19 Δεκεμβρίου, 2015

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΑΣΑΝΤ

 

Οδικό χάρτη για την ειρήνη στη Συρία ενέκρινε ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς πάντως να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στον νυν πρόεδρο Άσαντ. Το σχέδιο προβλέπει διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης και κατάπαυση του πυρός από τον Ιανουάριο.

Σε μία σπάνια επίδειξη ομοφωνίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ ενέκρινε χθες με ψήφους 15-0 ψήφισμα που ανοίγει το δρόμο για μία πορεία τερματισμού των σχεδόν πενταετών συγκρούσεων στη Συρία, με πρώτο βήμα την έναρξη συναντήσεων μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκειμένου να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης με επείγοντα τρόπο, με στόχο να ξεκινήσουν αυτές οι συνομιλίες στις αρχές του Ιανουαρίου του 2016.

Με το ψήφισμα καλείται ο ΟΗΕ να ετοιμάσει εντός ενός μήνα διάφορες επιλογές, για την εγκατάσταση επί του εδάφους ενός μηχανισμού επιτήρησης και επαλήθευσης της κατάπαυσης του πυρός. Παρόντες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που διεξήχθη υπό την προεδρία των ΗΠΑ, οι υπουργοί Εξωτερικών των περισσοτέρων μελών, συμπεριλαμβανομένων και όλων των μονίμων μελών.

Τα βασικά της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας:

>Εκεχειρία και επαφές για την πολιτική μετάβαση από τις αρχές Ιανουαρίου 2016
 
>Εκτός συνομιλιών οι «τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως το Μέτωπο Αλ Νούσρα και ο ISIS
 
>Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις -με αναφορά στη συμμαχία υπό τις ΗΠΑ- κατά αυτών των οργανώσεων
 
>Στις 18 Ιανουαρίου, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα παρουσιάσει αναφορά για το πώς εξελίσσεται η εκεχειρία
 
>Νέα αξιόπιστη κυβέρνηση εντός 6 μηνών και εκλογές εντός 18 μηνών. Η πολιτική μετάβαση θα είναι υπό τη δικαιοδοσία της Συρίας.
 
>Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι δήλωσε ικανοποιημένος από το σχέδιο, λέγοντας ότι οι σύροι έχουν πλέον να επιλέξουν μεταξύ πολέμου και ειρήνης.

Προηγήθηκε χθες συνάντηση των χωρών οι οποίοι συμμετείχαν στη σύνοδο της Βιέννης της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας (ΔΟΣΣ), όπου καταρτίστηκε οδικός χάρτης, ο οποίος προβλέπει σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης εντός εξαμήνου και διεξαγωγή εκλογών σε 18 μήνες.  

Στο χθεσινό ψήφισμα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία του οδικού χάρτη της Βιέννης, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται η υποστήριξη προς το ανακοινωθέν της Γενεύης τον Ιούνιο του 2012, σχετικά με μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία και επικυρώνονται οι διακηρύξεις της Γενεύης.

Χαιρετίζοντας το ψήφισμα του Σ.Α., ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είπε πως πρόκειται για το πρώτο που επικεντρώνεται στα πολιτικά μέσα για την επίλυση της κρίσης.«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε προς μια λύση», είπε, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα του διεθνούς οργανισμού να διαδραματίσει το ρόλο του στην εφαρμογή και επιτήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, όπως προνοεί το ψήφισμα του Σ.Α..

Το ψήφισμα αποτελεί τη χρυσή τομή των επιδιώξεων των ΗΠΑ και της Γαλλίας από τη μία και της Ρωσίας από την άλλη και οι δηλώσεις δείχνουν ότι διαφορές παραμένουν. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε πως η Συρία πρέπει να παραμείνει ένα ενιαίο κράτος με εγγυημένη ανεξιθρησκία και να γίνει ένα ασφαλές κράτος όπου όλοι οι πολίτες θα μπορούν να ζουν άφοβα. 

Είπε ακόμη πως παράλληλα με την ειρηνευτική διαδικασία πρέπει να εξασφαλιστεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το συριακό λαό στη βάση των αρχών του διεθνούς οργανισμού.«Μόνο ο συριακός λαός έχει το δικαίωμα να ορίσει το δικό του μέλλον», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ, αφήνοντας έτσι ανοιχτό και το ζήτημα του μέλλοντος του προέδρου Άσαντ. Παράλληλα θεώρηση εφικτή την επίτευξη συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Συρία μέσα σε έξι μήνες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ανέφερε πως το ψήφισμα στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς όλους ότι είναι καιρός να δοθεί τέλος στους σκοτωμούς στη Συρία και χαιρέτησε την άνευ προηγουμένου ενότητα που επιδείχθηκε μεταξύ των πέντε μονίμων μελών, αλλά παρόλα αυτά χαρακτήρισε το στόχο δύσκολο. 

Σχετικά με τον Άσαντ, ο Aμερικανός υπουργός είπε ότι ο Άσαντ απέτυχε στην προσπάθεια να ενώσει τη χώρα, αλλά υπογράμμισε ότι η απαίτηση να φύγει άμεσα «απλώς παρατείνει τον πόλεμο».Παράλληλα είπε πως πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το είδος της μεταβατικής κυβέρνησης που θα αναλάβει την εξουσία στη Συρία.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς έδειξε πως η χώρα του επιθυμεί την άμεση αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Άσαντ, τονίζοντας ότι όσο εξακολουθεί να κυβερνά ο Μπασάρ αλ Άσαντ, μια αληθινή και διαρκής συμφιλίωση ανάμεσα στον πληθυσμό και το συριακό κράτος μοιάζει άπιαστη.

Ο Bρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ εμφανίστηκε επίσης ικανοποιημένος, εκφράζοντας την ελπίδα η συριακή αντιπολίτευση να ανταποκριθεί.«Αποτελεσματική μετάβαση σημαίνει παράδοση σε μια μεταβατική κυβέρνηση όλων των εκτελεστικών εξουσιών και κυρίως τον έλεγχο του στρατού και των μηχανισμών των υπηρεσιών ασφαλείας, όπως προβλέπει το ανακοινωθέν της Γενεύης», είπε ο κ. Φαμπιούς, ζητώντας να υπάρξουν εγγυήσεις για την αποχώρηση του Σύρου προέδρου. 

Ξεκαθάρισε επίσης ότι θεωρεί απαράδεκτο ο Άσαντ να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές. Δηκτικός ο πρεσβευτής της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη: «Υπάρχει μια καταφανής αντίφαση στις αναφορές της διεθνούς κοινότητας; από τη μία θέλουν ο λαός να αποφασίσει για το μέλλον του και από την άλλη εμμένουν στο να αντικατασταθεί ο Άσαντ» τόνισε.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: