29 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Περίπου 450.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μπει στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. «Όλοι έρχονται για να φύγουν και στην τεράστια πλειοψηφία τους τα καταφέρνουν» είπε. Επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας να επιδοτηθούν οι χώροι προσφύγων στις χώρες πρώτης υποδοχής, να καταγράφονται εκεί και να γίνεται η μετεγκατάσταση στην Ευρώπη απευθείας από εκεί.

Συμβολική κατάληψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πραγματοποιούν το πρωί της Πέμπτης μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Η διαμαρτυρία αφορά τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Σάλο έχει προκαλέσει στην Ιταλία ο κατάλογος με τις αμοιβές για τις ομιλίες του που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Στις 27 Σεπτεμβρίου για τη συμμετοχή του στην εκπομπή «Che Tempo Che Fa» της RAI 3 έλαβε αμοιβή 24.000 ευρώ και ταξίδεψε στην πρώτη θέση. 

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, που τον χαρακτηρίζουν «λέκτορα πολυτελείας», ο κ. Βαρουφάκης πληρώθηκε 1.000 ευρώ το λεπτό για τη συνέντευξη αυτή. Το χειμερινό ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα της ΔΕΗ θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Νοεμβρίου, μέχρι τις 30 Απριλίου 2016. Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται από θάλασσα και αέρα οι έρευνες για τον εντοπισμό πάνω από 40 αγνοούμενων προσφύγων που χάθηκαν στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το Αιγαίο. 

Στους 11 οι νεκροί, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά, σε περιστατικά που σημειώθηκαν σε Λέσβο, Σάμο και Αγαθονήσι. Σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου όπου αγνοούνται περίπου 38 άτομα έχουν επικεντρωθεί οι έρευνες.

Κόσμος: Για χιλιάδες εργαζόμενους από τη Βόρειο Κορέα που στέλνονται να εργαστούν, έναντι πενιχρής αμοιβής, στο εξωτερικό μίλησε ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ Μαρζούκι Ντάρουσμαν, λέγοντας πως η Πιονγκγιανγκ καρπώνεται τα έσοδα και μιλώντας για τακτική που ισοδυναμεί με καταναγκαστική εργασία. Ο επιτετραμμένος επαναλαμβάνει επίσης πως στη Βόρειο Κορέα «τίποτε δεν έχει αλλάξει» στη «συστηματική παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Η ώρα του διαχωρισμού της ήρας από το στάρι πλησιάζει επικίνδυνα στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών για το εκλογικό χρίσμα, και η πίεση ήταν ολοφάνερη στο τρίτο τους ντιμπέιτ: Δίπλα στους Τραμπ και Κάρσον - ο δεύτερος αρχίζει να περνάει μπροστά - αναδείχθηκαν περισσότερο ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Τεντ Κρους. Άσχημη η νύχτα ξανά για τον Τζεμπ Μπους, η χλιαρή εμφάνιση του οποίου δεν θα καθησυχάσει το όλο και πιο ανήσυχο επιτελείο του. Φυσικά, υπήρχε και η στιγμή... Τραμπ, ο οποίος προχώρησε σε άλλη μία «εξομολόγηση».

Εκτεθειμένοι στις χαμηλές θερμοκρασίες της υπαίθρου πέρασαν το βράδυ εκατοντάδες πρόσφυγες στα σύνορα Αυστρίας και Γερμανίας, περιμένοντας να καταφέρουν να περάσουν στη δυτική πλευρά ενώ στην πλευρά της Βαυαρίας οι εγκαταστάσεις έχουν αρχίσει να γεμίζουν. Οι αριθμοί μένουν αμείωτοι από το καλοκαίρι και μόνο την Τετάρτη είχαν φτάσει τουλάχιστον 6.500 άτομα - την ώρα που η Αυστρία εξετάζει «τεχνικά μέτρα» στα δικά της σύνορα προς τα νοτιοανατολικά.

Βάζοντας για πρώτη φορά και το Ιράν στο τραπέζι, ξεκινά νέος διπλωματικός γύρος για αναζήτηση διεξόδου από τη συριακή κρίση με συνομιλίες των βασικών παικτών στη Βιέννη - χωρίς να αναμένεται θεαματική υπέρβαση. Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας θα είναι οι πρωταγωνιστές, ενώ στην κορυφή της ατζέντας θα βρίσκεται το μέλλον του Άσαντ, ο οποίος, όπως και η συριακή αντιπολίτευση, δεν εκπροσωπείται στην Αυστρία. Απομακρύνουν οι ΗΠΑ το σενάριο «μακροπρόθεσμης, μεγάλης έκτασης» χερσαίας επιχείρησης.

Τους κούρδους αντάρτες στη βόρεια Συρία, συμμάχους των αμερικανικών δυνάμεων, απειλεί να πλήξει η Άγκυρα για να αποτρέψει κήρυξη αυτονομίας στην πόλη Τελ Αμπιάντ κοντά στη μεθόριο. Η Τουρκία θα κάνει «ό,τι είναι αναγκαίο», λέει ο Ερντογάν - λίγες ημέρες πριν τις εκλογές - επισημαίνοντας επίσης πως η Τουρκία «δεν χρειάζεται την άδεια κανενός».

Οικονομία: Την εκτίμηση ότι ο χρόνος είναι υπέρ της Ελλάδας στις συζητήσεις για την καταβολή της δόσης των δύο δισ. ευρώ από το τρίτο πακέτο διάσωσης, εκφράζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα διαθέτει δύο ισχυρά χαρτιά, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το προσφυγικό.

Με το βλέμμα στο EuroWorking Group, που συνεδριάζει απόψε προκειμένου να κρίνει εάν θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να κλείσουν έως το απόγευμα τα 48 προαπαιτούμενα. Για το λόγο αυτό, καταθέτει στη Βουλή δύο πολυνομοσχέδια με τα οποία θα ρυθμίζονται εκκρεμότητες, όχι όμως και τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης.

Στα σκαριά βρίσκεται σχέδιο για τη δημιουργία μεγάλου εμπορευματικού σταθμού logistics δίπλα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τομέας για τον οποίο ενδιαφέρονται έντονα αμερικανικά κεφάλαια.

Αθλητισμός: «O Μπλάτερ κατηγορεί τον Πλατινί πως είναι η αιτία για Fifa Gate». Είναι σήμερα, Πέμπτη, η πρώτη σελίδα της ισπανικής εφημερίδας As, που δεν έχει βασικό θέμα την Ρεάλ Μαδρίτης. Μία καινοτομία, αφού είναι δεύτερη στη σειρά μέρα που οι Μαδριλένοι λείπουν από την πρώτη σελίδα της εφημερίδας.

Με τρεις αγώνες ολοκληρώνεται την Πέμπτη η πρώτη αγωνιστική της φάσης ομίλων στο Κύπελλο Ελλάδος. Η φάση των 16 του Λιγκ Καπ Αγγλίας ολοκληρώθηκε με πολλές εκπλήξεις, καθώς Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τέθηκαν εκτός διοργάνωσης. Στην επόμενη φάση λείπει το μεγάλο ντέρμπι, ύστερα από την κλήρωση των ζευγαριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: