17 Οκτωβρίου, 2015

Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

 

Κλειστά θα είναι από τα μεσάνυχτα τα σύνορα της Ουγγαρίας με την Κροατία, όπως ανακοίνωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο. Το κλείσιμο των συνόρων με την Κροατία έρχεται ένα μήνα μετά το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία για να αναχαιτιστεί η ροή προσφύγων.

Στο εξής "οι επίσημες μεθοριακές διαβάσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά με αυστηρούς ελέγχους", εμποδίζοντας τη διέλευση μεταναστών που δεν έχουν θεώρηση εισόδου, υπογράμμισε ο Σιγιάρτο. Η Ουγγαρία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, οι Κροάτες πολίτες μπορούν είναι ήρεμοι, η Κροατία έχει λύση ανεξάρτητα πώς θα συμπεριφερθεί η Ουγγαρία στα σύνορα, ήταν η αντίδραση του Κροάτη πρωθυπουργού, Ζόραν Μιλάνοβιτς. 

"Ωστόσο, έτσι είναι τα πράγματα. Τώρα δεν στέλνουν στρατό στα κροατικά σύνορα, αλλά στα σύνορα με τη Σερβία, στη Βοϊβοντίνα. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο στρατός, αφού εκεί υπάρχει τείχος" τόνισε ο κ. Μιλάνοβιτς. Σύμφωνα με τα κροατικά ΜΜΕ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε χθες τον Κροάτη ομολόγο του ότι η τσεχική στρατιωτική δύναμη που θα βοηθήσει την Ουγγαρία στη φύλαξη των συνόρων δεν θα αναπτυχθεί στα σύνορα με την Κροατία, αλλά στα σύνορα με τη Σερβία.

Απαντώντας στο ερώτημα ποια εναλλακτική λύση υπάρχει, αν οι πρόσφυγες που εισέρχονται στην Κροατία δεν θα μπορούν πλέον να κατευθυνθούν προς την Ουγγαρία για να συνεχίσουν το ταξίδι προς τη δυτική Ευρώπη, ο Κροάτης πρωθυπουργός είπε ότι οι πολίτες της Κροατίας μπορούν να είναι ήσυχοι. "Η Κροατία έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει φράχτη, αυτή είναι η τελευταία επιλογή, αυτό δεν το θέλουμε. 

Αλλά αυτό που επιθυμώ να πω στους πολίτες είναι ότι μπορούν να κοιμούνται ήρεμα" ανέφερε χαρακτηριστικά. Στην Κροατία, από τα μέσα Σεπτεμβρίου εισήλθαν 183.564 πρόσφυγες, σύμφωνα με τα στοιχεία του κροατικού υπουργείου Εσωτερικών.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: