10 Νοεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Για τις επιθέσεις και τη λάσπη που δέχτηκε «όσο κανένας άλλος υποψήφιος» μιλά ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Κάνει λόγο για επιθέσεις «από βολεμένους μέσα στο κόμμα», αλλά και από «το σύστημα του Τσίπρα».

Ο νεότερος υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ δηλώνει ότι σέβεται και τιμά τον Κώστα Καραμανλή, ενώ στρέφει τα βέλη του κατά του Ευάγγελου Μεϊμαράκη χαρακτηρίζοντάς τον «επιλογή ήττας».Περισσότεροι από 5.500 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν τις πρωινές ώρες στο λιμάνι του Πειραιά, από τέσσερα πλοία που κατέπλευσαν.

Τα πλοία ξεκίνησαν από Μυτιλήνη και Χίο και μετέφεραν πρόσφυγες σε Πειραιά και Καβάλα. Αισιοδοξία μεταδίδεται από το Μαξίμου σχετικά με το αποτέλεσμα του Eurogroup, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι οι εκκρεμότητες θα κλείσουν γρήγορα και η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ θα προχωρήσει μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Ομοίως και η απελευθέρωση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα «κόκκινα» δάνεια, όπως και το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης συζητώνται κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την ώρα. «Αστυνομικές ιστορίες» ήταν το σχόλιο του υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, όταν προσερχόμενος στη Βουλή για τη συνεδρίαση του Yπουργικού Συμβουλίου ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις καταγγελίες του Γ. Πανούση.

«Γράφει ένα μυθιστόρημα και έχει καταθέσει τα ονόματα στον συμβολαιογράφο» είπε και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος. Δεν με ενδιαφέρουν οι καταγγελίες αυτές, είπε η Σία Αναγνωστοπούλου. Έναν άνδρα 59 ετών συνέλαβε η Αστυνομία, κατηγορούμενο για συμμετοχή στο επεισόδιο που σημειώθηκε κατά το Παμποντιακό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

Κόσμος: Σκληρή κριτική εκφράζει η Κομισιόν σε βάρος της Τουρκίας κατά την έκθεσή της για την ενταξιακή πορεία των υποψήφιων, διαπιστώνοντας γενική στασιμότητα στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, οπισθοδρόμηση στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και στις πολιτικές ελευθερίες, εμπρηστική δυναμική στο Κουρδικό - ενώ τα μοναδικά σημεία για το οποίο η Επιτροπή έχει (κάποια) καλά λόγια είναι το προσφυγικό και η οικονομία.

«Ελπίζουμε να δούμε αποκλιμάκωση της βίας στο Κουρδικό» λέει ο επίτροπος Διεύρυνσης. Η πολιτική μάχη στην Πορτογαλία κορυφώνεται σε όλα τα επίπεδα μέσα και γύρω από το Κοινοβούλιο την Τρίτη: Ο Κοέλιου, η συγκυβέρνηση του οποίου είχε βγει πρώτη αλλά όχι αυτοδύναμη στις εκλογές του περασμένου μήνα, πηγαίνει ως πρωθυπουργός στη Βουλή για να πέσει, καθώς τα κόμματα του αριστερού στρατοπέδου έχουν συνασπιστεί για να τον καταψηφίσουν. 

Ενδιάμεσα, υποστηρικτές και αντιτιθέμενοι στην κυβέρνηση συγκεντρώνονται στο Κοινοβούλιο. Αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα, καθώς η Λισαβώνα θα βρίσκεται στα χέρια του προέδρου. Χιλιάδες αντιδιαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Δρέσδης και του Μονάχου το βράδυ της Δευτέρας εναντίον των κινητοποιήσεων που είχε εξαγγείλει το ξενοφοβικό Pegida στην «ευαίσθητη» νύχτα την μαύρη επέτειο της Νύχτας των Κρυστάλλων. Η συγκέντρωση του Pegida έγιναν παρά τις προσπάθειες για δικαστική απαγόρευσή της λόγω της επετείου.

Παράλληλα, το ευρωσκεπτικιστικό AfD - το οποίο έχει αρχίσει να μετασχηματίζεται σε «πολιτικό βραχίονα» του ξενοφοβικού κινήματος- εμφανίζεται να αγγίζει ακόμη και το 10% σε δημοσκόπηση. Με αποστολή αστυνομικών ενισχύσεων έθεσαν οι αυστραλιανές αρχές υπό έλεγχο ταραχές σε αμφιλεγόμενο κέντρο μεταναστών στη Νήσο των Χριστουγέννων.

Τα επεισόδια, τα οποία είχε πυροδοτήσει θάνατος μετανάστη στο κέντρο, οδήγησαν στον τραυματισμό τουλάχιστον πέντε ατόμων και σε εκτεταμένες ζημιές. Τη λίστα με τις απαιτήσεις του Λονδίνου για τις αλλαγές στη σχέση με την ΕΕ πρόκειται να παρουσιάσει ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, στην προσπάθειά του που έχει στο τέλος τη διενέργεια δημοψηφίσματος για παραμονή ή όχι. 

Οι αλλαγές «δεν είναι αδύνατη αποστολή, απλώς το τίμημα που θα πρέπει πληρώσουν οι ηγέτες της ΕΕ για παραμονή της Βρετανίας» αναφέρει, σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν, ο Κάμερον στην σχετική του επιστολή προς τις Βρυξέλλες.

Οικονομία: Με την ανακεφαλαιοποίηση να βρίσκεται σε εξέλιξη, τράπεζες και επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές και το «κλείσιμο» των προαπαιτούμενων. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες αναμένουν το «πράσινο φως» για τα capital plans τους, ενώ εντός της εβδομάδας θα είναι ανοιχτά τα βιβλία προσφορών και από τα τέσσερα συστημικά ιδρύματα.

Σε πτωτική τροχιά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Τρίτη, μετά την χθεσινή ανοδική αντίδραση, υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές. Το ενδεχόμενο ετήσιας παράτασης στην προθεσμία ογκομέτρησης των δεξαμενών των πρατηρίων καυσίμων και επιδότησης του κόστους, δεσμεύτηκε να εξετάσει η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη σε συνάντηση με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ)

Αθλητισμός: Παγκόσμια πρώτη για την ταινία «Ρονάλντο» στο Λονδίνο με τον Πορτογάλο σούπερ σταρ πανευτυχή να περπατά στο κόκκινο χαλί παρουσία συγγενών και υψηλών προσωπικοτήτων από τον χώρο του αθλητισμού. Φυσικά δεν έλλειψε και ο... εφιάλτης του CR7, ο Μέσι. Οπαδοί του Αργεντινού βρέθηκαν στην βρετανική πρωτεύουσα και φωνάζοντας το ονομά του ρυθμικά θέλησαν να... πειράξουν τον Ρονάλντο.

Ο Αντρέα Στραματσόνι διανύει τις πρώτες του ημέρες ως προπονητής του Παναθηναϊκού. Ήδη λοιπόν οι πρώτες εντυπώσεις έχουν δημιουργηθεί για τον Ιταλό προπονητή, με τον διευθυντή επικοινωνίας της ΠΑΕ, Σταμάτη Γαρρή να δίνει λεπτομέρειες και να αποκαλύπτει τις προθέσεις των «πρασίνων» αναφορικά με μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας.

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι του Λεβαδειακού σχετικά με τον τραυματισμό του Κάρλος Μιλιάζες στο ματς κόντρα στη Βέροια. Ο 34χρονος αμυντικός υπέστη ρήξη χιαστών στο 8ο λεπτό της αναμέτρησης και αύριο αναμένεται να υποβληθεί σε εγχείρηση στο αριστερό γόνατο. Ως εκ τούτου ο παίκτης του Λεβαδειακού θα χάσει το υπόλοιπο της σεζόν, καθώς θα παραμείνει εκτός αγωνιστικών χώρων για τουλάχιστον έξι μήνες.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: