που μνημονεύσαμε, ας δούμε τι δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Χώρας μετά τη λήξη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

«Ήταν ένα διήμερο με θετικές αποφάσεις για τις θέσεις της χώρας μας. Η Ελλάδα, μέσα σε ένα δύσκολο πεδίο και σε αρνητικούς, θα έλεγα, ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, καταφέρνει, αξιοποιεί ευκαιρίες, και πετυχαίνει να υπερασπίζεται τόσο το δίκιο της όσο, όμως, και ευρύτερες πανανθρώπινες αξίες, όπως αυτή της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής.

Η χρονιά που φεύγει ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη. Μια χρονιά μεγάλων κρίσεων και αναταράξεων. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, τις δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις, νομίζω ότι βάλαμε κι εμείς καθοριστικά το μπόλι μας για τη μεγάλη αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη, αλλαγή κατεύθυνσης. Ελπίζω και εύχομαι αυτό το μπόλι να καρποφορήσει την επόμενη χρονιά, τα επόμενα χρόνια.

Αλλά ιδιαίτερα ελπίζω η επόμενη χρονιά – μετά από την προηγούμενη που ήταν χρονιά κρίσεων και αναταράξεων – να είναι χρονιά των μεγάλων ανατροπών και αλλαγών σε προοδευτική και κοινωνική κατεύθυνση, προκειμένου η Ευρώπη να ξαναβρεί τον προσανατολισμό της και τις ιδρυτικές της αξίες.

Θέλω να ευχηθώ σε όλους σας καλές γιορτές και καλή χρονιά. Ήμασταν εδώ σε κρίσιμες ώρες. Όλοι εσείς οι δημοσιογράφοι δίνετε μία μάχη για να ενημερώνετε τους πολίτες, ιδιαίτερα εδώ στη Σύνοδο Κορυφής και θέλω να σας ευχηθώ καλές γιορτές.»

Κατόπιν όλων αυτών, και αφού αφήσουμε κατά μέρος τα επικοινωνιακά παιχνίδια που παίζουν μερικοί με τον όποιο κ. Λάκη Λαζόπουλο ή τις όποιες μυστικές συνομιλίες του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με το Μέγαρο Μαξίμου, τι έτι χρείαν έχομεν μαρτύρων για το τι τέξεται η επιούσα;
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: