11 Νοεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Ένας 56χρονος τραυματίστηκε λίγο πριν τις 8 το πρωί της Τετάρτης στο 18ο χιλιόμετρο της οδού Θεσσαλονίκης-Νέας Μηχανιώνας, στον Δήμο Θέρμης, μετά από έκρηξη σε εργοστάσιο εταιρείας διαγράμμισης οδών. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το ατύχημα σημειώθηκε στη διάρκεια εργασιών ηλεκτροσυγκόλλησης.

Επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και ΜΑΤ ξέσπασαν στις 07:30 το πρωί στην είσοδο εργοστασίου στα Ιωάννινα, όπου οι εργαζόμενοι της επιχείρησης απεργούν ενάντια στις απολύσεις και στις μειώσεις μισθών. Η αστυνομία προχώρησε σε οκτώ προσαγωγές.

Την προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη θα επισκεφθούν το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου και ο Δημ. Τζανακόπουλος, υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, προκειμένου να καταθέσουν όσα γνωρίζουν για την υπόθεση Πανούση.

Για «βαθύτατη πρόωρη κυβερνητική κρίση» και «βαθιά παρακμή του συνόλου του μνημονιακού σκηνικού» κάνει λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε δήλωσή του για την υπόθεση Πανούση. Μιλά επίσης για «ρευστές και μεταχρονολογημένες κατηγορίες», για «λαθρεμπόριο της Δεξιάς με την τρομοκρατία» και τονίζει πως «η δημοκρατική ανατροπή στη χώρα είναι πάντα το μέγα ζητούμενο».

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στον δικηγορικό κόσμο, καθώς επίκειται επανέλεγχος πτυχίων εκατοντάδων νέων δικηγόρων που σπούδασαν Νομική σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου. Ο έλεγχος θα γίνει καθώς διαπιστώθηκε ότι 33 νέα πτυχία που υποβλήθηκαν στους ελληνικούς δικηγορικούς συλλόγους προκειμένου να εγγραφούν οι κάτοχοί τους παρουσίαζαν σοβαρές αντιφάσεις.

Κόσμος: Η Βαλέττα γίνεται το σκηνικό της νέας διήμερης Σύνοδου της ΕΕ για το προσφυγικό, καθώς οι «28» θα αξιολογήσουν τη μέχρι τώρα πορεία των αποφάσεων και τους τρόπους επιτάχυνσης των αποφάσεων για επανεγκατάσταση και έλεγχο στα σύνορα. Η πρώτη ημέρα θα περιστραφεί γύρω από το ρεύμα από την Αφρική, με παρόντες ηγέτες της ηπείρου, ενώ η δεύτερη ημέρα θα επικεντρωθεί στη συνεργασία με την Τουρκία καθώς η κίνηση στον λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο δεν έχει μειωθεί.

Τουλάχιστον 14 πρόσφυγες, ανάμεσά τους επτά παιδιά, πνίγηκαν στα ανοικτά των τουρκικών ακτών όταν βυθίστηκε το σκάφος με το οποίο σκόπευαν να πάνε στη Λέσβο. Διασώθηκαν 27 άτομα και οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για άλλους επιβαίνοντες. Δύο Σέρβοι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρι σε εστιατόριο των Σκοπίων, μετά τον αγώνα μπάσκετ της ομάδας τους με την MZT Σκοπίων για την Αδριατική Λίγκα. Οι οπαδοί ανέφεραν πως δέχθηκαν επίθεση από ομάδα ατόμων με μαχαίρια, ρόπαλα και πέτρες.

Τα πρώτα συρματοπλέγματα έφτασαν σε σλοβενικά χωριά στη μεθόριο με την Κροατία, μία ημέρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει με «τεχνικά μέσα» τα σύνορα ενώπιον του προσφυγικού ρεύματος. Οι εργασίες για την ανέγερση του φράχτη αναμένεται να αρχίσουν εντός ωρών, αν και η Λιουμπλιάνα έχει αναφέρει πως τα μέτρα θα είναι προσωρινά και πως τα συνοριακά περάσματα θα μείνουν ανοικτά.

Η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στο Μπουρούντι, με την πολιτική βία που έχει πυροδοτήσει η απόπειρα του προέδρου να μείνει για τρίτη θητεία στην ηγεσία, κινδυνεύει να πάρει εθνοτικό χαρακτήρα και να εξελιχθεί σε μαζικά εγκλήματα μεταξύ Χούτου και Τούτσι, προειδοποιεί ο ΟΗΕ. Τα Ηνωμένα Έθνη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως «δεν είμαστε έτοιμοι για δεύτερη Ρουάντα».

Οικονομία: Την πρόθεσή της να προβεί σε προσφορά νέων μετοχών με καταβολή μετρητών με σκοπό την άντληση ποσού 1,66 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Alpha Bank. Το Κεφαλαιακό Σχέδιο (Capital Plan) που έχει υποβάλλει στην ΕΚΤ στοχεύει στην κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών, όπως αυτές προσδιορίσθηκαν κατά τη Συνολική Αξιολόγηση από τον ΕΕΜ, οι οποίες, συμπεριλαμβανομένου του Δυσμενούς Σεναρίου, ανέρχονται σε 2,74 δισ. ευρώ.

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσιάζει η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Τετάρτη. Θετικό ήταν το κλίμα κατά το ξεκίνημα των συναλλαγών στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Προτεραιότητα στους νέους αγρότες, στην ανάπτυξη επιχειρήσεων της περιφέρειας και στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία θα δίνει το νέο επταετές πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που υποβλήθηκε προς έγκριση από την Κομισιόν. 

Το πρόγραμμα αυτό «ξεκλειδώνει» κοινοτικούς πόρους ύψους 4,7 δισ. ευρώ και στόχο έχει τη μετάβαση της ελληνικής αγροτικής οικονομίας σε ένα ισχυρό και βιώσιμο αγροδιατροφικό μοντέλο.

Αθλητισμός: Αρχίζουν την Πέμπτην και θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Τρίτη 17 Νοεμβρίου τα πλέι-οφ για την τελική φάση του Euro 2016, που θα φιλοξενηθεί στην Γαλλία το ερχόμενο καλοκαίρι. Μία διαδικασία που ξεκίνησε με αγώνα νοκ-άουτ, για το ευρωπαικό πρωτάθλημα του 1996 στην Αγγλία.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Βαυαρίας η διοίκηση της Μπάγερν προτείνει στον Γκουαρδιόλα την ανανέωση του συμβολαίου του για άλλα δύο χρόνια, μέχρι το 2018, με αποδοχές που θα αγγίζουν το αστρονομικό ποσό των 24 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος.

Την πρώτη του γνωριμία με τα στελέχη του ποδοσφαιρικού τμήματος του Παναθηναϊκού είχε την Τρίτη στο «Γεώργιος Καλαφάτης» ο Αντρέα Στραματσόνι με τους συνεργάτες του. Ο νέος τεχνικός του «τριφυλλιού» και οι συμπατριώτες του συστήθηκαν στους συνεργάτες τους κι εν συνεχεία ενημερώθηκαν για τον ρόλο του καθενός στην ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: