06 Οκτωβρίου, 2015

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ

 

Eurogroup... εξπρές (τουλάχιστον σε σχέση με αυτά που είχαμε συνηθίσει τους τελευταίους μήνες) ήταν αυτό που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο, καθώς διήρκεσε λιγότερες από τρεις ώρες, ενώ το ελληνικό πρόγραμμα δε συζητήθηκε για πάνω από 20 λεπτά.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2016, ενώ από αύριο αναμένονται στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών. Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως το Eurogroup χαιρετίζει τη δέσμευση της Ελλάδας για την εφαρμογή του προγράμματος, ενώ ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η πρώτη λίστα προαπαιτούμενων που θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη υπο-δόση των 2 δισ. ευρώ.

Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, επεσήμανε, τονίζοντας ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης εντός και εκτός της Ελλάδας, αλλά και για την οικονομική ανάκαμψη. Όσον αφορά στο δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, θα πρέπει να συμφωνηθεί αργότερα, εντός του Οκτωβρίου, είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. "Ζητήσαμε από τους εκπροσώπους των θεσμών και από τις ελληνικές αρχές να εργαστούν εντατικά ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό", ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ. 

Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, το επόμενο πακέτο μεταρρυθμίσεων θα αφορά το συνταξιοδοτικό, τη δημόσια διοίκηση και το χρηματοπιστωτικό τομέα. Όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Σημείωσε, ωστόσο, ότι "κλειδί" είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: