09 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Εδώ και τρεις μήνες τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας και οι οικογένειές τους έχουν βρει νομική και ψυχολογική στήριξη στο Γραφείο Συνηγορίας που λειτουργεί από την Εταιρεία Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας το Σάββατο (10 Οκτωβρίου), η προσπάθεια αυτή ενισχύεται μέσα από μια καμπάνια που στόχο έχει να ενημερώσει τους πολίτες γύρω από το θέμα της παραβίασης των δικαιωμάτων που βιώνουν τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Νεκρό βρέθηκε μέσα σε λέμβο στη θαλάσσια περιοχή Εφταλού-Σκάλα Συκαμιάς στη Λέσβο ένα μωρό ενός έτους. Στο σκάφος επέβαιναν περίπου 56 πρόσφυγες. Κατά τη διάρκεια περισυλλογής τους εντοπίστηκε το μωρό χωρίς τις αισθήσεις του. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Καλλονής, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ξύλινο σκάφος με περίπου 200 πρόσφυγες προσάραξε στη Λέρο.

Ασφυκτιούν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας λόγω υποχρηματοδότησης, την ώρα που δέκα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα πληρώνουν ετησίως ποσά που αγγίζουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ μόνο για λογαριασμούς ρεύματος. Το θέμα της υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων θα τεθεί επί τάπητος στις 3 το μεσημέρι στη σύνοδο των πρυτάνεων που θα γίνει παρουσία του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη.

Αίσθηση προκαλούν τα αποτελέσματα των ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς διαπιστώθηκε ότι 404 οργανισμοί του Δημοσίου εξακολουθούν να λειτουργούν σε καθεστώς αδιαφάνειας και με άγνωστο αριθμό εργαζομένων. Φουντώνει ο «πόλεμος» στα πανεπιστήμια λόγω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ετοιμάζει ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, για να καταργήσει την αρμοδιότητα των Συμβουλίων των ΑΕΙ να προεπιλέγουν ως τρεις υποψήφιους πρυτάνεις. 

H πρώτη παραίτηση έρχεται από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γρηγόρη Σηφάκη. «Δεν αισθάνθηκα ποτέ έως τώρα να με υποτιμούν ή να με προσβάλλουν» αναφέρει στην επιστολή του προς τον Νίκο Φίλη.

Κόσμος: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να αποφασίσει με ψηφοφορία εάν θα δώσει την έγκριση του για τη διεξαγωγή ευρωπαϊκών ναυτικών επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην κατάληψη και καταστροφή σκαφών που χρησιμοποιούνται από διακινητές στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης. Στο κείμενο που τίθεται προς ψήφιση για την επιχείρηση «Σοφία» προβλέπεται χρονικό όριο ενός έτους.

Τα Ηνωμένα Έθνη πρότειναν τη λύση μιας εθνικής κυβέρνησης ενότητας στην αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης, αλλά οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να ξεπεράσει τις ενστάσεις των σκληροπυρηνικών και να περάσει και στις αντίπαλες βουλές αντιπροσώπων για να επιτύχει.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι τέσσερις ρωσικοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από την Κασπία, εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, κατέπεσαν στο Ιράν. Τα ρωσικά πρακτορεία RIA και Interfax, όμως, επικαλούμενα πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστήριξαν ότι όλοι οι πύραυλοι «βρήκαν του στόχους τους».

Ο ζωολογικός κήπος του Όντενσε της Δανίας προσκάλεσε τους επισκέπτες του, συμπεριλαμβανομένων και μικρών παιδιών, να παρακολουθήσουν από κοντά τη νεκροτομή ενός λιονταριού, παρά την παγκόσμια κατακραυγή που είχε προκαλέσει πέρσι η εκτέλεση μιας μικρής καμηλοπάρδαλης που έγινε τροφή για μεγάλα αιλουροειδή. Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου αποφάσισαν να κάνουν ευθανασία στο ζώο, επειδή είχαν πολλά λιοντάρια και δεν έβρισκαν άλλο κήπο να το φιλοξενήσει.

Ο δήμαρχος της Ρώμης με το Δημοκρατικό Κόμμα Ιγκνάτσιο Μαρίνο αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας του σκανδάλου με τα έξοδα που περνούσε στον λογαριασμό του Δήμου. Οι Ρωμαίοι κατηγορούν τον Μαρίνο ότι χρησιμοποίησε χρήματα από τον Δήμο για να κάνει πλουσιοπάροχα δείπνα για την οικογένειά του και τους φίλους του.

Οικονομία: O πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως στους «19» υπάρχει «ευρεία συναίνεση» πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να επιτευχθεί με την επιβολή ετήσιου ορίου στο κόστος  εξυπηρέτησής του, σε επίπεδα μέχρι το 15% του ΑΕΠ. Το πότε θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με την πορεία της εφαρμογής του μνημονίου, θεωρείται ακόμη ανοικτό.

Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους, δήλωσε στο Bloomberg ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί. «Όλα θα γίνουν βήμα-βήμα» είπε, εκτιμώντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει «μπει σε τροχιά». Tην τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία καταγράφει έρευνα της ΠΟΠΟΚΠ (Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής) η οποία παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο πλαίσιο του 31ου συνεδρίου της Ομοσπονδίας.

Αθλητισμός: «Εκδίκηση» για τα γεγονότα του πρώτου αγώνα πήρε η Σερβία από την Αλβανία στα πλαίσια της 9ης αγωνιστικής των προκριματικών του Euro 2016. Οι «πλάβι» επικράτησαν 2-0 μέσα των Αλβανών, οι οποίοι πλέον θέλουν μόνο νίκη μέσα στην Αρμενία για να ελπίζουν σε πρόκριση. Ακάθεκτη συνέχισε η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος, όπου επικράτησε με 1-0 της Δανίας. 

Ήττα έκπληξη γνώρισε η Γερμανία στην έδρα της της Ιρλανδίας με 1-0 χάρη σε γκολ του Λονγκ στο 70ο λεπτό. Πλέον την τελευταία αγωνιστική Γερμανία, Πολωνία και Ιρλανδία θα δώσουν «μάχη» για δύο θέσεις που δίνουν την απευθείας πρόκριση στα τελικά του Euro. Μία από τα... ίδια και απόψε για την Εθνική ομάδα, με τη διαφορά ότι απέναντι στη Βόρεια Ιρλανδία, στο Μπέλφαστ, υπέστη την πιο βαριά ήττα στα προκριματικά του Euro 2016 χάνοντας με 1-3 (35΄ Ντέιβις, 49΄, 58΄ Μαγκίνις) από τους πρωτοπόρους του 6ου ομίλου.

Η... εποχή Γιούργκν Κλοπ ξεκίνησε και επίσημα για τη Λίβερπουλ. Ο 48χρονος Γερμανός προπονητής μετέβη στην Αγγλία, όπου και υπέγραψε το νέο του τριετές συμβόλαιο με τους «κόκκινους» και στη συνέχεια ανακοινώθηκε η πρόσληψή του από το σύλλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: