13 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Αρνητική είναι η απάντηση της Αθήνας στην πρόταση του Βερολίνου για κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών. «Προφανώς θέλουμε και επιζητούμε συνεργασία με την Τουρκία σε κάθε επίπεδο για την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αλλά, για ευνόητους λόγους, θέμα κοινών περιπολιών στο Αιγαίο δεν υπάρχει» δηλώνει στέλεχος του ΥΠΕΞ.

Με την εξέταση του μάρτυρα κατηγορητηρίου, Παύλου Σεϊρλή, από συνηγόρους υπεράσπισης κατηγορουμένων συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά, κ. Ρουμπέκας κατά την υποβολή ερωτήσεων στον μάρτυρα, φίλο του 34χρονου μουσικού, αμφισβήτησε την αξιοπιστία του. Οι πολύωρες συζητήσεις που είχαν τη Δευτέρα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί έχουν επιβεβαιώσει ότι διαφωνούν στα βασικά θέματα, τα οποία η τουρκική πλευρά παρουσίασε ως κόκκινες γραμμές.

«Τις βρήκα, πάω». Αυτός είναι ο τίτλος του προεκλογικού σποτ του υποψήφιου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη, το οποίο κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο. Κεντρικό θέμα του σποτ η προσπάθεια του βουλευτή να συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές για την κατάθεση της υποψηφιότητάς του, αλλά και το σπριντ προς τα γραφεία του κόμματος... Επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία θα πραγματοποιήσει, στις 26 και 27 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. 

Ο υπουργός θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, θα έχει συνομιλίες με τον κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη και θα συναντηθεί με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων.

Κόσμος: Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι φέρονται να τραυματίστηκαν έπειτα από επίθεση Παλαιστινίου με μαχαίρι σε λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ. O δράστης, αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, ενώ μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, άλλος Παλαιστίνιος τραυμάτισε επίσης με μαχαίρι Ισραηλινό και ξυλοκοπήθηκε από περαστικούς.

Την ώρα που το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας αναμενόταν να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμά του για την κατάρριψη της πτήσης MH17 πάνω από την εμπόλεμη ανατολική Ουκρανία, η ρωσική πλευρά είχε περάσει ήδη στην αντεπίθεση, παρουσιάζοντας δικό της πόρισμα που, όπως αναφέρει, «αντικρούει το ολλανδικό». Η Χάγη αναμένεται να αναφέρει πως το αεροσκάφος χτυπήθηκε από πύραυλο ρωσικής κατασκευής, χωρίς όμως να δείχνει τους υπεύθυνους, ενώ η ρωσική πλευρά δείχνει ως υπεύθυνες τις ουκρανικές δυνάμεις.

Πράσινο φως και από τους ιρανούς βουλευτές έλαβε η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τρεις μήνες μετά την επίτευξή της με τις μεγάλες δυνάμεις. Το ιρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία με 161 ψήφους υπέρ, 59 κατά και 13 αποχές, επιμένοντας ωστόσο στην περιορισμένη πρόσβαση των διεθνών επιθεωρητών στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το ξενοφοβικό Pegida στη Γερμανία προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει το προσφυγικό και σε νέα συγκέντρωσή του στη Δρέσδη πήγε ένα βήμα παραπέρα: Έβγαλε και... κρεμάλες για την καγκελάριο Μέρκελ (και τον αντικαγκελάριο Γκάμπριελ), προκαλώντας οργή στο Διαδίκτυο επειδή φαίνεται όλο και πιο πολύ σαν όχλος. Την ίδια στιγμή, η καγκελάριος ρίχνει τους τόνους για τα περί «ζώνης τράνζιτ» για πρόσφυγες ενώ οι συνοριακοί έλεγχοι παρατείνονται μέχρι το Νοέμβριο.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με συνθήματα εναντίον του Ερντογάν διοργανώθηκαν σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη με φόντο το πολύνεκρο μακελειό, καθώς κυρίως το φιλοκουρδικό HDP στρέφει εναντίον της κυβέρνησης τα βέλη του ενώ οι αρχές δηλώνουν κοντά στην ταυτοποίηση ενός από τους δύο καμικάζι. Κοινός φόρος τιμής από τους πρέσβεις των «28» στην Άγκυρα στο σημείο της επίθεσης. Σε αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις μετατρέπονται μέχρι και οι κηδείες των θυμάτων.

Οικονομία: Ήπιες πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, την Τρίτη, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας. Η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) Λούκα Κατσέλη εκτίμησε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Handelsblatt ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι περιορισμένες. 

«Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν το σύνολο των 25 δισ. ευρώ», δήλωσε η κυρία Κατσέλη στη γερμανική εφημερίδα. H Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να φέρει εις πέρας τα όσα έχουν συμφωνηθεί διμερώς έως τώρα, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σε εκδήλωση στην πόλη Πασάου της Γερμανίας.

Αθλητισμός: Η Ρωσία έγινε η 17η ομάδα που προκρίθηκε απευθείας στην τελική φάση του Euro 2016. Το βράδυ της Δευτέρας το συγκρότημα του Σλούτσκι νίκησε 2-0 το Μαυροβούνιο στη Μόσχα και εξασφάλισε τη δεύτερη θέση του 7ου ομίλου, πίσω από την Αυστρία και μπροστά από την Σουηδία, η οποία θα διεκδικήσει την πρόκριση μέσω των μπαράζ. Το πιο συναρπαστικό ματς της βραδιάς έγινε στο Κίεβο, όπου η Ισπανία νίκησε την Ουκρανία με 1-0. 

Οι γηπεδούχοι ήθελαν τη νίκη για να πάρουν την απευθείας πρόκριση ως καλύτεροι τρίτοι των προκριματικών, όμως δεν τα κατάφεραν κι έτσι στους τελικούς πέρασε η Ουγγαρία, απο τον όμιλο της Ελλάδας (6ος)! Με έκπληξη ολοκληρώθηκε η 3η αγωνιστική της Football League, καθώς ο Αχαρναϊκός νίκησε 1-0 τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη, με σκόρερ τον Ομπράντοβιτς στο 75ο λεπτό.

Το να αγοράσεις την ιστορία σου δεν αποτιμάται παρά μόνο 50.000 ευρώ... Αυτό είναι το ποσό που θα πληρώσει η νέα εταιρεία (Parma Calcio 1913) που ιδρύθηκε για να «αναστήσει» την Πάρμα από τις στάχτες της και αφορά στην επανάκτηση των τροπαίων που είχε κατακτήσει ο σύλλογος της Εμίλια-Ρομάνια κατά την περίοδο της μεγάλης ακμής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: