14 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Αναβάλλεται η διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα του επιτρόπου Οικονομικών της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί από σήμερα, Τετάρτη. Η αναβολή της επίσκεψής του οφείλεται σε «πολύ σοβαρούς οικογενειακούς λόγους», όπως αναφέρει μέσω Twitter η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Με την ακρόαση των κοινωνικών φορέων συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη, η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Κραυγή αγωνίας βγάζουν γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» για την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Τραγικές διαστάσεις έχει λάβει και η έλλειψη προσωπικού. Ο αριθμός των εργαζομένων έχει μειωθεί δραματικά, ενώ διευρύνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Σε δημόσια παρέμβαση προχώρησε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, το πρωί της Τετάρτης, μετά τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ την Τρίτη. Ζήτησε συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ, ώστε να δοθεί ένα τέλος στην ένταση.

Κόσμος: Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη δεσμευτεί να προσφέρουν εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδεσμευτεί τα ποσά αυτά, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt επικαλούμενη υψηλόβαθμους ευρωπαίους αξιωματούχους. Υψηλόβαθμοι κύκλοι της ΕΕ επισημαίνουν ότι αργά προχωρά επίσης η κατασκευή κέντρων καταγραφής των προσφύγων, τα λεγόμενα hotspots, στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Σε αργία έθεσε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών τους επικεφαλής για την Άγκυρα των υπηρεσιών πληροφοριών, ασφάλειας και της αστυνομίας μετά το φονικό μακελειό που συγκλόνισε τη χώρα. Το υπουργείο ανέφερε πως η απόφαση ελήφθη για να διενεργηθεί αποτελεσματικά η έρευνα, χωρίς να διευκρινίζει εάν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους μετά την ολοκλήρωσή της. Στο σημείο του μακελειού βρέθηκε ο Ερντογάν. 

Τη δυνατότητα αποκλεισμού «αραβικών τμημάτων» της ανατολικής Ιερουσαλήμ εάν υπάρξουν εντάσεις και σκληρών μέτρων για όσους προχωρούν σε επίθεσεις ενέκρινε η ισραηλινή κυβέρνηση, μετά τις νέες επιθέσεις στη χώρα που απειλούν με νέο σπιράλ βίας στο Παλαιστινιακό. Τα αιματηρά περιστατικά της Τρίτης είχαν ανεβάσει την πίεση στον Μπεντζαμίν Νετανιάχου να αντιδράσει, με το πρωθυπουργικό γραφείο να λέει πως «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που διαθέτει». Στο Ισραήλ θα πάει ο αμερικανός ΥΠΕΞ με στόχο αποκλιμάκωση.

Προειδοποίηση στη Τουρκία απευθύνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την προσφυγική κρίση, διαμηνύοντας πως η Άγκυρα μπορεί να ελπίζει σε συμφωνία και παραχωρήσεις μόνο αφού δράσει για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Το προσφυγικό είναι το κεντρικό θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, με τους «28» να ρίχνουν βάρος και στη συνεργασία με την Τουρκία, ζήτημα που θα θέσει και η Μέρκελ στο ταξίδι της στην Κωνσταντινούπολη.

Το πρώτο ντιμπέιτ των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών ανέδειξε τη Χίλαρι Κλίντον και τον Μπέρνι Σάντερς ως τους δύο κεντρικούς διεκδικητές, που κατάφεραν να μετατρέψουν τη διαδικασία σε μονομαχία. Στη μεταξύ τους σύγκρουση, η Κλίντον φάνηκε να κλέβει τις εντυπώσεις καταφέρνοντας να κάνει τον Σάντερς να «παίξει άμυνα». «Μεγάλος απών» ο Τζο Μπάιντεν, αλλά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το ντιμπέιτ φάνηκε να έχει ο... ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ, που σχολίαζε τα πάντα στο Twitter.

Οικονομία: Ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο πολυνομοσχέδιο άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, τονίζοντας ότι γίνεται συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια και όπου είναι δυνατό θα γίνονται βελτιώσεις. «Αυτό το νομοσχέδιο, δεν έρχεται με ΜΑΤ στο Σύνταγμα, με συγκρούσεις [...]. Όπου χρειάζεται, θα κάνουμε αλλαγές» τόνισε.

Ακριβότερη γίνεται από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου η ρύθμιση των 100 δόσεων, με την ενεργοποίηση των αλλαγών που προβλέπονται στο Μνήμονιο. Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την αναλυτική εγκύκλιο με τις αλλαγές, με βασικότερη την αύξηση του επιτοκίου από το 3% στο 5%.

Με σημαντική ατζέντα συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Στο επίκεντρο θα τεθούν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η θεσμοθέτηση νέων αναπτυξιακών εργαλείων και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την επιτυχή ολοκλήρωση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Αθλητισμός: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά επισκέφθηκε η διοίκηση του Ολυμπιακού, ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, οι οποίοι ξεναγήθηκαν από την Έφορο Αρχαιοτήτων Πειραιά, Δυτικής Αττικής και Νησιών Σαρωνικού, Στέλλα Χρυσουλάκη και τους συνεργάτες της, για τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που φιλοξενούνται στο κτίριο. Την ομάδα και τη διοίκηση του Ολυμπιακού υποδέχθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο οποίος προσέφερε στους ποδοσφαιριστές τον τουριστικό οδηγό του δήμου Πειραιά "Destination Piraeus", καθώς και ένα βιβλίο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά.

Ολοκληρώθηκε η φάση των προκριματικών ομίλων του EURO 2016 και έγιναν γνωστές οι 20 ομάδες που θα συμμετάσχουν απευθείας στη διοργάνωση της Γαλλίας. Η τελευταία πράξη θα παιχτεί το Νοέμβριο στα play off με τη συμμετοχή οκτώ ομάδων που θα διεκδικήσουν τα υπόλοιπα τέσσερα «εισιτήρια». Η Κύπρος τα έδωσε όλα για να εξασφαλίσει την παρουσία της στα μπαράζ των προκριματικών του Euro 2016 στη Γαλλία, ωστόσο ηττήθηκε με 3-2 στο ΓΣΠ από τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη και αποκλείστηκε. Βέλγιο και Ουαλλία πήραν την απευθείας πρόκριση από τον 2ο όμιλο, ενώ η Βοσνία πάει στα play off.

Σοκ για τους Ολλανδούς που έμειναν επίσης εκτός με ήττα 3-2 στην έδρα τους από την Τσεχία που πέρασε πρώτη στον 1ο όμιλο, με την Ισλανδία να την ακολουθεί παρά την ήττα από την Τουρκία που «βγήκε» η καλύτερη 3η και πέρασε στα τελικά. Πρωτιά για την Ιταλία στον 8ο όμιλο, με την Κροατία να ακολουθεί στη 2η θέση και την Νορβηγία στην 3η.

Δεν υπάρχουν σχόλια: