31 Οκτωβρίου, 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ Μ.Κ.Ο. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ Ι.Α.Α. κ. ΚΩΣΤΑ ΔΗΜΤΣΑ

 
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 2.000.000 ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

Στα χρόνια της κρίσης ο φιλανθρωπικός οργανισμός «Απο­στολή» δίνει καθημερινά τη μάχη, υποκαθιστώντας πολλές φορές το κοινωνικό κράτος. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η αθόρυβη, αλλά ουσιαστική προσφορά του Οργανισμού, στα αστικά κέντρα και τα ακριτικά μέρη της χώ­ρας, έχει κινητοποιήσει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου - επιχειρηματίες, επιστήμονες κι απλούς εθελοντές-, που στρατεύονται σε κοινή δράση.

Ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκο­πής Αθηνών, κ. Κώστας Δήμτσας, μας μιλά για τη δράση της και μας εξηγεί πως πρό­κληση για την «Αποστολή» δεν είναι απλώς τα υλικά αγαθά, αλλά και η ανθρώπινη στή­ριξη, η ψυχολογική ενίσχυση και η ζεστασιά στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη.

Κατά πόσο έχετε ενισχύσει τη βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες;

Σε συνεργασία με τον Διεθνή Ορθόδοξο Φιλανθρωπικό Οργανισμό IOCC, αλλά και αυτόνομα, η «Αποστολή» καταβάλλει προ­σπάθειες να συνδράμει τις τοπικές κοινωνί­ες στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος, όχι μόνο στα νη­σιά του Αιγαίου, αλλά και στη Βόρεια Ελλά­δα, στους συνοριακούς νομούς της Θράκης και της Μακεδονίας, σε συνεργασία πάντα με τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις.

Στο πλαίσιο αυτό, κέντρα πρώτης υποδο­χής προσφύγων δημιουργήθηκαν και λει­τουργούν σε Χίο και Σάμο, ενώ νέο ανάλο­γο κέντρο βρίσκεται υπό διαμόρφωση στην Κω. Η «Αποστολή» ενισχύει τα κέντρα με τρόφιμα και είδη βασικής υγιεινής, αλλά και με την ανακαίνιση των κτιριακών εγκατα­στάσεων τους, όπου αυτό απαιτείται από τις συνθήκες.

Μιλώντας με νούμερα, πόσους Έλληνες και πόσους ξένους υποστηρίζετε;

Μόνο το 2014 η «Αποστολή» ανταποκρί­θηκε σε 2.230.715 αιτήματα ανθρώπων που της χτύπησαν την πόρτα ζητώντας βοή­θεια. Ο αριθμός Ελλήνων και ξένων δια­μορφώνεται ανάλογα με τη δράση και τη γεωγραφική περιοχή. Γενικά, θα μπορού­σε να ειπωθεί ότι ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών αποτελεί σημαντικό πο­σοστό επί του συνόλου των επωφελούμε­νων. Τα ποσοστά κυμαίνονται σε γενικές γραμμές ως εξής: 70% Έλληνες και 30% αλλοδαποί.

Ξεκινήσατε εκστρατεία ενημέρωσης στο εξωτερικό για την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. Βρήκατε ανταπόκριση;

Ήταν και είναι για μας πολύ σημαντικό να παρουσιάσουμε στο εξωτερικό τις πραγ­ματικές διαστάσεις της ανθρωπιστικής κρίσης. Τα Μέσα συχνά παραποιούν τις ει­κόνες, προβάλλοντας κάποιες πτυχές και αγνοώντας άλλες. Άρα, κύριο μέλημα μας ήταν να μεταδώσουμε ρεαλιστικά αυτό που αντιμετωπίζουμε. Ο Αρχιεπίσκοπος, οι συ­νεργάτες μου από το Τμήμα Προγραμμά­των και Διεθνούς Συνεργασίας κι εγώ ο ίδιος ενημερώνουμε συνεχώς ξένους αξιω­ματούχους για τις συνέπειες της κρίσης και τις τεράστιες ανάγκες οι οποίες έχουν προ­κύψει για τον ελληνικό αλλά και τον προ­σφυγικό πληθυσμό.

Σε επίπεδο βοήθειας, υπάρχει τεράστια, σταθερή και συνεπής ανταπόκριση και αρωγή από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερι­κής και τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο και γενικότερα από την Ελληνι­κή Ομογένεια, ιδιαιτέρως των ΗΠΑ, αλλά και της Γερμανίας. Στο γεγονός αυτό συνέ­βαλε και η προσωπική στήριξη του έργου μας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κων­σταντινουπόλεως Βαρθολομαίο, αλλά και το κύρος και η αγάπη των οποίων χαίρει στην Ομογένεια ο Προκαθήμενος της Εκκλησί­ας της Ελλάδος Ιερώνυμος.

Κατά το παρελ­θόν, λάβαμε βοήθεια από την αδελφή Εκ­κλησία της Ρωσίας, κατόπιν παρέμβασης του Πατριάρχου Μόσχας και Πάσης Ρω­σίας κ. Κυρίλλου. Δυστυχώς, η οικονομική κατάσταση των άλλων Ορθόδοξων Εκκλη­σιών δεν επιτρέπει τη βοήθεια προς την Ελ­λάδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η Ελλάδα υπήρξε ο βασικός συμπαραστάτης όλων αυτών των Εκκλησιών, τουλάχιστον μέχρι την κρίση του 2010. Συγκινητική και σταθερή είναι, επίσης, η προσφορά της Αγ­γλικανικής Εκκλησίας της Ευρώπης, αλλά και της Αγγλικανικής Ενορίας των Αθηνών.

Προγράμματα συνεργασίας υπάρχουν, επί­σης, με την Ευαγγελική Εκκλησία της Γερ­μανίας και άλλες χριστιανικές Εκκλησίες της Ευρώπης. Υπό διαμόρφωση βρίσκεται πρόγραμμα αρωγής εκ μέρους του Παγκό­σμιου Συμβουλίου των Εκκλησιών και του διαχριστιανικού Οργανισμού ACT Alliance.

Ποιες ανάγκες καλύπτει η ενίσχυση που δέχεται η «Αποστολή» από την Ομογένεια;

Ο κ. Κ. Δήμτσας μας απα­ντά με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος να βοηθήσει την «Αποστολή»: «Όλοι μπο­ρούμε να βοηθήσουμε, ανάλογα με τις δυνατότητές μας. Είτε συλλέγοντας τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμού είτε ενισχύοντας οικονομικά το έργο μας, μέσω του λογαριασμού στην Τράπεζα Πειραιώς 5052-076424-321) ή επικοινωνώντας - μαζί μας στο τηλέφωνο 213-0184400 για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις δράσεις μας», μας επισημαίνει επίσης πως είναι πολύ σημαντική η παροχή εθελοντικής βοήθειας.

Η βοήθεια από την ελληνική Ομογένεια κα­λύπτει βασικές ανάγκες σίτισης πολλών οικο­γενειών, καθώς επίσης και ανάγκες σε ιατρι­κό και φαρμακευτικό υλικό νοσοκομείων της χώρας. Μόνο σε επίπεδο ιατροφαρμακευτι­κής αρωγής έχουν διατεθεί τα τελευταία τρία χρόνια προς νοσοκομεία της χώρας 21 κοντέινερς με ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό. 

Στην Αρχιεπισκοπή είχατε την ευκαιρία να παρουσιάσετε το έργο της «Αποστολής» σε Γερμανούς επιχειρηματίες και δημάρχους. Πώς ανταποκρίθηκαν;

Λάβαμε ενίσχυση από τη Γερμανία για τη στήριξη του προγράμματος «Η Εκκλησία στηρίζει τους Πολυτέκνους», το οποίο πε­ριλαμβάνει τη διανομή δεμάτων με συσκευ­ασμένα τρόφιμα σε πολύτεκνες οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η βοήθεια προήλθε από τον Δούκα της Βαυ­αρίας Φραγκίσκο των Βιττελσβάχων και το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας/Τηλεοράσεως. 

Λόγω των παρα­δοσιακών ιστορικών δεσμών της Βαυαρίας με τη μετεπαναστατική Ελλάδα, και, βέ­βαια, έπειτα από την παρέμβαση της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας και της Ελληνικής Ενορίας του Μονάχου. Το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη ολοκληρωθεί και αναζητούμε τρό­πους να το επαναλάβουμε με τους ίδιους ή άλλους συνεργάτες.

Πόσα είναι τα εμβόλια που διαθέτει σε παι­διά η «Αποστολή» και για ποιες περιοχές μιλάμε (π.χ., στην Αττική και σε νησιά με μετανάστες);

Πάνω από 10.000 εμβόλια έχουν διατεθεί από το 2012 μέχρι σήμερα για τον προληπτι­κό εμβολιασμό απόρων παιδιών στην Ελλά­δα. Τα διατιθέμενα εμβόλια καλύπτουν όλο το φάσμα του αναγκαίου παιδικού εμβολι­ασμού. Πρόσφατα, μάλιστα, ανακοινώσα­με τη συνεργασία μας με το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», μέσω της οποίας πραγματοποιείται γενικός προληπτικός εμβολιασμός σε παιδιά προ­σφύγων.

Στο πλαίσιο της δράσης «Νοιαζό­μαστε» We Care»), πραγματοποιήθηκε ήδη ο εμβολιασμός 110 παιδιών και δόθη­κε ιατρική βοήθεια σε 190 προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στο Κλειστό Ολυμπια­κό Γυμναστήριο Γαλατσίου. Η δράση αυτή πρόκειται να επεκταθεί και σε άλλες περιο­χές της χώρας, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και σε συνδυασμό με τη γε­νική κατάσταση και εξέλιξη του προσφυγι­κού ζητήματος.

Η Συνέντευξη επαραχωρήθη στον κ. Γ. Μυλωνά.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: