11 Νοεμβρίου, 2015

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΖΗΤΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

  
Η κλιματική αλλαγή θα φέρει φτώχεια
Εκατό εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι στον κόσμο θα οδηγηθούν στην ακραία φτώχεια μέχρι το 2030, εάν δεν ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

«Χωρίς μία “κλιματο-ευφυή” ανάπτυξη η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια μέχρι το 2030», αναφέρει η έκθεση, η οποία δίνεται στη δημοσιότητα είκοσι ημέρες πριν από τη διάσκεψη του Παρισιού. Οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα σφοδρές για την αφρικανική ήπειρο, όπου η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών των τροφίμων μέχρι και κατά 12% το 2030.

Θα πρόκειται για «ένα πολύ σκληρό πλήγμα για μία περιοχή όπου η κατανάλωση των φτωχότερων νοικοκυριών σε τρόφιμα αποτελεί το 60% των συνολικών δαπανών τους», υπογραμμίζεται στην έκθεση. Η Νότια Ασία θα υποστεί επίσης τις επιπτώσεις. Στην Ινδία, οι αγροτικές κρίσεις και η ταχύτερη διάδοση των ασθενειών που προέρχονται από την κλιματική απορρύθμιση μπορεί να οδηγήσει στην ακραία φτώχεια 45 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι θα ζουν με λιγότερο από 1,90 δολάρια ημερησίως.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. Αλλά θα υπάρξουν επιπτώσεις και στον τομέα της υγείας. Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 ή 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή -σε επίπεδο μεγαλύτερο του στόχου των 2 βαθμών που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα- μπορεί να αυξήσει κατά 5% τον αριθμό των ανθρώπων που θα είναι εκτεθειμένοι στην ελονοσία, που μεταφράζεται σε έναν πληθυσμό 150 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Τα κρούσματα διαρροϊκών νόσων απειλούν επίσης να αυξηθούν κατά 10% στα 15 επόμενα χρόνια, προειδοποιεί η έκθεση που απευθύνει έκκληση για την εφαρμογή μίας «ταχείας και αλληλέγγυας ανάπτυξης που θα λαμβάνει υπ’ όψιν το κλίμα». «Περισσότερο μακροπρόθεσμα, μόνο μία άμεση και σταθερή διεθνής δραστηριοποίηση με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα επιτρέψει την προστασία εκατομμυρίων ανθρώπων από τη φτώχεια», αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία η Παγκόσμια Τράπεζα καλεί τις πλούσιες χώρες να βοηθήσουν τις χώρες του Νότου να χρηματοδοτήσουν μέτρα που αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σε επίπεδα ρεκόρ οι εκπομπές αερίων. Οι εκπομπές αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έχουν φθάσει σε επίπεδα – ρεκόρ το 2014, ενισχύοντας την κλιματική αλλαγή και καθιστώντας τον πλανήτη περισσότερο επικίνδυνο για τις μελλοντικές γενιές, ανέφερε χθες ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

«Κάθε χρόνο λέμε πως ο χρόνος τελειώνει. Πρέπει να δράσουμε ΤΩΡΑ για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αν είναι να έχουμε μία ευκαιρία για να κρατήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας σε διατηρήσιμα επίπεδα», ανέφερε σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του WMO Μισέλ Ζαρό.

Γραφικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα Ηνωμένα Εθνη δείχνουν πως τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, του κυριότερου αερίου που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αυξάνονται σταθερά προς το επίπεδο των 400 μερών ανά εκατομμύριο (ppm), καταγράφοντας κάθε χρόνο ένα νέο ρεκόρ αφότου ξεκίνησαν αξιόπιστες καταγραφές το 1984.

Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα υπολογίστηκαν στα 397,7 ppm το 2014, αλλά ξεπέρασαν για λίγο το όριο των 400 ppm στο βόρειο ημισφαίριο στις αρχές του 2014 και ξανά παγκόσμια στις αρχές του 2015. Σύντομα τα 400 ppm θα είναι μια μόνιμη πραγματικότητα, είπε ο Ζαρό. «Σημαίνει πιο υψηλές παγκόσμιες θερμοκρασίες, πιο ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καύσωνες και πλημμύρες, λιώσιμο πάγων, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και αυξημένη οξύτητα των ωκεανών.

Αυτό συμβαίνει τώρα και κινούμαστε προς μια αχαρτογράφητη περιοχή με τρομακτική ταχύτητα». Η αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα ενισχύεται από τα υψηλότερα επίπεδα εξάτμισης νερού, που αυξάνονται με τη σειρά τους λόγω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ανέφερε ο WMO.

Τα επίπεδα των άλλων δύο κυριότερων αερίων θερμοκηπίου που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, του μεθανίου και του πρωτοξειδίου του αζώτου, συνέχισαν την αδιάπτωτη ετήσια αύξησή τους το 2014, φθάνοντας τα 1.833 μέρη στο δισεκατομμύριο (ppb) και τα 327,1 ppb, αντίστοιχα. Και τα δύο αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε μία δεκαετία.

Η επιτροπή του Ο.Η.Ε. που αποτελείται από ειδικούς στο κλίμα επιστήμονες εκτιμά πως οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και πρωτοξειδίου του αζώτου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και τουλάχιστον 800.000 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: