06 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Φωτιά εκδηλώθηκε, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, σε κατάστημα με ρούχα στην οδό Θεμιστοκλέους 56 στα Εξάρχεια. Όσοι βρίσκονταν στο κτίριο έχουν απομακρυνθεί. Καθυστερήσεις στις πτήσεις αεροσκαφών στον Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» προκάλεσε η περιορισμένη ορατότητα λόγω της πυκνής ομίχλης που κάλυψε το πρωί περιοχές στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ για την ενίσχυση των παιδιών έως τριών ετών που ζουν με τις φυλακισμένες μητέρας τους και των άπορων κρατουμένων στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας διοργανώνει για όγδοη συνεχή το Σαββατοκύριακο 12-13 Δεκεμβρίου το ξεblogάρισμα. Φέτος εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών μέρος των εσόδων θα δοθεί σε τρέχουσες ανάγκες των προσφύγων.

Βλάβη στον πρυμναίο καταπέλτη επιβίβασης - αποβίβασης παρουσίασε το Σάββατο, κατά τον κατάπλου στο λιμάνι της Σύρου, πλοίο «Άρτεμις» στο οποίο επέβαιναν συνολικά 87 επιβάτες. Από το περιστατικό υπήρξε τραυματισμός μίας επιβάτιδας η οποία διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου για παροχή πρώτων βοηθειών.

Πορείες και συγκεντρώσεις έχουν προγραμματίσει φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου σήμερα, Κυριακή, ανήμερα της συμπλήρωσης επτά ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικά πυρά. Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας, με 5.000 αστυνομικούς να βρίσκονται σε επιφυλακή μετά από δύο συνεχόμενες νύχτες επεισοδίων στα Εξάρχεια.

Κόσμος: Ο κυβερνήτης της πόλης Αντεν στη νότια Υεμένη σκοτώθηκε σε έκρηξη, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας. Το κομβόι που μετέφερε τον Τζααφάρ Μοχάμεντ Σαάντ επλήγη στην περιοχή Ταουάχι της πόλης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και έξι σωματοφύλακές του. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα απευθύνει διάγγελμα την Κυριακή το βράδυ για να ενημερώσει για την πορεία των ερευνών για το μακελειό στο Σαν Μπερναντίνο και να ανακοινώσει τα βήματα της κυβέρνησης για την εθνική ασφάλεια. Οι γάλλοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, για πρώτη φορά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε 130 άτομα. 

Οι εκλογές θεωρούνται τεστ για την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ και τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση. Μάχη στήθος με στήθος θα δώσουν το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν και οι Ρεπουμπλικάνοι του Σαρκοζί. Ως «τρομοκρατικό περιστατικό» αντιμετωπίζει η αστυνομία του Λονδίνου την υπόθεση ενός άνδρα που τραυμάτισε με μαχαίρι τρεις επιβάτες σε σταθμό του μετρό, φωνάζοντας σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης «Αυτό είναι για την Συρία». 

Ένας από τους τρεις τραυματίες, o οποίος φέρεται να μαχαιρώθηκε στο λαιμό, βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση. Οι κυβενρήσεις ορισμένων χωρών της ΕΕ θα συναντηθούν με την τουρκική κυβέρνηση για το προσφυγικό πριν την Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η Βιέννη. Παρούσα θα είναι και η Ελλάδα, και στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί η προστασία των συνόρων.

Οικονομία: Το μήνυμα ότι η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει το πρόγραμμα στο ακέραιο, αν θέλει να βγει στις αγορές το 2016, αλλά και να λάβει ελάφρυνση του χρέους, στέλνει ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ. Ψηφίστηκε τις πρώτες ώρες της Κυριακής από τη Βουλή ο Προϋπολογισμός του έτους 2016. Υπέρ τάχθηκαν 153 βουλευτές της συμπολίτευσης, ενώ καταψήφισαν 145 βουλευτές της αντιπολίτευσης. 

Θα αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη «να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά», δήλωσε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τη συζήτηση. «Πρόκειται για έναν δύσκολο προϋπολογισμό, επειδή συσσωρεύεται σε αυτό που υπήρχε πριν» ανέφερε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ενώ ο Γ.Σταθάκης προέβλεψε επιστροφή στην ανάπτυξη το α΄εξάμηνο του 2016. Σκληρή γλώσσα από την αντιπολίτευση.

Ο προϋπολογισμός 2016 εντάσσεται σε σχέδιο αντιμετώπισης όχι μόνο των συμπτωμάτων αλλά και των αιτιών της κρίσης, τόνισε ο Γ.Δραγασάκης. «Βλέπω πολλούς να αρνούνται την ιστορία» είπε προς την Αντιπολίτευση. Περιέγραψε το κρίσιμο εξάμηνο που ακολουθεί και το κυβερνητικό σχέδιο, με αναφορά και στο παράλληλο πρόγραμμα. 

Εκτός πραγματικότητας τα περί αφελληνισμού των τραπεζών, είπε αυστηρά, προσθέτοντας ότι οι εξεταστικές επιτροπές «δεν είναι απειλή για εμάς». Όσοι ζητούν οικουμενικές κυβερνήσεις μάλλον ζητούν οικουμενική συγκάλυψη λαθών και ακύρωση ρήξεων, είπε.

Αθλητισμός: Η Ανζέ συνεχίζει την εντυπωσιακή πορεία της στο γαλλικό πρωτάθλημα, καθώς σήμερα επικράτησε 2-0 της Λιόν μέσα στο «Ζερλάν», στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής, και ανέβηκε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Σημαντικό «διπλό» πήρε η Μονακό, η οποία χάρη σε δύο γκολ του Τραορέ επικράτησε με 2-1 στην έδρα της Μπαστιά. Την ευκαιρία να διατηρήσει την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος έχασε η Καέν, η οποία ηττήθηκε εντός έδρας από τη Λιλ με 2-1 και συμβιβάστηκε με την τρίτη θέση.

Στην πρώτη θέση του ιταλικού πρωταθλήματος ανέβηκε η Ίντερ, η οποία επικράτησε με 1-0 της Τζένοα και πλέον ελπίζει σε απώλεια βαθμών της Νάπολι τη Κυριακή για να παραμείνει εκεί μετά την ολοκλήρωση της 15ης αγωνιστικής. Νέα γκέλα για τη Ρόμα που έμεινε στο 1-1 με τη Τορίνο στο Τορίνο. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 84' με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Πιάνιτς, για να ισοφαρίσει στο 94' ο Μάξι Λόπες με πέναλτι στο οποίο υπέπεσε ο Κώστας Μανωλάς, στην προσπάθειά του να διορθώσει τραγικό λάθος του Ρούντιγκερ.

Έστω και σε πολύ βαρύ κλίμα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», με μεγάλη μερίδα οπαδών της να αποδοκιμάζουν τον Ράφα Μπενίτεθ και αρκετούς παίκτες, η Ρεάλ νίκησε άνετα 4-1 τη Χετάφε, στο ματς με το οποίο άνοιξε η αυλαία της 14ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος. Στο 87΄ η Βαλένθια κατάφερε να σκοράρει με τον Σάντι Μίνα κι έτσι, στο ντεμπούτο του Γκάρι Νέβιλ στον πάγκο της, να κόψει βαθμούς από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα, που μέχρι εκείνη τη στιγμή νικούσε 1-0 μέσα στο «Μεστάγια» με τέρμα του Λουίς Σουάρες στο 59΄. 

Ακόμη μία «επαγγελματική» νίκη πέτυχε η Ατλέτικο, που επικράτησε 2-0 εκτός έδρας της Γρανάδα, και παραμένει στη δεύτερη θέση του ισπανικού πρωταθλήματος, δύο βαθμούς μπροστά από τη Ρεάλ και δύο πίσω από τη Μπαρτσελόνα.






Δεν υπάρχουν σχόλια: