28 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: «To φλερτ του κύριου Φλαμπουράρη στην Ένωση Κεντρώων δείχνει την αγωνία της κυβέρνησης» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Καρράς. «Εμείς δεν νομίζουμε ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται να συζητήσουμε τέτοια πράγματα. Το μνημόνιο είναι ψηφισμένο. Έχει χρονοδιαγράμματα και θα εφαρμοστεί» τόνισε.

Τους λόγους για τους οποίους απουσίασε συνειδητά από την ψηφοφορία για το Σύμφωνο Συμβίωσης εξήγησε η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη. Είπε ότι ήταν «συνειδητά απούσα», επειδή φιλήθηκαν ομόφυλα ζευγάρια, σημειώνοντας: «Στα θεωρεία της Βουλής αν πάει ένα ζευγάρι άντρας και γυναίκα και αρχίσει να φιλιέται ή να κρατιέται από το χεράκι ή να χειροκροτεί τον συλλαμβάνει ο φρούραρχος.»

Εκρηξη αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού, που είχαν τοποθετήσει άγνωστοι σε ΑΤΜ υποκαταστήματος τράπεζας σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας. Το περιστατικό συνέβη στον Χολαργό. Tο μεσημέρι της Δευτέρας στο νεκροταφείο Ζωγράφου θα γίνει η κηδεία της αδελφής του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Βάσως, η οποία πέθανε το Σάββατο. «Θα είσαι πάντα στη σκέψη μου και στην καρδιά μου...» έγραψε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο Facebook. Συνεχίζεται το συνεχόμενο εορταστικό ωράριο των καταστημάτων.

Κόσμος: Ένα μήνα συμπλήρωσε η νέα κυβέρνηση των σοσιαλιστών (με την ανοχή αριστεράς και κομουνιστών) στην Πορτογαλία και στο νομοσχέδιο για τη διάσωση μιας μικρής τράπεζας, χρειάστηκε η συνδρομή της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης για να περάσει από τη Βουλή.

Λεωφορεία και ασθενοφόρα έχουν ξεκινήσει για την μεταφορά αντικαθεστωτικών από τη συριακή πόλη Ζαμπαμπαντί, στα σύνορα με το Λίβανο, με τελικό προορισμό την Τουρκία έπειτα από συμφωνία με τη Δαμασκό υπό τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα θα απεγκλωβιστούν περίπου 300 οικογένειες από περιοχές που ελέγχονται από αντικαθεστωτικούς.

Ιαπωνία και Νότιος Κορέα κατέληξαν σε συμφωνία για να αφήσουν πίσω τους ένα θέμα που βάρυνε εδώ και δεκαετίες τις διμερείς σχέσεις, την «κηλίδα» των γυναικών που εξαναγκάζονταν να εκπορνεύονται σε ιάπωνες στρατιώτες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συμφωνία περιλαμβάνει συγγνώμη από τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και τη δημιουργία ταμείου 1 δισ. γεν για γυναίκες που είχαν πέσει θύματα της πρακτικής.

Προς υιοθέτηση νέου νομοθετικού πλαισίου που θα «ξεχωρίζει» μη κυβερνητικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό κινείται το Ισραήλ, με την κυβέρνηση να έχει δώσει το πράσινο φως στο νομοσχέδιο. Η αντιπολίτευση επικρίνει σφοδρά την κίνηση υποστηρίζοντας πως στρέφεται κυρίως εναντίον φιλειρηνικών οργανώσεων -ενώ το νομοσχέδιο έρχεται να προστεθεί στις δύσκολες σχέσεις με την ΕΕ, όπου και βρίσκουν χρηματοδότηση οι περισσότερες από τις οργανώσεις που επηρεάζονται.

Στρατιωτικές δυνάμεις έχουν κληθεί για τη διαχείριση της «άνευ προηγουμένου κατάστασης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυβέρνηση, σε πόλεις στη βόρεια Βρετανία που έχουν βρεθεί κάτω από το νερό μετά την έντονη κακοκαιρία. Στις πληγείσες περιοχές θα βρεθεί ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ οι συναγερμοί δεν έχουν ακόμη αρθεί και οι βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν.

Οικονομία: Σε υποτονικό κλίμα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου τη Δευτέρα, με την αγορά να κινείται με οριακές διακυμάνσεις. O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 619,23 μονάδες, σημειώνοντας οριακή πτώση 0,12%.

Μηδενισμός των τόκων, μεγάλη ρευστότητα, φθηνό πετρέλαιο, ακμάζουσες αγορές μετοχών: το 2015 ήταν κάθε άλλο παρά ανιαρό. Κι όλα δείχνουν ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δραματικά, σχολιάζει ο Χένρικ Μπέμε από τη DW. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 εκτιμά η Λούκα Κατσέλη, ότι θα αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων. 

«Υπάρχουν ακόμη ένα-δύο βήματα που πρέπει να γίνουν. Πρώτα πρέπει να περάσουμε στην κανονική χρηματοδότηση με φθηνότερους όρους και μετά σιγά σιγά στο πρώτο εξάμηνο να προετοιμαστούμε για την άρση» τόνισε.

Αθλητισμός: Άλλη μια περίεργη υπόθεση γύρω από τα «στημένα» ματς του ποδοσφαίρου, έρχεται από το εξωτερικό για να ταράξει τα νερά. Μπορεί να μην έχει να κάνει με το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά όπως αποδεικνύεται όσοι αναμειγνύονται σε τέτοιου είδους σκάνδαλα, δεν έχουν καλά ξεμπερδέματα. Το πρωί της Κυριακής στο Ελ Σαλβαδόρ, δολοφονήθηκε ο 33χρονος πρώην διεθνής αμυντικός, Αλφρέδο Πατσέκο. 

Το Σεπτέμβριο του 2013 είχε τιμωρηθεί με διά βίου απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για τη δημοσιοποίηση ολόκληρης της έρευνας του Αμερικανού δικηγόρου, Μάικλ Γκαρσία, ο οποίος είχε διερευνήσει τις ψηφοφορίες ανάθεσης των Παγκοσμίων Κυπέλλων 2018 και 2022, είναι ο υποψήφιος για την προεδρία της FIFA, πρίγκιπας, Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν. 

Την Κυριακή, ο Ιορδανός πρίγκιπας, απαίτησε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία και τις ελβετικές αρχές, να δημοσιοποιηθεί άμεσα η πλήρης έκθεση του εισαγγελέα, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο είχε αλλοιωθεί από τη Δικαστική Επιτροπή της FIFA. Ο Νίκος Καραγεωργίου είναι ο αντικαταστάτης του Θαλή Θεοδωρίδη στον πάγκο της Καλλονής. Η ομάδα της Μυτιλήνης ανακοίνωσε την Κυριακή την απόκτηση του έμπειρου τεχνικού, που έχει στόχο να κρατήσει την ομάδα στην Σούπερ Λιγκ. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: