23 Νοεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Άλλες διεξόδους αναζητούν εκατοντάδες πρόσφυγες από Ιράν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και άλλες εθνικότητες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κάποιοι από αυτούς αποφάσισαν να επιστρέψουν στο εσωτερικό της Ελλάδας και κάποιοι άλλοι ενδεχομένως κινήθηκαν παράλληλα με τα σύνορα αναζητώντας μη οριοθετημένα σημεία διέλευσης. Διαμαρτυρία στο Κιλκίς για τα σχέδια δημιουργίας προσωρινού κέντρου φιλοξενίας.

Πόλεμος ευθυνών έχει ξεσπάσει μετά την αναβολή της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΝΔ, εξαιτίας των τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν. Ο Φίλιππος Ταυρής, μέλος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής που δέχεται έντονες επικρίσεις, υποστήριξε ότι η εταιρεία μηχανοργάνωσης επελέγη με κοινή απόφαση των συμβούλων των υποψηφίων προέδρων και όχι από την ΚΕΦΕ και πως ο Ανδρέας Παπαμιμίκος υποστήριζε ότι το θέμα δεν αφορά την Επιτροπή, αλλά τις υπηρεσίες του κόμματος.

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού δήλωσε τη Δευτέρα η Μαριέττα Γιαννάκου, μετά την αναβολή των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου. Όσον αφορά στην πρόταση του Κυρ.Μητσοτάκη να αναλάβει η ίδια μεταβατική πρόεδρος, η κ. Γιαννάκου έκανε λόγο για «βαρύ φορτίο», που θα αναλάμβανε μόνο εφόσον αυτό γινόταν αποδεκτό από τους υποψηφίους αλλά και από τα θεσμικά όργανα.

Μία από τις πιο δύσκολες ημέρες στην ιστορία της ΝΔ ξημέρωσε τη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, μετά την αποτυχία διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Το δυσμενές κλίμα στη λεωφόρο Συγγρού δυναμιτίζει περαιτέρω το γεγονός ότι ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για το φιάσκο της Κυριακής. Τα όσα διαδραματίστηκαν προκαλούν ανησυχία για το μέλλον της συντηρητικής παράταξης, ενώ οι Αντ.Σαμαράς και Κ.Καραμανλή δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους. Στη 1 το μεσημέρι συνεδριάζει η ΚΕΦΕ σε μία προσπάθεια να οριστεί νέο χρονοδιάγραμμα εκλογών.

Εκτός από την παραλία των Εγκρεμνών που «εξαφανίστηκε» μετά τον ισχυρό σεισμό της Λευκάδας, και το Πόρτο Κατσίκι, η διάσημη και βραβευμένη διεθνώς παραλία έχει θαφτεί κάτω από τόνους χώματος και βράχων. Όπως εκτιμούν γεωλόγοι που μετέβησαν στο νησί, η ίδια η φύση θα κάνει τη δουλειά της και θα αποκαταστήσει έως το ερχόμενο καλοκαίρι τη δημοφιλή παραλία.

Κόσμος: Ένας από τους τέσσερις τελευταίους εν ζωή λευκούς ρινόκερους του Βορρά, ένα υποείδος που απειλείται με εξαφάνιση, πέθανε στο ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ. Η 41χρονη Νόλα είχε χρειαστεί να εγχειριστεί πρόσφατα εξαιτίας επιπλοκών λοίμωξης. Εβδομάδα πυρετωδών διπλωματικών επαφών, που θα κορυφώνονται με τις συναντήσεις του Ολάντ με τους «μεγάλους» της διεθνούς σκηνής, ξεκινά το Παρίσι με στόχο να συντονίσει τη μάχη κατά της τζιχαντιστικής ISIS, ενώ τα πλήγματα κατά θέσεών της συνεχίζεται. 

Ο γάλλος πρόεδρος ξεκινά τα ραντεβού με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, και θα συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι τζιχαντιστές «είναι τέρατα, αλλά είναι μόνο 30.000» λέει ο γάλλος ΥΠΕΞ. Η βελγική αστυνομία προχώρησε σε 16 συλλήψεις, έπειτα από σειρά αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων αργά το βράδυ της Κυριακής. Οι περισσότερες έγιναν στις Βρυξέλλες και το Μόλενμπεκ, με την εισαγγελεία να υπογραμμίζει πως δεν βρέθηκαν όπλα ή εκρηκτικά. Μεταξύ των συλληφθέντων δεν είναι πάντως ο υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενος για το μακελειό στο Παρίσι, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος συνεχίζει να διαφεύγει.

«Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα» είπε η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, ασκώντας το εκλογικό της δικαίωμα στον δεύτερο -ιστορικό- γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του διαδόχου της. Και είχε δίκιο. Οι συμπατριώτες της ψήφισαν πολιτική αλλαγή. Έβαλαν τέλος στη 12ετή κυριαρχία των περονιστών και στην εκδοχή που εγκαινίασε το 2003 ο Νέστορ Κίρνσερ, όταν ανέλαβε να βγάλει την Αργεντινή από την χρεοκοπία.

Για τουλάχιστον 16 τραυματίες μιλά η αστυνομία της Νέας Ορλεάνης μετά από πυροβολισμούς σε πάρκο της πόλης. Οι συνθήκες του περιστατικού δεν είναι ακόμη σαφείς, και η αστυνομίας περιορίζεται στο ότι νωρίτερα υπάρχαν αναφορές για συμπλοκή δύο ομάδων στην περιοχή.

Οικονομία: Η Αθήνα φαίνεται να εξασφάλισε τη συναίνεση των δανειστών να μην ληφθούν άλλα φορολογικά μέτρα το 2015 και άρα τα ζητήματα των αγροτών, των ενοικίων και της έκτακτης εισφοράς δεν αναμένεται να περιλαμβάνεται στο πακέτο προαπαιτούμενων για το 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, υπάρχει πλήθος άλλων «καυτών» θεμάτων, όπως η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τμήμα του ασφαλιστικού και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Μετά την συμφωνία στο EuroWorking Group, ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων, συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα, ο ESM προκειμένου να λάβει απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και την έγκριση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όλες τις διαδικασίες και τα συστήματά του ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου οι φορολογικές δηλώσεις από το 2016 να υποβάλλονται τον μήνα Φεβρουάριο κι όχι το καλοκαίρι.

Αθλητισμός: O Mάρκο Σίλβα μιλώνστας στο κανάλι της UEFA τόνισε ότι ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να φοβηθεί τη Μπάγερν αντίθετα να απολαύσει μία τόσο μοναδική αναμέτρηση. Παράλληλα ο προπονητής των «ερυθρολεύκων» τόνισε για το ματς της Τρίτης στο Μόναχο ότι η ομάδα του θα παλέψει έως το τέλος σε έναν από τους δυκολότερους ομίλους της διοργάνωσης.

Λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην Αλεξανδρούπολη η αποστολή της ΑΕΚ δεν μπόρεσε να επιστρέψει στην Αθήνα με την πτήση τσάρτερ, ύστερα από τον αγώνα της με τον Πανθρακικό στην Κομοτηνή. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα ταξιδέψει στο Μόναχο, προκειμένου να βρεθεί στο πλευρό των παικτών του Ολυμπιακού, στην αναμέτρηση με την Μπάγερν για το Champions League.



Δεν υπάρχουν σχόλια: