31 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΓΟΝΑΤΙΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες στη Γερμανία, όπου τα ΜΜΕ της χώρας δεν μπορούν να αφήσουν τις πένες κάτω, γράφοντας διαρκώς για τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων και την "εξέγερση" τους ενάντια στην πολιτική λιτότητας των δανειστών.

Με βάση τα δημοσιεύματα η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης όχι απλά δεν ωφέλησε την Ελλάδα, αλλά την έφερε σε ακόμα πιο δύσκολη θέση, αφού εκτροχιάστηκε η αβεβαιότητα παρασέρνοντας στο πέρασμά της το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, με ένα από τα αποτελέσματα τα γνωστά πλέον σε όλους capital controls.

Ορισμένα από τα δημοσιεύματα που ξεχώρισαν ήταν αυτό της Berliner Zeitung, η οποία αναφέρει ότι: «μετά από επτά χρόνια κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία στις αρχές του 2015 με την υπόσχεση να τερματίσει την χρόνια πολιτική περικοπών. Ωστόσο, η αντιπαράθεση με τους δανειστές της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ διήρκεσε λίγο και ήταν μάταιη.

Η Αθήνα έπρεπε τον Ιούλιο να λυγίσει στις πιέσεις των δανειστών – ειδάλλως θα απειλούνταν με χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη», ενώ στη συνέχεια τονίζει πως: «η εξέγερση ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας στοίχισε ακριβά στη χώρα. Η αβεβαιότητα γιγαντώθηκε, οι επενδύσεις κατέρρευσαν, το κεφάλαιο διέφυγε, οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν τον Ιούλιο διατηρούνται ακόμη», καταλήγοντας ότι η όλη στρατηγική «κόστισε στους Έλληνες πολύ χρόνο και χρήμα».

Παράλληλα προχωρά και σε μια πρόβλεψη για το 2016 αναφέροντας πως: «είναι ήδη σαφές ότι το 2016 θα είναι ακόμη σκληρότερο για τους Έλληνες. Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει επιπλέον περικοπές ύψους έξι δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οικονομία θα συρρικνωθεί περαιτέρω. Ωστόσο, σύμφωνα με την Κομισιόν, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη»

Τον απολογισμό της ελληνική χρονιάς έκανε και το N-tv, το οποίο αποφάσισε να εστιάσει περισσότερο στην ψυχολογία του Έλληνα και τα αποτελέσματα των εκλογών, παρά στα οικονομικά στοιχεία, αναφέροντας ότι: «μετά την επανειλημμένη συλλογική ψυχοθεραπεία στην εκλογική κάλπη οι Έλληνες φαίνεται να θέλουν να αφήσουν τα πάντα πίσω τους.

Αντί να ψηφίσουν συντηρητικούς ή σοσιαλιστές, οι οποίοι ευθύνονται για την κρίση, προτιμούν να δώσουν μια ευκαιρία στους αριστερούς. Μοιάζουν να έχουν αντιληφθεί ότι η ΕΕ, όπως εξελίχθηκε τα τελευταία 15 χρόνια, δεν στοχεύει στην εξομοίωση του επιπέδου διαβίωσης και στην πρόοδο για όλους, αλλά είναι ένας μηχανισμός που διευκολύνει την φοροαποφυγή των πλουσίων και επιβάλλει αυξήσεις φόρων στους φτωχούς. Παρόλα αυτά αποφάσισαν να παραμείνουν».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: