10 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων για την ηγεσία της ΝΔ, καθώς πλέον ο χρόνος μετράει επισήμως αντίστροφα για το στήσιμο της εσωκομματικής κάλπης στις 22 Νοεμβρίου. Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν αλλά και τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο έχει το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και κυβερνητικό κλιμάκιο.

Με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ξεκινούν το πρωί του Σαββάτου οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής. Τα θέματα που θα απασχολήσουν την ΚΕ είναι το εκλογικό αποτέλεσμα και οι επόμενες δράσεις. Θα γίνει επίσης εκλογή νέου γραμματέα και μελών της Πολιτικής Γραμματείας. Για σταδιακή επιδείνωση του καιρού το Σάββατο στις περισσότερες περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ελλάδας κάνει λόγο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. 

Την Κυριακή τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε Πελοπόννησο, κεντρική Στερεά, Θεσσαλία, Σποράδες, ανατολική Μακεδονία, Θράκη και πιθανώς πρόσκαιρα στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Επανέρχονται από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου μέχρι και την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016 τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας των οχημάτων στους τρεις δακτυλίους της Αττικής, μικρό, μεγάλο και πράσινο.

Κόσμος: Δύο εκρήξεις συγκλόνισαν την Άγκυρα, με τις πρώτες - ακόμη ανεπιβεβαίωτες  αναφορές να μιλούν ακόμη και για 20 νεκρούς. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στον κόμβο του κεντρικού σιδηροδρομικού πριν από συγκέντρωση για μεγάλη «πορεία ειρήνης» με φόντο τη νέα σύγκρουση στο μέτωπο του Κουρδικού. Τα αίτια δεν ακόμη γνωστά.

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία και ΗΠΑ εκφράζουν από κοινού την υποστήριξη τους στον σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη, βάσει της πρότασης υπό τον μεσολαβητή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οι ξένες ηγεσίες κάλεσαν όλες τις πολιτικές ομάδες και τους Λίβυους να στηρίξουν το εγχείρημα για υπέρβαση του αιματηρού χάους, λέγοντας πως «δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο».

Σε τελετή στη μνήμη των θυμάτων του μακελειού στο Όρεγκον παρευρέθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, υπόθεση που επανέφερε τη δημόσια αντιπαράθεση για τη νομοθεσία περί οπλοκατοχή. Οι τόνοι που κράτησε ο Ομπάμα ήταν χαμηλοί, περιοριζόμενος να επισημάνει πως πρέπει να αποτραπούν τέτοιες τραγωδίες, την ώρα που αρκετοί κάτοικοι υποστήριζαν ότι ο πρόεδρος ήθελε να «εκμεταλλευτεί πολιτικά» την τραγωδία με επιδίωξη τον περιορισμό της οπλοκατοχής.

Σε αναμονή για νέο γύρο συζητήσεων με στελέχη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μέσα στο Σαββατοκύριακο βρίσκεται το αμερικανικό Πεντάγωνο για την ασφάλεια των μαχητικών τους κατά τη διάρκεια των επιδρομών στη Συρία. Το ενδεχόμενο «ατυχούς συνάντησης» κατά τη διάρκεια των παράλληλων επιχειρήσεων έχει απασχολήσει αρκετά τις δύο πλευρές, ενώ στην ένταση είχε προστεθεί και το ζήτημα των παραβιάσεων του τουρκικού ενάεριου χώρου.

Oι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων συνεχίζουν με φρενήρεις ρυθμούς να αναζητούν τον… σωτήρα τους, τον νέο πρόεδρό τους, ωστόσο ο υποψήφιος που προβάλλεται ως ο επικρατέστερος για να αναλάβει την θέση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του συντηρητικού κόμματος δηλώνει ότι δεν έχει καμία επιθυμία να αναλάβει αυτό το πόστο.

Οικονομία: Λόγω εργασιών αναβάθμισης και επέκτασης των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, οι υπηρεσίες του Taxis δεν θα είναι διαθέσιμες το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, από τις 07:00 έως τις 22:00, καθώς και τα Σαββατοκύριακα 7-8 Νοεμβρίου και 14-15 Νοεμβρίου 2015.

Η ελληνική οικονομία είναι πιθανόν να επιστρέψει στην ανάπτυξη περίπου στα μέσα του επόμενου έτους, εάν η κυβέρνηση κάνει μια σοβαρή προσπάθεια για την επανάκτηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Τη σημασία που αποδίδει στην τήρηση της δέσμευσης της Ευρώπης να καταστήσει το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο διαμέσου της ελάφρυνσης του, επαναβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέικομπ Λιου, κατά τη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη Λίμα του Περού. Ο κ. Λιου επανέλαβε εξάλλου την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Αθλητισμός: Πολλά και ενδιαφέρονται περιελάμβανε το βράδυ της Παρασκευής με τη συνέχεια των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016. Στο Λιχτενστάιν – Σουηδία, ο Μάρκους Μπεργκ ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ στο 18' με πλασέ και μάλιστα έπειτα από ασίστ του Τζίμι Ντουρμάζ!

Απρόσμενη εξέλιξη ή μη, η τουρκική δικαιοσύνη έκρινε αθώους τους εμπλεκόμενους παράγοντες της Φενέρμπαχτσε, της Μπεσίκτας και της Σίβασπορ για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων του 2011. Την Παρασκευή το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έλαβε τελεσίδικη απόφαση που απαλλάσσει όλους τους κατηγορούμενους με πρώτο τον ισχυρό άνδρα της «Φενέρ», Αζίζ Γιλντιρίμ, ο οποίος είχε προφυλακιστεί.

Οι εξελίξεις στην FIFA είναι ραγδαίες, ένα 24ωρο μετά την ποινή αποκλεισμού των 90 ημερών από κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο, που επιβλήθηκε στους Σεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί από την Επιτροπή Δεοντολογίας της παγκόσμιας συνομοσπονδίας. 

Με ανακοίνωσή της η ανώτατη αρχή του ποδοσφαίρου γνωστοποίησε την Παρασκευή πως η Εκτελεστική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 20 Οκτωβρίου, προκειμένου να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την υπόθεση που αφορά τους δύο κορυφαίους παράγοντες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην... ατζέντα δεν υπήρχε κάποια συνεδρίαση μέχρι τον επόμενο Δεκέμβριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: