31 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν θεωρεί λανθασμένη την άποψη περί ανάγκης σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων. Ο Β.Λεβέντης επικαλέστηκε προσωπικές συνομιλίες με τον υπουργό Επικρατείας, προσθέτοντας την εκτίμηση ότι και ο Αλέξης Τσίπρας τάσσεται υπέρ της λύσης αυτής.

«Το 2015 ήταν η χρονιά της ψεύτικης ελπίδας, αλλά το 2016 θα είναι η χρονιά μας» τονίζει η Φώφη Γεννηματά σε άρθρο της σε εφημερίδα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει, πάντως, ότι ο δρόμος «θα είναι δύσκολος ανάμεσα στις συμπληγάδες του λαϊκισμού και των νεοφιλελεύθερων αποτυχημένων συνταγών». Με χιόνια, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τσουχτερό κρύο σε όλη τη χώρα μάς αποχαιρετά το 2015. Παραμονή Πρωτοχρονιάς χιονίζει σε πολλές περιοχές από την κεντρική Μακεδονία μέχρι τα ημιορεινά των Κυκλάδων. 

Στο Παρανέστι Δράμας το πρωί καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία (-10 βαθμοί Κελσίου). Μικροπροβλήματα έχουν προκαλέσει στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες οι ισχυροί άνεμοι που σε πολλές περιοχές φτάνουν τα 7-8 μποφόρ. Κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας. Δεν εκτελούνται δρομολόγια στις γραμμές Καβάλα-Πρίνου-Θάσου και Κεραμωτή-Λιμένα Θάσου. Κλειστό το Ρίο-Αντίρριο. Πού χρειάζονται αλυσίδες.

Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς ακούνε σήμερα, Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Κόσμος: Με την παραδοσιακή πλέον γιορτή των πυροτεχνημάτων, το Σίδνεϊ θα υποδεχθεί πρώτο το 2016. Θα ακολουθήσει σταδιακά ο υπόλοιπος πλανήτης. Φέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, οι εκδηλώσεις σε πόλεις της Ευρώπης θα είναι πιο σύντομες, λόγω των έκτακτων μέτρων για την αποφυγή τρομοκρατικού χτυπήματος.

«Ευκαιρία για το αύριο», αρκεί να αντιμετωπιστεί σωστά, χαρακτήρισε η Μέρκελ την υποδοχή των προσφύγων στη χώρα της. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της (μεταδίδεται απόψε), η καγκελάριος ασκεί κριτική σε όσους «με ψυχρή καρδιά και μίσος» μιλούν για αποκλεισμούς. Πτήση της Air Canada από τη Σανγκάη στο Τορόντο έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Κάλγκαρι του Καναδά, καθώς λόγω αναταράξεων δεκάδες επιβάτες τραυματίστηκαν. Μεταξύ των τραυματιών και τρία παιδιά.

Ένα άτομο σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν εξέδρα γεώτρησης που ανήκε σε εταιρεία Κίνας χτυπήθηκε από κύμα. Το δυστύχημα σημειώθηκε ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας. Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να ακυρώσουν τις εκδηλώσεις για την έλευση της νέας χρονιάς, εξαιτίας μιας «τρομοκρατικής απειλής». Παράλληλα, ακυρώθηκε το σόου με πυροτεχνήματα που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη βελγική πρωτεύουσα. Λιγότερες οι εκδηλώσεις και στο Παρίσι, αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και στη Νέα Υόρκη.

Οικονομία: Ανοδικά κινούνται οι τιμές των μετοχών την Πέμπτη, στην τελευταία συνεδρίαση του 2015, η οποία θα ολοκληρωθεί δύο ώρες νωρίτερα (15:20). O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 618,09 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,17%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 4,59 εκατ. ευρώ. Ενεργοποιείται από την Πρωτοχρονιά η επιβολή φόρου στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και στο κρασί. 

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η εγκύκλιος με την οποία ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου η επιβολή τέλους 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ, ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 20 λεπτών ανά λίτρο κρασιού. Από τους δύο αυτούς φόρους η κυβέρνηση επιδιώκει να εισπράξει 400 εκατ. ευρώ περίπου.

Τελευταία ημέρα για τις αιτήσεις υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη, που από την 1η Ιανουαρίου θα πάψει να ισχύει, και στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας σπεύδουν από τα ξημερώματα πολίτες για να καταθέσουν τα έγγραφα. Πάντως οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία, καθώς πολλοί εκ των δανειοληπτών μπορούν να προστατευτούν και από τον νέο νόμο που θα ισχύσει από το 2016.

Αθλητισμός: Κανένα πρόβλημα δεν είχε απέναντι στη Μπέτις η Μπαρτσελόνα. Η ομάδα του Λουίς Ενρίκε έκλεισε το 2015 με το άνετο 4-0, διατηρήθηκε στην κορυφή έστω και με «συγκάτοικο» (Ατλέτικο Μαδρίτης), αλλά έχει ένα ματς λιγότερο από τους διώκτες της. Με μεγάλη δυσκολία και... σπρώξιμο από τη διαιτησία, η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε 3-1 της Σοσιεδάδ στο «Μπερναμπέου», για τη 17η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος και έστω για λίγη ώρα ανέβηκε στην κορυφή της κατάταξης. 

Δεύτερη απώλεια βαθμών εκτός έδρας... παραπήγαινε για την Ατλέτικο Μαδρίτης. Μετά την ήττα από τη Μάλαγα στο «Ροσαλέδα», οι «ροχιμπλάνκος» πέρασαν νικηφόρα από το «σπίτι» της Ράγιο Βαγεκάνο με 2-0. Τη δεύτερη σερί νίκη της πανηγύρισε η Λίβερπουλ, αυτή την φορά μακριά από το Άνφιλντ, με 1-0 επί της Σάντερλαντ στο ματς με το οποίο έπεσε η «αυλαία» του πρώτου γύρου της Premier League στο «Στάδιο του φωτός». 

Όπως και με τη Λέστερ, έτσι κι απόψε ο Μπεντέκε «ξαναχτύπησε» και με το γκολ που πέτυχε χάρισε ένα ακόμη «τρίποντο» στους «κόκκινους» (σ.σ. με το ίδιο σκορ επικράτησαν και των «αλεπούδων»), χάρις στο οποίο μπήκαν και πάλι σε... τροχιά Ευρώπης. Ως απόλυτη δικαίωση της πολιτικής ηγεσίας του Αθλητισμού χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του το υφυπουργείο Αθλητισμού, την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ για την ΑΕΚ και τονίζει ότι η εξυγίανση, η διαφάνεια και η ισοπολιτεία στο ποδόσφαιρο θα συνεχίσουν να χτίζονται καθημερινά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: