15 Δεκεμβρίου, 2015

κ. ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ Η ΡΩΣΙΑ ΣΑΣ “ΠΑΙΖΕΙ” ΑΓΡΙΩΣ

 

Αν κάποιος ψυχίατρος εξέταζε τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Νταβούτογλου, είναι δεδομένο ότι θα αναφωνήσει: «η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά». Ο φίλτατος Αχμέτ αφού διέταξε την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους με αποτέλεσμα οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας να φτάσουν στο ναδίρ, δηλώνει τώρα πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να σταματήσει το σχέδιο κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού, το οποίο, ουσιαστικά, κατασκευάζει η Ρωσία.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε ανοιχτούς διαύλους με τη Ρωσία. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία. ελπίζω η Ρωσία να μην υπαναχωρήσει από τις υποχρεώσεις της βάσει των υφισταμένων συμφωνιών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σταματήσει το πρόγραμμα του Ακουγιού», είπε ο πονηρούλης Αχμέτ.

Και όμως κ. Νταβούτογλου υπάρχει λόγος. Η Ρωσία δεν θα σας κόψει, για την ώρα τουλάχιστον, το φυσικό αέριο, διότι κάτι τέτοιο θα την καθιστούσε αναξιόπιστη στη διεθνή αγορά. Αυτό είναι ένα όπλο που θα αξιοποιηθεί αν υπάρξει πολύ σοβαρότερη κλιμάκωση. Το Ακουγιού όμως είναι άλλο θέμα. Και αν δεν ξέρετε τον λόγο για τον οποίο σας έχει βάλει στη γωνία η Ρωσία να σας τον θυμίσουμε: ΣΥΡΙΑ.

Όσο δεν αλλάζετε πολιτική επί του συριακού τόσο η Μόσχα δεν θα σας αφήνει σε χλωρό κλαρί. Έχετε τη φήμη έξυπνου ανθρώπου, απορούμε που αδυνατείτε να το αντιληφθείτε ή μάλλον πως δεν θέλετε να το αντιληφθείτε. Προφανώς τα παντουρκικά σας οράματα δεν σας αφήνουν να δείτε ότι δεν είστε υπερδύναμη και δεν θα σας επιτραπεί να γίνεται, διότι η Τουρκία είναι παντελώς αναξιόπιστος παίκτης στο διεθνές σύστημα και κανείς δεν το διακινδυνεύει μαζί σας.

Ξεχνάτε ότι με την πολιτική σας χάσατε το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Ιράν και μείνατε με συμμάχους το Κατάρ και την Χαμάς και τον Μπαρτζανί του ιρακινού Κουρδιστάν. Η Ρωσία είναι "μαγαζί γωνία", ισχυρότερο από εσάς με πολύ μεγαλύτερη γεωπολιτική ισχύ, αξία και δυναμική κάτι που αναγνωρίζει, εκ των πραγμάτων και η Δύση.

Η άλλη πλευρά σας δείχνει ότι θέλει να απεμπλακείτε άμεσα από την Συρία. Σας το δείχνει με κάθε τρόπο με ναυτικά επεισόδια, με δηλώσεις και ενδεχομένως με ένα ακόμα ισχυρότερο μήνυμα, στο άμεσο μέλλον, αν κάνετε το νέο λάθος να χάσετε και πάλι την ψυχραιμία σας. Άλλωστε είστε ήδη περικυκλωμένοι, καθώς η Μόσχα ενισχύει τις δυνάμεις της και στην Αρμενία.

Δεν έγινε τυχαία το επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα, φίλε Αχμέτ. Ούτε πήγε τυχαία το υποβρύχιο με τους πυραύλους κρουζ στην Συρία και κυρίως μόνο τυχαίο δεν ήταν το επεισόδιο στο Αιγαίο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: