15 Νοεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: «Σε καμία προηγμένη χώρα δεν γίνεται χαρτοπόλεμος απόρρητων εγγράφων» δηλώνει στην Αυγή ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, εγκαλώντας παράλληλα τον προκάτοχό του Γιάννη Πανούση για αδράνεια όσο αυτή ήταν η δουλειά του.

«Σε επεισόδια που είχαν γίνει συλλήψεις δέχθηκα τηλεφωνήματα "να αφήσω τα παιδιά"» δηλώνει στην Καθημερινή της Κυριακής ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ενώ απαντά ευθέως στην κυβέρνηση που αμφισβητεί την αξιοπιστία του. Δύο επιθέσεις αγνώστων εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ σημειώθηκαν τις περασμένες ώρες στην περιοχή των Εξαρχείων, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Αποκαλυπτικούς διαλόγους ανάμεσα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις σε βαριά ποινικά αδικήματα περιλαμβάνουν τα στοιχεία που κατέθεσε ο πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τους διαλόγους αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής.

Νέα 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει για σήμερα, Κυριακή, οι εργαζόμενοι στο Μετρό και τον  ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. Το τραμ θα λειτουργήσει κανονικά, αφού οι εργαζόμενοι δεν μετέχουν τελικά στην 24ωρη απεργία που κήρυξε το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και λοιπών εργαζομένων κίνησης στη ΣΤΑΣΥ.

Κόσμος: Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, όταν καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κατά τη διάρκεια εφόδου της τουρκικής αστυνομίας σε διαμέρισμα στην πόλη Γκαζιάντεπ, 300 χιλιόμετρα από την Αττάλεια όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της G20.

Τουλάχιστον 16 ξένοι υπήκοοι βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων των αιματηρών επιθέσεων που σημειώθηκαν στο Παρίσι και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 129 άνθρωποι και να τραυματιστούν 352, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Μετά το παγκόσμιο σοκ που προκάλεσαν οι πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι, ο θυμός και η επιθυμία για ενότητα, αλλά και για αντίσταση, βρίσκεται στο επίκεντρο των αναλύσεων των γαλλικών εφημερίδων. «Αντιστεκόμαστε» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η Parisien. «Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο. Σε πόλεμο κατά μιας ολοκληρωτικής, τυφλής, τρομερά φονικής τρομοκρατίας» τονίζει ο Monde.

Το συριακό διαβατήριο το οποίο βρέθηκε κοντά στη σορό του ενός από τους βομβιστές αυτοκτονίας που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι ενδέχεται να είναι πλαστό, μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CBS επικαλούμενο πηγή στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι μπορεί να αλλάξουν τις προτεραιότητες στην Ουάσινγκτον και σε άλλες πρωτεύουσες χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, δήλωσε από την Τουρκία ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20

Κατά τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκε, οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας μάχης ανάμεσα σε εξτρεμιστές και υποστηρικτές των δημοκρατικών αξιών, παρά ενός πολέμου ανάμεσα στον ισλαμικό και τον δυτικό κόσμο.

Οικονομία: Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε στις 2 τα ξημερώματα η 14ωρη διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών και αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση στις 12:00 το μεσημέρι. Βασικό «αγκάθι» παραμένουν τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ενώ υπάρχουν ακόμη ορισμένες λεπτομέρειες για να επέλθει συμφωνία στα υπόλοιπα ζητήματα. Άγνωστο επί τους παρόντος εάν θα συνέλθει το EuroWorking Group.

Προσπάθεια να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης εν όψει του EuroWorking Group της Κυριακής. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως δεν υπάρχει καμία εμπλοκή στη μαραθώνια συνάντηση Τσακαλώτου - Σταθάκη με το κουαρτέτο, το Σάββατο, και πως η συζήτηση διεξάγεται επί της ελληνικής προτάσεως που καλύπτει το 58-60% των δανειοληπτών.

Τη λεηλασία σε βάρος των αποθεματικών, αλλά και των πόρων των ασφαλιστικών Ταμείων καταγγέλλει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αναφορικά με τις προτάσεις του υπουργού Εργασίας Γ.Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό και την απαίτηση των δανειστών για άμεση κατάργηση του αγγελιόσημου. «Θα μας βρουν απέναντι...» διαμηνύει η Ένωση, σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί η ΠΟΕΣΥ.

Αθλητισμός: Η Ουκρανία έκανε αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στα τελικά του EURO 2016, καθώς επικράτησε 2-0 της Σλοβενίας στο Λβιβ, στον πρώτο αγώνα μπαράζ των δύο ομάδων για ένα εισιτήριο για τη Γαλλία. Λίγη ώρα αργότερα και η Σουηδία έχοντας στην αρχική της σύνθεση του Τζίμι Ντουρμάζ του Ολυμπιακού και Πάτρικ Μπεργκ του Παναθηναϊκού πήρε προβάδισμα πρόκρισης αφού επικράτησε με 2-1 της Δανίας.

Μόνη στην κορυφή της Football League παραμένει η Λάρισα, που επιβλήθηκε 2-1 του Αγροτικού Αστέρα στο "AEL FC Arena", στο ματς με το οποίο άνοιξε η αυλαία της 8ης αγωνιστικής. Ο Ροβίθης στο 9΄ και ο Μαρουκάκης στο 53΄ πέτυχαν τα γκολ για τους "βυσσινί", ενώ η ομάδα του Ευόσμου είχε ισοφαρίσει προσωρινά με τον Γέσιτς στο 47΄. Να σημειωθεί ότι η ΑΕΛ τελείωσε τον αγώνα με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Μπουντόπουλου στο 61΄.

Με τον Μάικλ Εσιέν να αγωνίζεται στο β΄ ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με τον Λεβαδειακό, σε φιλική αναμέτρηση που έγινε στο προπονητικό κέντρο «Γ. Καλαφάτης» στο Κορωπί. Ο Αντρέα Στραματσόνι είχε την ευκαιρία να δει "ιδίοις όμμασι" το έμψυχο υλικό της νέας του ομάδας, χρησιμοποιώντας όλους τους παίκτες πλην του Στιλ και του τραυματία Τελάντερ. Οι Βοιωτοί άνοιξαν το σκορ στο 4ο λεπτό με τον Βάλερι, για να ισοφαρίσει στο 13΄ ο Ατζαγκούν.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: