23 Δεκεμβρίου, 2015

ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

 

Μεταβυζαντινά χρόνια.Το 1561, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Σοφρώνιος έχτισε τις τέσσερις κάμαρες που βρίσκονται και στα δύο μέρη του ναού. Επί χρόνων Παϊσίου Α' στην πατριαρχία της αυτοκρατορίας, η εκκλησία χρειαζόταν νέα επισκευή.


Όμως, το εγχείρημα αυτό δεν πραγματοποιήθηκε, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων. Ο διάδοχος του Παϊσίου, Νεκτάριος έπεισε τον επιφανή Μανωλάκη Καστοριανό να βοηθήσει στις διεργασίες για την επισκευή της εκκλησίας. Η έναρξη των εργασιών πραγματοποιήθηκε επί Δοσιθέου Β' στην πατριαρχία.

Ο Καστοριανός συνέδραμε τα μέγιστα, εκδίδοντας την άδεια και συγκεντρώνοντας την απαραίτητη ξυλεία στην Ιόππη. Από την Ιόππη, τα ξύλα μεταφέρθηκαν με άμαξες προς τα Ιεροσόλυμα. Όμως, στην κοιλάδα του χειμάρρου Σαλάμ, η διέλευση των αμαξιών ήταν αδύνατη, εξαιτίας του δύσβατου της περιοχής.

Για το λόγο αυτό, οι ορθόδοξοι των πόλεων Ρεμπλί, Ραμμάλα και Λύδδα εξήλθαν των τειχών τους και βοήθησαν στη μεταφορά των ξύλων, στα Ιεροσόλυμα. Η διαδικασία αυτή διήρκεσε, περίπου, τέσσερις μήνες.

Το Σεπτέμβριο του 1672, ξεκίνησε η ανακαίνιση, που συμπεριελάμβανε: την επισκευή της μολυβδοσκέπαστης στέγης, τη συντήρηση των τοίχων, τη διάνοιξη των κεκλεισμένων θυρών και παραθύρων και το γενικότερο ασβέστωμα του χώρου.

Για τη μολύβδωση της στέγης, χρησιμοποιήθηκε συμπλήρωμα στον προϋπάρχοντα μόλυβδο. Τα εγκαίνια του Ναού του Σπηλαίου της Γεννήσεως έγιναν τον Ιούλιο του ίδιου εκκλησιαστικού έτους, από τη Σύνοδο, η οποία απήλλαξε τον πρώην Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Κύριλλο Λούκαρι (1572-1637), από τις κατηγορίες των Ιησουιτών.

Κατά τη μεταβυζαντινή εποχή έγιναν και άλλες μικροεπισκευές στη Βασιλική της Γεννήσεως, όπως, το 1689 - μετά από ειδική άδεια του σουλτάνου Σουλεϊμάν Β', και το 1775 επί πατριαρχίας Αβραμίου. Το 1842 έγινε η τελευταία μεγάλη ανακαίνιση της εκκλησίας, επί Αθανασίου Γ'.

Η οροφή αντικαταστάθηκε και μολυβδοσκεπάστηκε, όπως η προηγούμενη. Το Καθολικό  εντός του ναού - στρώθηκε με μάρμαρο, ενώ το εξωτερικό στρώθηκε με πέτρα. Οι κατεστραμμένοι, από το πέρασμα του χρόνου, μωσαϊκοί τοίχοι, επικαλύφθηκαν με μαρμαρόσκονη.

Νεώτερα χρόνια: Η Βασιλική της Γεννήσεως αποτελεί ένα από τα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, από τις 2 Ιουλίου του 2012. 

Περιγραφή:Ο Αρκούλφος, τον 7ο και ο Βιλιβάρδος τον 8ο αιώνα μ.Χ., περιγράφουν με θαυμασμό τη Βασιλική της Γεννήσεως. O Βερνάρδος γράφει στη Θ' εκατονταετηρίδα: "στη Βηθλεέμ υπάρχει μεγάλη εκκλησία, στο μέσο της οποίας είναι ένα σπήλαιο υπόγειο, του οποίου η είσοδος βρίσκεται προς το νότο και η έξοδος προς ανατολάς (ίσως προς βορρά). 

Μέσα στο σπήλαιο, δυτικά, αναδεικνύεται η Αγία Φάτνη". Σήμερα, γύρω από αυτήν την περιοχή υπάρχουν λατινικά, ελληνορθόδοξα, φραγκισκανικά και αρμένικα μοναστήρια, καθώς και κήποι και καμπαναριά.

Τοποθεσία:Ο ναός βρίσκεται 10 χιλιόμετρα νότια των Ιεροσολύμων.


Τέλος του Οδοιπορικού ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Π.ΒΟΙΩΤΟΣ
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: