12 Δεκεμβρίου, 2015

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑ ΜΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Για περίπου 24 ώρες είχε εξαφανιστεί ο Κινέζος μεγιστάνας Γκούο Γκουανγκτσάνγκ. Ο 48χρονος επιχειρηματίας, που εθεάθη για τελευταία φορά στο διεθνές αεροδρόμιο της Σαγκάης έχει μεγάλες επενδύσεις και στην Ελλάδα.Οι μετοχές των εταιρειών του άρχισαν να κατρακυλάνε στις διεθνείς αγορές, στη συνέχεια η διαπραγμάτευση των μετοχών που ανήκουν στον όμιλο ανεστάλη στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα.

Ο κινεζικός όμιλος Fosun International (του οποίου ο Γκούο είναι συνιδρυτής και πρόεδρος) έσπευσε να κάνει ανακοινώσεις λέγοντας ότι ο πρόεδρός του βοηθάει τις αρχές σε μια έρευνα. Ο 48χρονος Γκούο, που αποκαλείται και "Κινέζος Μπάφετ", είναι ένας από τους γνωστότερους επιχειρηματίες στην Κίνα και όταν άρχισε να μην δίνει "σήματα" ξέσπασε σάλος. Τα δημοσιεύματα ανέφεραν πως ο όμιλος έχει χάσει από το μεσημέρι της 10ης Δεκεμβρίου την επαφή με τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή του.

Ο Γκούο, ο οποίος δηλώνει πως έχει πρότυπο τον αμερικανό επενδυτή Ουόρεν Μπάφετ, θα εξακολουθήσει να μπορεί να συμμετέχει σε μείζονες αποφάσεις της εταιρείας με τα κατάλληλα μέσα, ανέφερε ο Fosun, χωρίς να επεκταθεί. "Οι διευθυντές της εταιρείας έχουν την άποψη ότι η έρευνα αυτή δεν θα έχει αρνητικές υλικές συνέπειες στα οικονομικά ή τις επιχειρήσεις του ομίλου. Οι επιχειρήσεις της εταιρείας συνεχίζονται κανονικά", ανέφερε ο Fosun International. Η διαπραγμάτευση των μετοχών του Fosun International.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών θα ξεκινήσει και πάλι στις 14 Δεκεμβρίου.Η διακοπή της διαπραγμάτευσης των μετοχών ανακοινώθηκε σήμερα αφού δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του οικονομικού περιοδικού Caixin προκάλεσε εικασίες μεταξύ των αναλυτών ότι ο Γκούο μπορεί να είναι ο τελευταίος και ο πιο γνωστός σε μια σειρά Κινέζων επιχειρηματιών οι οποίοι έχουν κληθεί για να απαντήσουν σε ερωτήσεις των ρυθμιστικών αρχών στο πλαίσιο μιας επιχείρησης για την καταστολή της διαφθοράς.

Η CITIC Securities Co Ltd, η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της Κίνας, ανακοίνωσε στις 6 Δεκεμβρίου ότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει με δύο κορυφαία διευθυντικά στελέχη της έπειτα από πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι τους ζητήθηκε από τις αρχές να βοηθήσουν σε μια έρευνα.

Ο 48χρονος Γκούο έκανε σαφείς τις παγκόσμιες φιλοδοξίες του νωρίτερα φέτος κλείνοντας μια συμφωνία για την ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων εξαγορά της γαλλικής αλυσίδας θερέτρων Club Med. Διαθέτει επίσης σημαντικά ακίνητα, όπως το One Chase Manhattan Plaza στη Νέα Υόρκη, το οποίο αγόρασε το 2013 έναντι 725 εκατ. δολαρίων.

Ο Fosun, ο οποίος έχει δαπανήσει περισσότερα από 30 δισ. δολάρια για αγορές στο εξωτερικό, βρίσκεται τώρα στη μέση μιας μάχης εξαγοράς για να αποκτήσει την αγγλογερμανική τράπεζα BHF Kleinwort Benson, ενώ κυνηγάει και άλλες συμφωνίες στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των σχεδίων του για παγκόσμια επέκταση.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: