22 Νοεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σε εθνική συνεννόηση καλεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τους πολιτικούς αρχηγούς για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, όπως είναι το Ασφαλιστικό, η Παιδεία και η Συνταγματική Αναθεώρηση, γιατί όπως αναφέρει οι ριζικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις.

Την απόφαση να αναβληθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΝΔ έλαβαν τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του κόμματος, λόγω των τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν σε πολλά εκλογικά σημεία. Για φιάσκο για το οποίο υπάρχουν υπεύθυνοι με ονοματεπώνυμο, μίλησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο Κυρ.Μητσοτάκης ζήτησε την παραίτηση του γραμματέα του κόμματος και προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου και πρότεινε να αναλάβει προσωρινή πρόεδρος της ΝΔ η Μαριέττα Γιαννάκου.

Μαύρη σελίδα στην ιστορία του κόμματος χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα όσα διαδραματίστηκαν την Κυριακή και τα οποία οδήγησαν στην αναβολή των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΝΔ. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε να αναλάβει μεταβατική πρόεδρος η Μαριέττα Γιαννάκου και ζήτησε την αντικατάσταση του προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκου. 

Το Λιμενικό διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα ξένου Τύπου και χαρακτηρίζει προϊόν μοντάζ βίντεο που - σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα, φέρεται να δείχνει έλληνα λιμενικό να επιχειρεί να τρυπήσει λέμβο που μεταφέρει πρόσφυγες. Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με θέμα το προσφυγικό θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Η σύσκεψη επικεντρώθηκε στο ζήτημα των hot spot ενώ η κατάσταση στην Ειδομένη παραμένει δύσκολη. Με εκατοντάδες να παρέμεναν το πρωί του Σαββάτου στον καταυλισμό στην ουδέτερη ζώνη έπειτα από την απόφαση ΠΓΔΜ και Σερβίας να περιορίσουν την είσοδο μόνο σε Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς.

Κόσμος:Ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, στρατηγός Πιερ ντε Βιλιέ εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν θα επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στρατιωτική νίκη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Η πόλη των Βρυξελλών θα περάσει και τη σημερινή ημέρα σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, με το μετρό και τα καταστήματα κλειστά και τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη βελγική πρωτεύουσα για το φόβο μιας τρομοκρατικής επίθεσης ανάλογης με αυτής του Παρισιού.

Τα περιστατικά βίας εναντίον μουσουλμάνων έχουν αυξηθεί σημαντικά σε όλη τη Γαλλία μετά την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσαν δύο οργανώσεις - παρατηρητήρια κατά της ισλαμοφοβίας. Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Χάλιφαξ στον Καναδά πραγματoποίησε αεροσκάφος της Turkish Airlines, που είχε απογειωθεί από την Νέα Υόρκη με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, λόγω απειλής για βόμβα.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 256 άτομα και, σύμφωνα με τους υπευθύνους του αεροδρομίου, όλοι είναι ασφαλείς. Περισσότεροι από 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν από κατολίσθηση που σημειώθηκε το Σάββατο κοντά σε ένα ορυχείο νεφρίτη σε μια απομονωμένη επαρχία στη βόρεια Μιανμάρ, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που ανακοινώθηκε την Κυριακή.

Οικονομία:Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως το Euroworking Group συφώνησε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη δόση από τον ESM. Ο ESM θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για την εκταμίευση. Ανατροπές παντού φέρνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των δανειστών και αναμένεται να είναι το επόμενο κρίσιμο νομοσχέδιο που θα έλθει στη Βουλή.

Με επιτυχία ολοκληρώνεται ο τρίτος από το 2013 γύρος ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών ομίλων. Alpha Bank και Eurobank κάλυψαν το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από τα stress test της ΕΚΤ, ενώ Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς αναπλήρωσαν το έλλειμμα του βασικού σεναρίου της άσκησης.

Αθλητισμός: Τα επεισόδια στη Λεωφόρο δεν έμειναν βέβαια μυστικό! Ιστοσελίδες από την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ελβετία, την Ολλανδία και την Ισπανία αναφέρονται στα όσα ντροπιαστικά συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου στο ελληνικό ντέρμπι, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι και σε Μέσο της Χιλής έγινε αναφορά.

Ιδιαίτερα κρίσιμη η σημερινή ημέρα (22/11) για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, καθώς εντός της ημέρας αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά το μέλλον του Γιάννη Αλαφούζου στην «πράσινη» ΠΑΕ. Ο πρόεδρος του «τριφυλλιού» έχει προαναγγείλει την παραίτησή του, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο των «πράσινων» την Κυριακή (11:00). Παράλληλα θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο αποχώρησης της ομάδας από το πρωτάθλημα.

Περισσότερα από 50 άτομα προσήχθησαν μέσα και έξω από το γήπεδο «Απόστολος Νικολαϊδης» της λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπως έγινε γνωστό απο την Αστυνομία, κατά την διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΟ - Ολυμπιακού, ο οποίος δεν πραγματοποιήθηκε.




Δεν υπάρχουν σχόλια: