26 Νοεμβρίου, 2015

ΛΑΒΡΟΦ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΗΘΕΛΕ ΠΟΛΕΜΟ!

 

Σε μια σφοδρή επίθεση κατά της Τουρκίας προχώρησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος κατά την διάρκεια σημερινής του ομιλίας κατηγόρησε ανοιχτά την γείτονα χώρα για «προσχεδιασμένη πρόκληση».

Η ομιλία του Ρώσου υπουργού έρχεται να συμπληρώσει αυτές του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν και του Ρώσου Πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οι οποίοι πέραν από την κατάρριψη του αεροσκάφους, κατήγγειλαν την τουρκική κυβέρνηση για την οικονομική ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε μια σειρά από επιχειρήματα για να στηρίξει τα λεγόμενά του, ξεκινώντας με την δήλωση του Τούρκου ομόλογού του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως το ρωσικό αεροσκάφος «παραβίασε συνολικά για 17 δευτερόλεπτα τον τουρκικό εναέριο χώρο», χρόνος πολύ μικρός για να δικαιολογήσει τις απανωτές, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, προειδοποιήσεις που έλαβαν οι Ρώσοι πιλότοι πριν την κατάρριψη του μαχητικού τους.

Πέραν αυτού, ο κ Λαβρόφ σχολίασε την στάση της τουρκική πλευράς, αναφέροντας πως, η Τουρκία δεν προχώρησε στις απαραίτητες κινήσεις επικοινωνίας με τις ρωσικές αρχές, τόσο πριν, όσο και μετά το συμβάν, ενώ χαρακτήρισε ως ύποπτη την ύπαρξη ενός τόσο μεγάλου όγκου από βιντεοσκοπημένο υλικό. 

Στην συνέχεια τόνισε πως το όλο συμβάν έλαβε χώρα «λίγο μετά από μια σειρά ρωσικών αεροπορικών επιδρομών σε πετρελαϊκά κομβόι και μονάδες των τρομοκρατών», κατηγορώντας παράλληλα ΝΑΤΟ και ΕΕ για την στάση τους απέναντι στο όλο συμβάν. Τέλος, ο Ρώσος υπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία παρότι δεν θα ήθελε μπει σε μια πολεμική διαμάχη με τη Τουρκία, για χάρη των πολιτών, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν ήδη αλλάξει.

«Δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε σε αυτό που συνέβη. Όχι επειδή πρέπει να προχωρήσουμε σε αντίποινα. Απλώς υπάρχουν παρά πολλά ζητήματα στο τουρκικό έδαφος που συνιστούν ευθεία απειλή προς τους πολίτες μας. Και όχι μόνο τους δικούς μας πολίτες».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: