18 Νοεμβρίου, 2015

ΑΣ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο κ. ΤΣΙΠΡΑΣ

 

Το ότι ενισχύθηκε απρόσμενα η θέση του Ερντογάν στην Τουρκία, μετά από αυτά που συνέβησαν στο Παρίσι, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει μειωθεί η γεωστρατηγική σημασία της δικής μας περιοχής.

Κι αυτό το διπλωματικό ατού της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να χρησιμοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στα θέματα που φαίνεται ότι θα συζητηθούν, όπως είναι, για παράδειγμα, το προσφυγικό με στόχο να βρεθεί ένας συμβιβασμός, που θα βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων στο ελληνικό έδαφος, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τα μέτρα που μας πιέζουν οι Ευρωπαίοι να λάβουμε, όπως π.χ. οι κοινές περιπολίες στο Αιγαίο και διάφορα άλλα!..

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μετέβη στην Κωνσταντινούπολη και εκείθεν στην Άγκυρα προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο κ. Νταγίπ Ερντογάν και τον τούρκο ομόλογό του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Δεν ξέρω αν η ημέρα που επέλεξε ο κ. Τσίπρας να κάνει το ταξίδι του είναι συμβολική, δεδομένου ότι σαν σήμερα είχαμε την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο (1973), όπου έκανε ειδική αναφορά σήμερα στην Βουλή,  ή αν αυτό είναι εντελώς συμπτωματικό.

Σίγουρα όμως δεν ήταν καθόλου «συμπτωματικό» το γεγονός, ότι ο κ. Νταβούτογλου επέλεξε χθες, παραμονή της άφιξης του Αλέξη Τσίπρα, να προσκαλέσει και να υποδεχθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο τούς Προέδρους και τους εκπρόσωπους του Συνδέσμου Ιμβρίων στην Τουρκία, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, για να εκφράσουν τις...ευχαριστίες τους για την άδεια που δόθηκε για την επαναλειτουργία του Σχολείου στην Ίμβρο!

Είναι ενδεικτικό – όπως γράφει η γνωστή τηλεφημερίδα Thetoc - ο κ. Νταβούτογλου βρήκε χρόνο για να γίνει αυτή η συνάντηση πριν φθάσει στην Τουρκία ο κ. Τσίπρας ενώ την ίδια ημέρα επέστρεφε από την Αττάλεια που είχε αποχαιρετήσει τους ηγέτες των G-20 και ενώ προετοιμάζονταν για την πρώτη σύγκληση της Βουλής μετά τις εκλογές.

Όπως ανέφερε μάλιστα το πρακτορείο Ανατολού, «οι Ρωμιοί φέρεται να ευχαρίστησαν τον Τούρκο Π/Θ για την έναρξη λειτουργίας (από πέρυσι) του Ρωμαίικου Δημοτικού Σχολείου της Ίμβρου, καθώς και του Γυμνασίου και Λυκείου (από τη φετινή χρονιά)».Ο κ. Νταβούτογλου μάλιστα, με την ευκαιρία της συνάντησης, καυχήθηκε για τα θετικά βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση του στο ζήτημα των μειονοτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, και πρόβαλλε την ανάγκη του «διαλόγου» για την αντιμετώπιση των αιτημάτων και των αναγκών τους.

Και φυσικά έστειλε το μήνυμα στην Αθήνα ότι όπως ακριβώς η ίδια φροντίζει για τις μειονότητες της, η «τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει να συζητά με την Αθήνα για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι στην Ελλάδα» (περί Συνθήκης της Λοζάνης για το πώς χαρακτηρίζονται οι μουσουλμάνοι της δυτικής Θράκης ουδείς λόγος…).

Εν πάση περιπτώσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας έχει να συζητήσει πολύ σοβαρά θέματα στην Τουρκία. Θέματα τα οποία (θεωρητικά τουλάχιστον) θα μπορούσαν να περάσουν πιο εύκολα στην πολιτική κονίστρα, εάν δεν γινόταν το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, πράγμα το οποίο καθιστά τον κ. Ερντογάν ισχυρό παράγοντα των εξελίξεων της περιοχής, τουλάχιστον όσον αφορά στο τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μάλιστα, σε άρθρο του στην αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ», αναφέρει ότι οι επαφές στην Τουρκία θα είναι μια ευκαιρία για αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων και για συνεργασία στη βάση του διεθνούς δικαίου σε μια εποχή που κύριο ζήτημα είναι η προσφυγική κρίση, ισχυρίστηκε ο κ.Τσίπρας.

Σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα αναφέρει ότι «χωρίς ειρήνη στη Συρία και το Ιράκ και σταθερότητα στο Αφγανιστάν, δεν υπάρχει προοπτική επιστροφής των πολιτών των χωρών αυτών στα σπίτια τους και τέλους στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζουμε». Υπογραμμίζει μάλιστα τη σημασία μιας «ουσιαστικής συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, για τη διαχείριση αυτών των ρευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, για την υποστήριξη των προσφύγων, καθώς και για έναν ισχυρό μηχανισμό επανεγκατάστασης για τη νόμιμη είσοδο τους σε τρίτες χώρες.»

Ας ελπίσουμε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, θα βγει κι αυτός όχι μόνο κερδισμένος, αλλά και ενισχυμένος απέναντι στα μάτια των δυτικών μας συμμάχων, ώστε το όποιο εθνικό μας θέμα να μην περνάει συνεχώς στα συρτάρια των δυτικών μας φίλων, αλλά να είναι πάντα υπόψη προς θετική επίλυσή τους, μέσα στα πλαίσια που επιβάλλουν οι διεθνείς κανόνες δικαίου, όπως για παράδειγμα το Κυπριακό, όπου ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει τη σημασία της «επίτευξης δίκαιης και διαρκούς λύσης, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.» 

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr 




Δεν υπάρχουν σχόλια: