11 Νοεμβρίου, 2015

ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

 

Νέα κρίση αναμένεται να χτυπήσει τις αραβικές χώρες, με πρωταγωνιστή αυτή την φορά την ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου. Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα χρειαστεί να επανεξετάσουν την επενδυτική πολιτική τους, καθώς σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τα ΑΕΠ των άνωθεν χωρών πρόκειται να υποστούν βαρύτατες ζημιές μέσα στην επόμενη 3ετία.

Μόνο για φέτος, προβλέπεται μείωση των εσόδων κατά 275 δισεκατομμύρια δολάρια λόγο της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, κατάσταση η οποία δεν αναμένεται να αλλάξει μέσα στα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του ΔΝΤ, Christine Lagarde, δήλωσε τα εξής:

«Αυτή τη στιγμή, ένα μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων και των εξαγωγών, σε αυτές τις χώρες, προέρχονται από το πετρέλαιο. Με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν μειωθεί κατακόρυφα από τα μέσα του 2014, τα έσοδα από εξαγωγές αναμένεται να είναι περίπου 275 δισεκατομμύρια δολάρια χαμηλότερα το 2015 από ό,τι το 2014».

Χάρης στην υψηλή επιχειρηματική δραστηριότητα των περασμένων ετών, οι χώρες του Κόλπου έχουν καταφέρει να εξοικονομήσουν τα αναγκαία κεφάλαια, ώστε να μην υπάρξει μια άμεση ανάγκη για επέμβαση στην δημοσιονομική πολιτική τους, ενώ έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια προσπάθειες για αποδέσμευση από τον "μαύρο χρυσό".
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: