22 Νοεμβρίου, 2015

ΑΠΟΛΥΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Guardian, το σύστημα καταγραφής προσφύγων έχει δημιουργήσει «απόλυτο χάος» στα Ελληνικά νησιά, αφού αποτελείται από τρεις βαθμίδες που ευνοούν ή όχι συγκεκριμένες εθνικότητες.

Πολλοί εκ των προσφύγων ψεύδονται σχετικά με την εθνικότητά τους με σκοπό να εξασφαλίσουν καλύτερη μεταχείριση στα κέντρα υποδοχής, ενώ εξαιτίας της έλλειψης εγγράφων που πιστοποιούν τα στοιχεία τους, είναι εξαιρετικά δύσκολο από τις αρχές να αναγνωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα.

To Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημειώνει πως η εν λόγω κατάσταση αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα, ειδικά μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, καθώς δεκάδες είναι οι μετανάστες που εισέρχονται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς στοιχεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός πως δύο εκ των τρομοκρατών που χτύπησαν την Γαλλία, πέρασαν πρώτα από την χώρα μας.

«Οι οικογένειες από τη Συρία που φτάνουν στη Λέσβο, όπου έχουν φτάσει σχεδόν 400.000 άτομα που αναζητούν άσυλο μέσα στο 2015- διαχωρίζονται από τις άλλες εθνικότητες και έχουν διαφορετική αντιμετώπιση που τους επιτρέπει να φύγουν από το νησί μέσα σε 24 ώρες.

Οι άνδρες από τη Συρία, την Υεμένη και τη Σομαλία καταγράφονται σε ένα ξεχωριστό και πιο αργό προσφυγικό καμπ, αλλά παρόλα αυτά έχουν προνομιακή μεταχείριση και συνήθως μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέσα σε μία ημέρα. Όμως, μία τρίτη κατηγορία ανθρώπων που ζητούν άσυλο - πολλοί από τους οποίους από χώρες που έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο όπως το Ιράν και το Αφγανιστάν.

Περνούν τη διαδικασία σε διαφορετικό χώρο, όπου υπάρχουν μετά βίας τα μισά σκάνερ διαβατηρίων. Το αποτέλεσμα είναι μία χαοτική παράλληλη διαδικασία καταγραφής, που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μία εβδομάδα και εξαιτίας της πολλοί μη Σύροι κοιμούνται έξω στο κρύο για αρκετές νύχτες, ενώ περιμένουν».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: