09 Νοεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Την εκτίμηση ότι εις βάρος των προσώπων για τα οποία κατέθεσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτ.Κουτζαμάνη προκύπτουν ποινικές ευθύνες εξέφρασε ο Γ.Πανούσης. Όπως είπε, μίλησε με ονόματα, ενώ έκανε λόγο για «καρκινώματα».

Απόπειρα αρπαγής τρίχρονου αγοριού σημειώθηκε στη Βάρη Αττικής, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος. Χωρίς να αναφερθεί εάν οι δράστες ήταν ένας ή περισσότερα άτομα και αν η αστυνομία τους εντόπισε, είπε ότι το παιδί σώθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς αντέδρασε και το γεγονός έγινε αντιληπτό από υπαλλήλους και πελάτες που βρισκόταν μέσα στο σούπερ - μάρκετ. Υπό διερεύνηση η υπόθεση.

Την κατάθεση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, σχετικά με όσα γνωρίζει για περιπτώσεις διαφθοράς στην Ελληνική Αστυνομία, ζητά η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, με κλήση που θα του αποστείλει εντός της ημέρας. Στην ταυτοποίηση ακόμη τεσσάρων ατόμων για την επίθεση που δέχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Γ.Κουμουτσάκος έξω από τη Βουλή έχει προχωρήσει η αστυνομία. 

Τα άτομα αυτά παρέμεναν εξαφανισμένα προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και πλέον η ΕΛ.ΑΣ. χρειάζεται το «πράσινο φως» από τις δικαστικές Αρχές για να συνεχίσει τις έρευνες. «Ο χρόνος περνάει. Οι ευθύνες πολιτικών και υπηρεσιακών αρμοδίων μεγαλώνουν και βαραίνουν» διαμηνύει ο Γ.Κουμουτσάκος, που δημοσιοποίησε και νέα φωτογραφία.

Κατά χιλιάδες φτάνουν καθημερινά στο λιμάνι του Πειραιά πρόσφυγες από τα νησιά του Αιγαίου μετά την λήξη της απεργίας της ΠΝΟ. Το πρωί κατέπλευσαν δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία από Λέσβο και Χίο, μεταφέροντας συνολικά 3.000 πρόσφυγες. Την ίδια ώρα, εγκλωβισμένοι στον μεθοριακό σταθμός της Ειδομένης στο Κιλκίς βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς η μετάβασή τους στην ΠΓΔΜ γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Κόσμος: Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον φέρεται να στοχεύει για τον επόμενο Ιούνιο όσον ααφορά δημοψήφισμα που έχει προαναγγείλει για παραμονή ή όχι στους «28», σύμφωνα με τους Times. Το Λονδίνο πιέζει για αλλαγή των όρων στη σχέση του με την ΕΕ, λέγοντας πως οι Βρετανοί θα φύγουν εάν οι Βρυξέλλες περιοριστούν σε «διακοσμητικές αλλαγές».

Στην Ουάσινγκτον φτάνει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου ενώ το Παλαστινιακό έχει αναφλεγεί. Η συνάντηση δεν προδιαγράφεται ανέφελη, καθώς είναι το πρώτο τετ-α-τετ μετά την αποτυχία του ισραηλινού πρωθυπουργού να αποτρέψει τη συμφωνία των Έξι με το Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ επιζητούν επανεπιβεβαίωση της δέσμευσης του Ισραήλ στη «λύση δύο κρατών» για το Παλαιστινιακό.

Για ισχυρή επικράτησή του στις πρώτες ελεύθερες εκλογές της Μιανμάρ εδώ και δεκαετίες μιλά το αντιπολιτευόμενο NLD της εμβληματικής Αούνγκ Σούου Κίι, ενώ και το κυβερνών κόμμα παραδέχθηκε την ήττα του. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν το NLD θα καταφέρει να ελέγχει τα δύο τρίτα των εδρών στο Κοινοβούλιο, όπου παραμένουν μη εκλεγμένοι αξιωματικοί ως βουλευτές.

Με κινήσεις για ταχύτερη εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ στο προσφυγικό, ενώ η μετεγκαστάση προχωρά με αργούς ρυθμούς, και προστασία των εξωτερικών συνόρων στην ατζέντα τους προσέρχονται οι υπουργοί των «28» στις Βρυξέλλες πριν τη Σύνοδο της Βαλέττας. «Το προσφυγικό μπορεί να διαλύσει την ΕΕ» λέει ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν, προειδοποιώντας πως οι διαβρωτικές συνέπειες της προσφυγικής κρίσης μπορεί να φέρουν ταχύτατα ανεξέλεγκτες εξελίξεις.

Στο κόμμα των Συντηρητικών έγειρε τελικά η «πλάστιγγα» των εκλογών στην Κροατία, βγάζοντάς τους μεν πρώτους αλλά ξεκινώντας μία διαδικασία που αναμένεται να είναι μακρά για τον σχηματισμό συγκυβέρνησης. Οι εκλογές, οι πρώτες μετά την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ, έγιναν με φόντο το προσφυγικό, καθώς η χώρα «προστέθηκε» στον βαλκανικό διάδρομο μετά τους φράχτες στην Ουγγαρία.

Οικονομία: Την εκτίμηση ότι η διαπραγμάτευση που έγινε τις τελευταίες ημέρες με τους θεσμούς για το θέμα των «κόκκινων» δανείων έκλεισε τον κύκλο της και άρα η απόφαση που πρέπει να ληφθεί είναι πολιτική εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, αναφορικά με το θέμα των «κόκκινων» δανείων, επιθυμεί το Παρίσι, σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. «Η Γαλλία θέλει μία συμφωνία σήμερα» είπε στους δημοσιογράφους, χωρίς να παραλείψει να επαινέσει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αναφορικά με την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να δώσουν σήμερα, Δευτέρα, το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Wall Street Journal. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα δοθεί νέα προθεσμία για συμφωνία επί των εκκρεμοτήτων -κυρίως τα «κόκκινα» δάνεια- έως την Τετάρτη.

Αθλητισμός: Ο Ολυμπιακός κάνει το καλύτερο ξεκίνημα στη Σούπερ Λιγκ. Με το 10 στα 10 οι «ερυθρόλευκοι» ξεπέρασαν και το 9 στα 9 που είχε πετύχει ο Παναθηναϊκός την περίοδο 1994-95, ενώ αν την 21η Νοεμβρίου κερδίσουν στη Λεωφόρο θα σπάσουν ένα ρεκόρ προ 49 ετών (1966-67) όταν είχε πετύχει το 11 στα 11 ο Ολυμπιακός του αείμνηστου Μάρτον Μπούκοβι.

Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν συνάντησε η Λιόν απέναντι στην Σεντ Ετιέν της οποίας επικράτησε με 3-0 στον αγώνα που ολοκλήρωσε τη 13 αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος. Εκπληκτικός για μια ακόμα φορά ήταν ο Λακαζέτ, με τον σέντερ φορ της Λιόν να πετυχαίνει και τα τρία γκολ της αναμέτρησης και να ανεβάζει την ομάδα του στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Το γκολ του Κοντόγκμπια στο 31ο λεπτό, στάθηκε αρκετό στην Ιντερ, προκειμένου να νικήσει στο Τορίνο την «γκρανάτα» με 1-0 και να παραμείνει επικεφαλής στο Campionato, μετά από 12 αγωνιστικές. Το «θαύμα» της Φιορεντίνα συνεχίζεται, καθώς πέρασε νικηφόρα 2-0 και από την έδρα της Σαμπντόρια την 12η αγωνιστική κι έτσι παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας του ιταλικού πρωταθλήματος μαζί με την Ιντερ. 

H Ρόμα ήταν η νικήτρια στο μεγάλο ντέρμπι της Ρώμης με τη Λάτσιο στο Ολίμπικο, αφού επικράτησε με 2-0 για τη 12η αγωνιστική του Campionato. Με 3-1 πέρασε από την έδρα της Έμπολι η Γιουβέντους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: