31 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Νέο ναυάγιο σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες σημειώθηκε τις πρωινές ώρες του Σαββάτου ανατολικά της Λέσβου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τουλάχιστον δύο άνθρωποι αγνοούνται και για τον εντοπισμό τους διεξάγονται έρευνες από πλωτό σκάφος του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο και ένα σκάφος της FRONTEX. Την επιχείρηση διάσωσης δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που φτάνουν τα 7 μποφόρ.

Επίθεση τόσο κατά του προέδρου της ΝΔ όσο και κατά του Απ.Τζιτζικώστα εξαπέλυσε το πρωί του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε την πρότασή του για δημόσιο διάλογο με τους ανθυποψηφίους του, είτε μέσω debate είτε με συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Δύο μεγάλα πανό σήκωσαν στην Ακρόπολη, νωρίς το πρωί του Σαββάτου, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Η ΕΕ βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αλλά δεν βρήκε ακόμη την τελική λύση, για το προσφυγικό ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας. Στην ατζέντα των επαφών του στην Ελλάδα, πέραν από το μεταναστευτικό, σημαντικό αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε το θέμα της ενεργειακής συνεργασίας. Με προτροπή στους Κρητικούς να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές εμφανίσθηκε στο Ηράκλειο ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. ο κ. Γεωργιάδης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ για τη ΝΔ είπε ότι η ενότητά της δεν κινδυνεύει, αλλά από μόνη της δεν φτάνει.

Κόσμος: Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 200 τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε νυχτερινό κέντρο της ρουμανικής πρωτεύουσας. O αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς τουλάχιστον 25 άτομα -κυρίως νεαρά παιδιά- είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Την απόφαση του Λευκού Οίκου να μην επιτρέψει την άμεση δημοσιοποίηση της αλληλογραφίας που είχαν ανταλλάξει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον, ενόσω η τελευταία ήταν υπουργός Εξωτερικών, γνωστοποίησε στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Χερσόνησο του Σινά. Αεροσκάφος ρωσικής εταιρείας που εκτελούσε δρομολόγιο από το αιγυπτιακό θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ στην Αγία Πετρούπολη συνετρίβη. Στο αεροσκάφος τύπου Airbus Α-321 επέβαιναν 224 επιβάτες και πλήρωμα. Μεταξύ των επιβατών ήταν και 17 παιδιά. Παλαιστίνιος που ήταν οπλισμένος με μαχαίρι σκοτώθηκε από ισραηλινούς φρουρούς σε φυλάκιο περάσματος μεταξύ της Δυτικής Όχθης και του Ισραήλ, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία. 

Την ανάπτυξη «λιγότερων από 50» ανδρών των ειδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία σε συμβουλευτικό-συντονιστικό ρόλο δίπλα σε μετριοπαθείς αντικαθεστωτικές δυνάμεις στο πλαίσιο της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ -κίνηση στην οποία είχε αντισταθεί μέχρι σήμερα ο Ομπάμα για να αποφύγει να συρθεί σε έναν ακόμη πόλεμο.

Οικονομία: Με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, με το οποίο επικαιροποιούνται οι σχετικές διατάξεις του νόμου του ΤΧΣ, ενώ παράλληλα εισάγονται νέες ρυθμίσεις που αποβλέπουν στην ενίσχυση του ρόλου του Ταμείου ως μηχανισμού ενίσχυσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η συζήτηση γίνεται με τη διαδικασία του κατεπειγόντως και αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψηφοφορία.

«Οι Ευρωπαίοι δελεάζουν το ΔΝΤ» αναφέρει το Der Spiegel στο τεύχος του που κυκλοφορεί σήμερα, Σάββατο, επισημαίνοντας ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, οι Ευρωπαίοι θέλουν να υπολογίσουν διαφορετικά την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει το Σάββατο τα αποτελέσματα των stress test των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και θα γίνουν γνωστές οι κεφαλαιακές τους ανάγκες. Αργά το Σάββατο αναμένεται να ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αθλητισμός: Η 11η αγωνιστική της Premier League αρχίζει και... τελειώνει το μεσημέρι του Σαββάτου! Έστω και με κάποια δόση υπερβολής, η αναμέτρηση Τσέλσι - Λίβερπουλ είναι «όλα τα λεφτά». Ο ιδιαίτερα προβληματισμένος Ζοσέ Μουρίνιο υποδέχεται τον νεόφερτο στο Νησί, Γιούργκεν Κλοπ με τις δύο ομάδες να καίγονται για τη νίκη. Ντέρμπι κορυφής περιλαμβάνει η 11η αγωνιστική, με την οποία συνεχίζεται το προσεχές τριήμερο το ιταλικό πρωτάθλημα. 

Η πρωτοπόρος Ρόμα αναμετράται το βράδυ (21:45) του Σαββάτου με την Ίντερ στο «Τζιουζέπε Μεάτσα». Την ήττα με 1-0 στο Σπλιτ από την τοπική RΝΚ γνώρισε η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, σε αναμέτρηση για τη 15η αγωνιστική του κροατικού πρωταθλήματος. Λίγες ημέρες πριν τον αγώνα με τον Ολυμπιακό για το Champions League, η πρωταθλήτρια Κροατίας έχασε για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι και έμεινε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, δίνοντας την ευκαιρία στο νικητή του κυριακάτικου ντέρμπι κορυφής μεταξύ Χάιντουκ και Ριέκα να ξεφύγει.

Το ντέρμπι στη Λεωφόρο μεταξύ του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου θέλει τη νίκη για να παραμείνει σε «απόσταση βολής» από την κορυφή και τον Ολυμπιακό, αλλά η αποστολή της μόνο εύκολη δεν θα είναι, καθώς η ΑΕΚ έχει τις δυνατότητες να διεκδικήσει το θετικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα στο ντεμπούτο του νέου προπονητή της, Γκουστάβο Πογέτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: