01 Νοεμβρίου, 2015

ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΡΑΜΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  

Μέχρι πριν από λίγο καιρό οι Αλβανοί εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους προς την Ελλάδα για την εισροή λαθρομεταναστών στο έδαφός της, το οποίο μάλιστα είχε τεθεί και ως θέμα συζήτησης σε συναντήσεις αξιωματούχων των δύο χωρών. Ωστόσο η αλβανική κυβέρνηση, δια στόματος του Έντι Ράμα, έκανε μια μεγαλοπρεπή "κυβίστηση" και ετοιμάζεται να φιλοξενήσει μέχρι και 10.000 πρόσφυγες.

Αυτή η... προθυμία δεν είναι καθόλου τυχαία. Η αλβανική κυβέρνηση όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, θεωρεί ότι μπροστά της έχει μια «χρυσή» ευκαιρία, αφενός να αλλοιώσει το Ελληνικό στοιχείο της Νότιας Αλβανίας, αφετέρου να εξασφαλίσει σχετικά εύκολα ευρωπαϊκά κονδύλια. Τα ωφέλη δεν σταματάνε εκεί, μιας και με μια τέτοια "για τα μάτια του κόσμου" ενέργεια θα διασκεδάσει την καταδική της Ε.Ε τόσο για τις εθνικιστικές εξάρσεις, όσο και για την κατεδάφιση του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες Χειμάρας.

Αν τελικά εγκατασταθούν πρόσφυγες, δεν αποκλείεται μελλοντικά η Αλβανική Κυβέρνηση να θελήσει να «κρατήσει» έναν σημαντικό αριθμό από αυτούς, ώστε να εγκατασταθούν μόνιμα σε περιοχές του Νότου, πριμοδοτώντας τους παράλληλα με περιουσιακά στοιχεία, χωρίς να υπάρχουν γι αυτό και πολλές εστίες αντίστασης, αφού σε διεθνές επίπεδο, θα εμφανίζονται τέτοιου είδους κινήσεις ως ανθρωπιστικές. Μακροπρόθεσμα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι οι πρόσφυγες μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης και κατά της Ελλάδος.



Δεν υπάρχουν σχόλια: