23 Οκτωβρίου, 2015

ΤΙΜΗΤΙΚΗ Η ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ

 

Ενίοτε, παρουσιάζεται μία περιθωριοποίηση και απαξίωση της ορθόδοξης χριστιανικής ιδιότητας. Τούτο συνδυάζεται με περιφρόνηση προς την εκκλησία ή, άλλοτε, με μία συστηματική προσπάθεια ακύρωσης της χριστιανικής διδασκαλίας νομοθετικώς.

Στα πλαίσια αυτού του σκεπτικού, το χειρότερο είναι η άγνοια, η ημιμάθεια ή η άκριτη μεταφορά ξένων αντιλήψεων για το τι είναι η εκκλησία, ποιος ο λόγος της θεολογίας της και τι σημαίνει χριστιανική αυτοσυνειδησία. Για παράδειγμα, εκκλησία θεωρείται ο ναός, ή μόνο ο κλήρος ή άλλοτε αποκλειστικώς αντιμετωπίζεται ως ΝΠΔΔ.

Έπειτα, στη χριστιανική διδασκαλία προσάπτουν σκοταδισμό ή απαγορευτικό χαρακτήρα, η δε χριστιανική ιδιότητα τίθεται στο περιθώριο.Όμως, η εκκλησία είναι κάτι άλλο απ' αυτό που νομίζουμε, εκκλησία είναι αυτό που δεν βλέπουμε, είναι το ευχαριστιακό χριστιανικό βίωμα, που δεν το νοιώθει ο ανυποψίαστος. Γι' αυτό και αιώνες τώρα, παρά την πολεμική εναντίον της, δεν κατανικάται.

«Χειμάζεται, αλλά ναυάγιον ουχ υπομένει», κατά τον Χρυσορρήμονα Ιωάννη. Ο λόγος της είναι λόγος βιβλικός, μυσταγωγικός, σωτηριολογικός, είναι λόγος που θητεύει στο υπέρλογο, όχι στην εφημερότητα της ανθρώπινης φύσης και στις γήινες αξίες, αλλά υιοθετεί τις θεϊκές αρετές και στοχεύει στην ανάγκη της ψυχής για αιωνιότητα πέρα από την υλικότητα.

Σ΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο κρύβεται η πραγματική ελευθερία και η κατ' εξοχήν πρόοδος. Κατά συνέπειαν, δεν είναι ατιμωτικό, οπισθοδρομικό και ευτελές το πρόσωπο του ορθοδόξου χριστιανού.

Αντίθετα, αποτελεί προνόμιο, ευεργέτημα, αγωνιστικό κατόρθωμα και τίτλο τιμής, ειδικότερα, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι στον ελλαδικό χώρο, παρά την μακραίωνα πνευματική ιστορία και παράδοση παρατηρείται, ως μη όφειλε, να έχουμε ένα έλλειμμα παιδείας και αγωγής χριστιανικής ορθοδόξου πίστεως.

Ενώ συχνά ξένοι σοβαροί, κορυφαίοι επιστήμονες ψάχνουν και αναζητούν από μας την ορθόδοξη χριστιανική ιδιοπροσωπεία, εμείς φροντίζουμε για την αποσύνδεση και την απεμπόληση της από τον δημόσιο βίο. είναι ορθό αυτό; Γιατί αντιπαρερχόμεθα το θέμα;

Ο σύγχρονος μας Sir Steven Runsiman έγραψε: «Ίσως μετά από έναν αιώνα η Ορθόδοξη εκκλησία θα είναι η μόνη από τις μεγάλες Χριστιανικές εκκλησίες που θα έχει επιζήσει, αφού μόνη αυτή θυμάται πως η θρησκεία είναι μυστήριο».

Αρχιμ. π. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Δρ. Ν.&Θ)
Ιεροκήρυξ Καθεδρικού Ναού Αθηνών και
Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου του Αρχιεπισκόπου
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: