22 Οκτωβρίου, 2015

ΕΝΤΟΛΗ (ΝΟΥΛΑΝΤ) ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΡΩΣΙΚΟ ΑΓΩΓΟ

 

Η παρουσία της Αμερικανίδας Victoria Nuland στο ελληνικό ΥΠΕΞ, πυροδότησε σενάρια για μεγάλες αμερικανικές πιέσεις , με σκοπό την ματαίωση της κατασκευής του αγωγού «Turk Stream», στην πατρίδα μας. Αυτό αναφέρουν πολλά ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Victoria Nuland, ήρθε στην χώρα για να λάβει επίσης μέρος στο συνέδριο «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στην Μέση Ανατολή». Σύμφωνα με τον Κ. Κοτζιά, τα θέματα που θα συζητηθούν με την Αμερικανίδα αξιωματούχο θα εμπεριέχουν και το ζήτημα του αγωγού «Turk Stream».

«Η Ελλάδα δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το σχέδιο της διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του εδάφους της , αν η Τουρκία και η Ρωσία συμφωνήσουν στην κατασκευή του έργου αυτού και φτάσει ο αγωγός αυτός στα σύνορα με την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη Τύπου μετά το Φόρουμ για τη Μέση Ανατολή.

Σίγουρα, το πρόβλημα έγκειται σαφώς στο να «συμφωνήσουν» Τουρκία και Ρωσία, οι οποίες αυτήν την στιγμή «λοξοκοιτάνε η μία την άλλη» λόγω Συρίας. Η εκτίμηση μας είναι ότι το έργο δεν πρόκειται να γίνει λόγω των αμερικανικών πιέσεων στην Άγκυρα, η οποία δεν πρόκειται να κάνει του «κεφαλιού της».

Το πρόβλημα όμως για την Ελλάδα μας είναι, τι είδους ανταλλάγματα θα λάβουν οι Οθωμανοί από τους Αμερικανούς για «να χαλάσουν την δουλεία» με τον Πούτιν. Πολύ φοβόμαστε ότι αυτά θα αφορούν το Αιγαίο Πέλαγος και την Κύπρο και τα κοιτάσματα που κρύβονται εκεί. Έτσι για μια ακόμη φορά η πατρίδα μας και η μαρτυρική Κύπρο , θα υποστούν συνέπειες ανεπανόρθωτες. Εμείς ευχόμεθα να διαψευσθούμε για το καλό του ελληνισμού.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Κ.Κοτζιά ποια θέματα θα συζητήσει με την Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Victoria Nuland, και εάν το έργο του ελληνο-ρωσικού αγωγού θα ολοκληρωθεί, λόγω των προβλημάτων στις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «η κα Nuland είναι συχνή σύντροφος μας με την οποία θα συστήσουμε διεξοδικά τα ζητήματα που αφορούν τον τομέα ευθύνης της, θα ακούσουμε με προσοχή την άποψή της, και θα εκφράσουμε την δική μας. Έχουμε συζητήσει το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου στην Νέα Υόρκη με….τον Ειδικό Απεσταλμένο κ. Amos Hokstaynom», είπε ο Κ. Κοτζιάς.

«Από την αρχή είχα πει στους Αμερικανούς ότι η ελληνική κυβέρνηση, αν έρθει ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου στα σύνορά μας, δεν θα τον αρνηθούμε. Αλλά πρώτα πρέπει να συμφωνήσουν Τουρκία και Ρωσία.»,είπε ο υπουργός. Σημείωσε ότι το έργο του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου μέσω της νότιας Ευρώπης, συνάντησε την σφοδρή αντίσταση από ορισμένες χώρες, σε αντίθεση με το ρωσικό σχέδιο του βόρειου αγωγού φυσικού αερίου στην Γερμανία.

«Είναι γνωστό ότι ο αγωγός φυσικού αερίου« South Stream», ο οποίος θα έφτανε στην Βουλγαρία, συνάντησε την αντίθεση πολλών δυτικών δυνάμεων( ιδίως της Γερμανίας) Στην ίδια περίοδο υπήρξε συμφωνία για τον δεύτερο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας. Με την ευκαιρία, θέλω να ρωτήσω, γιατί οι Ευρωπαίοι δεν είναι ανήσυχοι όταν πρόκειται για τον Βόρειο αγωγό, και είναι όταν πρόκειται για τον νότιο;», δήλωσε ο επικεφαλής του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο αγωγός «τουρκικό ρεύμα» περιλαμβάνει την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Θα περιλαμβάνει τέσσερις σωλήνες με χωρητικότητα 15.750 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων η καθεμία, με συνολική δυναμικότητα 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως. Η κατασκευή είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Ιούνιο, αλλά το έργο είναι ακόμη υπό συζήτηση.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: