02 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega, είπε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αρκετά ισχυρή. Δεν απέκλεισε ωστόσο αυτή να αυξηθεί.

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν στην απεργία της Πέμπτης που κήρυξαν ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ οι εργαζόμενοι στην ΟΣΥ (τρόλεϊ, λεωφορεία) και την ΣΤΑΣΥ (μετρό, ηλεκτρικός και τραμ), ενώ οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο και τον προαστιακό προχωρούν σε 24ωρη απεργία. Γενική απεργία για την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ αντιδρώντας στο νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο Δεκέμβριο. Στην απεργία θα συμμετέχουν συνδικάτα εργαζομένων από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

Αναλυτική πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την καθιέρωση νέου που βασίζεται, εν πολλοίς, στο γερμανικό εκλογικό σύστημα, έδωσε στη δημοσιότητα το Ποτάμι. Η πρόταση βασίζεται στο γερμανικό σύστημα, με δύο κάλπες, ενώ μειώνεται ο αριθμός των βουλευτών. Προϋπόθεση για την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάθρωση του χρέους είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και γι' αυτό στόχος είναι να την ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό, κρατώντας σταθερές τις γραμμές άμυνας για την προστασία των αδυνάτων. 

Είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο 26ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας». Ακόμα, είπε ότι το 2016 θα σηματοδοτήσει τη στροφή στην ανάπτυξη

Κόσμος: Ο δημιουργός του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ έγινε πατέρας, καθώς η σύζυγός του Πρισίλα έφερε στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, την Μαξ. Για να διατρανώσει το σημαντικό για τον ίδιο γεγονός αυτό, ο Ζούκερμπεργκ έδωσε στη δημοσιότητα μία ανοικτή επιστολή 2.252 λέξεων προς τη νεογέννητη Μαξ και δεσμεύθηκε να δωρίσει το 99% των μετοχών του στο Facebook για να βελτιωθεί ο κόσμος στον οποίο θα ζήσει η κόρη του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την απευθείας μεταφορά αεροπορικώς ενός περιορισμένου αριθμού προσφύγων από την Τουρκία σε ευρωπαϊκά κράτη, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ο στρατός των ΗΠΑ αδημονεί να αναλάβει περαιτέρω δράση στη Συρία δήλωσε ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ. Παράλληλα τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει «να κάνει περισσότερα» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, «πράγμα που δεν έχει κάνει», όπως τόνισε.

Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε σε υπέργεια διάβαση κοντά στον κεντρικό σταθμό Μπαϊράμπασα του μετρό της Κωνσταντινούπολης. Τουλάχιστον πέντε οι τραυματίες, σύμφωνα με τον δήμαρχο της συνοικίας. Ο δήμαρχος του Σικάγο Ραμ Εμάνουελ απομάκρυνε τον διοικητή της αστυνομίας της πόλης μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η δολοφονία 17χρονου Αφροαμερικανού από λευκό αστυνομικό. 

Ο Εμάνουελ ανακοίνωσε την απόφασή του να διώξει τον αστυνομικό επιθεωρητή Γκάρι ΜακΚάρθι, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι ο δήμαρχος τον στηρίζει.

Οικονομία: Ξεκίνησε την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, με τις ομιλίες των γενικών και ειδικών εισηγητών των κομμάτων. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ του Σαββάτου. Υπέρ της ψήφισης του προϋπολογισμού τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν.

Την πεποίθησή του ότι «στις αρχές του έτους» θα ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια ακρόασής του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Κοσμήματα, πολύτιμους λίθους, αλλά και μετρητά που βρίσκονται «στο στρώμα» ή σε θυρίδες καλούνται να δηλώσουν ηλεκτρονικά (μέσω taxisnet) όσοι είναι υπόχρεοι σε πόθεν έσχες, σε μια πρόβα τζενεράλε πριν την εφαρμογή του περιουσιολογίου. 

Η έναρξη υποβολής των δηλώσεων καθορίζεται για την 1η Ιανουαρίου 2016. Ποια είναι η διαδικασία για την υποβολή της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης των φορολογούμενων αλλά και των ανήλικων τέκνων τους, βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης.

Αθλητισμός: Μετά από 4 σερί νίκες (3 στο πρωτάθλημα και μία στο Champions League) η Παρί Σεν Ζερμέν «σκόνταψε» στο «Ζαν Μπουάν», όπου αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα με τη δυνατή εφέτος, Ανζέ. Το ίδιο έγινε και στο στάδιο «Μουστουάρ», όπου Λοριάν και Νις έμειναν στο 0-0 αλλά και στον αγώνα της Ναντ με την Λιόν.

Στα προημιτελικά του Λιγκ Καπ Αγγλίας προκρίθηκαν την Τρίτη η Έβερτον, η Στόουκ Σίτι και η Μάντσεστερ Σίτι. Η Έβερτον επικράτησε με 2-0 της Μίντλεσμπρο, η Στόουκ με το ίδιο σκορ της Σέφιλντ Γουένσντεϊ, ενώ η Σίτι νίκησε πιο άνετα με 4-1 την Χαλ. Την Τετάρτη συμπληρώνεται η 4άδα με τον νικητή του αγώνα Σαουθάμπντον - Λίβερπουλ.

Ξανά στις εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού βρέθηκε ο Γιάννης Αλαφούζος. Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ο πρόεδρος του «τριφυλλιού» επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ομάδας, όπου συνομίλησε με τους παίκτες και το τεχνικό τιμ, με αφορμή την εξοντωτική ποινή που επιβλήθηκε στην ομάδα για τα επεισόδια στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: