27 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Ζήτημα προστασίας των δημοσίων λειτουργών που εμπλέκονται στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής θέτουν μετ' επιτάσεως οι θεσμοί προς την ελληνική κυβέρνηση, στη σκιά της νέας αποπομπής από τη γγ Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή της απομάκρυνσης της Κ.Σαββαΐδου.

Να πολιτικοποιηθεί η προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογή νέου αρχηγού, θα επιχειρηθεί τις επόμενες ημέρες, ώστε να απεγκλωβιστεί η αξιωματική αντιπολίτευση από μια επιζήμια εσωκομματική σύγκρουση όπου κυριαρχούν οι προσωπικές επιθέσεις, οι αιχμές και τα καρφιά. Συνελήφθη λίγο μετά την ομιλία του στη Ρόδο το βράδυ της Κυριακής ο Αρτέμης Σώρρας, γνωστός για τις δηλώσεις του ότι θα πλήρωνε το ελληνικό χρέος, θέτοντας στη διάθεση της κυβέρνησης 600 δισ. δολάρια. 

Η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος του κινήθηκε μετά από μήνυση που υποβλήθηκε σε βάρος του και σε βάρος άλλων τριών μελών της οργάνωσής του για εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμιση και συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου από αρθρογράφο της Ρόδου. Το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο της Αθήνας, που εκτείνεται σε έκταση 40 στρεμμάτων δίπλα από το ΟΑΚΑ, εξετάζει η κυβέρνηση για την κατασκευή και τη διαμόρφωση μόνιμου χώρου στέγασης προσφύγων. Την ίδια ώρα, σε μισθωμένα σπίτια ιδιωτών θα φιλοξενηθούν 20.000 πρόσφυγες μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την μετεγκατάστασή τους.

Στο αέρα παραμένει το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αφού δεν έχει ληφθεί ξεκάθαρη απόφαση για το τι θα ισχύσει. Η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει νέα παράταση ώς τις 15 Νοεμβρίου για την εφαρμογή του μέτρου, ευελπιστώντας ότι μέχρι τότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, είτε μέσω οριστικής λύσης είτε μέσω ισοδύναμων μέτρων. Οι θεσμοί εμμένουν στο «όχι» στον κλιμακωτό φόρο, ενώ στις θέσεις του επιμένει και ο Ν.Φίλης, ο οποίος μάλιστα δήλωσε πως ο πρωθυπουργός είναι εύπορος και γι' αυτό στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο.

Κόσμος: Ιατρικές εγκαταστάσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Υεμένη επλήγησαν, σύμφωνα με την ομάδα, από επιδρομή των σαουδαραβικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τους MSF, την ώρα του πλήγματος βρίσκονταν στην εγκατάσταση γιατροί και ασθενείς.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επαναφέρει την πρόταση να δίνονται λιγότερα χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες. Η νέα αναφορά γίνεται με το βλέμμα σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Πολωνία - η τελευταία, μία από τις πιο «ευνοούμενες» από την ανακατανομή κονδυλίων της ΕΕ, οδεύει προς κυβέρνηση που αναμένεται να κρατήσει σκληρότερη στάση στο προσφυγικό.

Στη σύλληψη 30 υπόπτων για διασύνδεση με την τζιχαντιστική ISIS προχώρησε η τουρκική αντιτρομοκρατική στο Ικόνιο της Ανατολίας σε συντονισμένες επιχειρήσεις τα ξημερώματα. Την προηγούμενη ημέρα, έφοδοι σε σπίτια στο Ντιγιάρμπακιρ είχαν καταλήξει στο θάνατο δύο αστυνομικών και επτά υπόπτων.

Το γύρο του αμερικανικού Διαδικτύου και των ΜΜΕ έχει κάνει βίντεο από σχολική αίθουσα στη Νότια Καρολίνα που δείχνει αστυνομικό να βιαιοπραγεί σε βάρος αφροαμερικανής μαθήτριας που αρνήθηκε να τον ακολουθήσει έξω από την τάξη. Το γραφείο του οικείου σερίφη ανέφερε πως ο εν λόγω αστυνομικός δεν θα εκτελεί προσωρινά «μάχιμη» υπηρεσία και για το περιστατικό ξεκίνησε έρευνα.

Η ένταση των συγκρούσεων στις περιοχές της Συρίας που κάνει επιδρομές η ρωσική αεροπορία έχει προκαλέσει νέο κύμα εκτοπισμένων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις, εκδιώκωντας τουλάχιστον 120.000 από τις εστίες τους τον Οκτώβριο. Οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει τη χώρα, όμως οι αριθμοί πιέζουν τις ήδη ανεπαρκείς εγκαταστάσεις για στέγαση των εκτοπισμένων.

Οικονομία: Ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Τρίτη, έπειτα από πέντε συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικά κέρδη 4,81%. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 708,44 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,34%.

Στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έωςψ το τέλος του έτους συμφώνησαν με δηλώσεις τους, μετά το πέρας της συνάντησής τους το πρωί της Τρίτης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Παρατείνεται η αγωνία για χιλιάδες δικαιούχους των οικογενειακών επιδομάτων, καθώς ακόμη δεν έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους τα σχετικά ποσά. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας,, τα χρήματα για την κάρτα σίτισης θα πιστωθούν στους δικαιούχους στις 30 Οκτωβρίου και τα οικογενειακά επιδόματα θα καταβληθούν στις 2 Νοεμβρίου.

Αθλητισμός: Αρχίζει από σήμερα και για το επόμενο διήμερο το Κύπελλο Ελλάδας με τη διεξαγωγή των αγώνων της 1ης αγωνιστικής για τη φάση των «32». Οι περισσότερες αναμετρήσεις θα διεξαχθούν ανήμερα της εθνικής εορτής, ενώ την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου θα τελεστούν και τα παιχνίδια όλων των «μεγάλων», που είναι Ολυμπιακός - Πλατανιάς, Παναθηναϊκός - Λεβαδειακός, Ξάνθη - ΑΕΚ και ΠΑΟΚ - Πανθρακικός.

Διορία ενός μήνα έδωσε η Μπάγερν στον Πεπ Γκουαρντιόλα, προκειμένου να απαντήσει εάν είναι διατεθειμένος να συνεχίσει να κάθεται στον πάγκο της και μετά το καλοκαίρι. Όπως αποκάλυψε η ισπανική εφημερίδα «El Mundo Deportivo», η Μπάγερν έδωσε τελεσίγραφο έως τις 27 Νοεμβρίου στον Γκουαρντιόλα για την ανανέωση του συμβολαίου του.

Βαθιά βαθμολογική ανάσα για την Αθλέτικ Μπιλμπάο που νίκησε 3-0 τη Χιχόν στο τελευταίο ματς της 9ης αγωνιστικής στην Ισπανία. Οι Βάσκοι του Ερνέστο Βαλβέρδε επικράτησαν με πρωταγωνιστή τον Αρίτς Αντουρίθ που πέτυχε δύο γκολ (42΄,67΄), ενώ το σκορ είχε ανοίξει ο Σουασαέτα στο 29΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια: