06 Νοεμβρίου, 2015

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ-ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

 

Η απόφαση της Βρετανίας να αναστείλει τις πτήσεις στην Αίγυπτο λόγω φόβου τρομοκρατικής ενέργειας από τους τζιχαντιστές υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό από την κλασσική γεωπολιτική αντίδραση και τις ενστάσεις κατά των ενεργειών της Ρωσίας στη Συρία.

Πιθανόν κι άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, λέει  ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κωνσταντίν Κοσατσιόφ. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες βράδυ πως, σύμφωνα με στοιχεία από «διάφορες πηγές», η αιτία συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους A321 «πολύ πιθανό να οφείλεται σε μια εκρηκτική συσκευή που τοποθετήθηκε μέσα στην καμπίνα».  

Σε αυτό το πλαίσιο, ακυρώθηκαν από χθες όλες οι πτήσεις από το Σαρμ ελ Σέιχ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ομάδα Βρετανών εμπειρογνωμόνων έχει ήδη μεταβέι στο αιγυπτιακό θέρετρο προκειμένου να επανεξετάσει τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο και να εξακριβώσει εάν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα.  

«Πρόκειται για τη γεωπολιτική αντίσταση στις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία. Είναι αρκετοί αυτοί που θα προτιμούσαν να αποδώσουν αυτή την καταστροφή, - προφανώς, χωρίς κατάλληλη αιτιολόγηση στην “απάντηση”  των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία»,δήλωσε ο Κοσατσιόφ στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

Ταυτόχρονα, ο ρώσος πολιτικός  πιστεύει, ότι «οι περισσότερες χώρες του κόσμου τηρούν πιο σοβαρή και πιο υπεύθυνη στάση απέναντι στη λήψη τέτοιου είδους αποφάσεων και θα προχωρήσουν σε αυτές μόνο αν προκύψουν βάσιμες ενδείξεις και σοβαροί λόγοι». 

Ο βουλευτής τόνισε, ότι και η Ρωσία «θα λάβει αντίστοιχα παρόμοια απόφαση  (σχετικά με την αναστολή πτήσεων στην Αίγυπτο), εάν προκύψουν βάσιμοι λόγοι». «Ωστόσο, όσο γνωρίζω, η Ρωσία δεν έχει ακόμα λόγους να φτάσει σε τέτοια συμπεράσματα. 

Αυτό που βλέπω στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν επιτρέπει να φτάσουμε σε τόσο ριζοσπαστικά συμπεράσματα», τονίζει ο Κοσατσιόφ, εφιστώντας την προσοχή  στο γεγονός ότι η κατάσταση γύρω από το ρωσικό αεροπορικό δυστύχημα είναι ασαφής και δεν επιτρέπει να απορρίψουμε οποιεσδήποτε αιτίες της συντριβής και να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: