06 Νοεμβρίου, 2015

ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΕ ΝΕΑ ΦΑΣΗ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ

 

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι τελευταίες ενέργειες της Ρωσίας αντανακλούν κάτι από το παρελθόν της Σοβιετικής Ένωσης, ένα ψυχροπολεμικό παρελθόν, το οποίο τελείωσε περίπου μισό αιώνα πριν. Όπως και να αποκαλέσουμε τις συγκεκριμένες κινήσεις, επιθετικότητα ή απλώς...μανούβρες, αυτό ισχύει, λένε οι αναλυτές.

Για να στηρίξουν οι αναλυτές τα λεγόμενα τους υπενθυμίζουν το εξής: Ότι ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε πως προσθέτει πυρηνικά στο οπλοστάσιό του, ενώ συγχρόνως "χτίζει" νέα μη πυρηνικά όπλα, ικανά όμως να πλήξουν τις ΗΠΑ. Επίσης η Ρωσία επεμβαίνει ένοπλα στη Συρία, μόλις έναν χρόνο μετά από την στρατιωτική της προέλαση στην Κριμαία.

Στη συνέχεια ήταν τα ρωσικά υποβρύχια που πυροδότησαν τον αμερικανικό συναγερμό, καθώς κινούνταν κοντά σε υποθαλάσσια καλώδια, αλλά και η πορεία του ρωσικού πολεμικού σε διεθνή μεν ύδατα, έξω από τις ΗΠΑ δε, στην ανατολική ακτή συγκεκριμένα.

Τέλος, μέσα στην εβδομάδα, αναγνωριστικά αεροσκάφη στον Ειρηνικό πέταξαν πολύ κοντά στο USS Ronald Reagan, πιθανότατα καθόλου τυχαία επιλογή. Το όνομα του Ρόναλντ Ρίγκαν είναι άρρηκτα συνδεδεμένο στις ΗΠΑ και ευρύτερα στη Δύση με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Όλα αυτά συνηγορούν στο να μπει η συζήτηση στο τραπέζι, πρόκειται για σκιές ενός νέου Ψυχρού Πολέμου; "Τους πρόσφατους μήνες, αναφορές στον Τύπο αλλά και αντίστοιχες από ειδικούς στις ΗΠΑ, συμφωνούσαν όλες σε ένα πράγμα. Η τελευταία αντιπαράθεση με την Ρωσία ονομάζονταν "ο δεύτερος ψυχρός πόλεμος"", έγραψε ο ερευνητής του Αμερικανικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, Dmytro Hryckowian.

"Πράγματι, από τη μία πλευρά η Ρωσία απειλούσε με ένα νέο πυρηνικό οπλοστάσιο, από την άλλη το ΝΑΤΟ αύξανε τις δυνάμεις του στην Ανατολική Ευρώπη. Η κατάσταση θύμιζε πολύ εκείνη του περασμένου αιώνα", έγραψε ο Hryckowian τον Αύγουστο. Εντούτοις, με τη δεύτερη ανάγνωση, γίνεται κατανοητό πως αυτός ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί. 

Το Κρεμλίνο σήμερα ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο στην εδαφική του επέκταση και στην υπέρ - εθνικιστική ρητορική παρά σε ένα ψυχροπολεμικό δόγμα, κάποιας κομμουνιστικής επανάστασης.

Η νέα "Σοβιετική Ένωση".Ο στρατιωτικός αναλυτής του CNN, λοχαγός Γκλεν Μαρκ Χέρτλινγκ (Lt. Gen. Mark Hertling) υποστηρίζει πως ο Πούτιν προσπαθεί να χτίσει μια "νέα Σοβιετική Ένωση". Πρόκειται για σαφέστατη ψυχροπολεμική αναφορά στην Ρωσία, η οποία παρεμβαίνει τόσο σε κοντινές όσο και σε πιο μακρυνές χώρες.

"Νομίζω πως αυτό που βλέπουμε είναι μια προσπάθεια του κυρίου Πούτιν να μετακινηθεί από μία στρατηγική άμυνας σε μία πιο επιθετική, όχι μόνο στην Ουκρανία και την Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές όπως η Μολδαβία. Γι' αυτό απειλεί την Πολωνία και τη Βαλτική", υποστηρίζει ο Χέρτλινγκ.

"Οπότε αυτό που θα δούμε είναι συνεχιζόμενη έμφαση από τον κ. Πούτιν να πάει σε μέρη όπου η Ρωσία δεν έχει πάει πριν, να την ενδυναμώσει και ίσως να φέρει πίσω αυτό που πολλοί άνθρωποι ονομάζουν Σοβιετική Ένωση", κατέληξε ο Χέρτλινγκ. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Άστον Κάρτερ κήρυξε την Ρωσία ως "σοβαρή πρόκληση" και είπε πως η "επιθετικότητά της" είναι "καινούργια πραγματικότητα για εμάς".

Η ρωσική επέκταση και τα αμερικανικά "αντίποινα". Σε ένα περιστατικό, τον μήνα Οκτώβριο, πάνω από τη Συρία, αμερικανικά μαχητικά είχαν "εμπλοκή" με ρωσικά F-16. Τέσσερα αεροσκάφη F-18 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ απογειώθηκαν εκτάκτως από αμερικανικό αεροπλανοφόρο όταν δύο ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη το πλησίασαν σε απόσταση μικρότερη από ένα ναυτικό μίλι.

"Θα έλεγα πως ακόμα σε χώρες όπως η Πολωνία και η Τσεχία, και αυτές ανησυχούν για την ρωσική επεκτατικότητα," είπε στο CNN ο Πίτερ Κινγκ, μέλος των επιτροπών για την κατασκοπεία - αντικατασκοπεία και για την εσωτερική ασφάλεια."Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι όπως ήταν στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, εάν χρειαστεί οι ΗΠΑ και οι δυτικοί της σύμμαχοι θα ενωθούν για να σταματήσουν την Σοβιετική επιθετικότητα".
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: