17 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου έξω από κέντρο διασκέδασης στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Άγνωστος πυροβόλησε με πιστόλι εναντίον 24χρονου, τον οποίο τραυμάτισε στα κάτω άκρα. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται να υποχωρήσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει περιοχές της δυτικής Ελλάδας, ιδίως την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία. Κύρια χαρακτηριστικά, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Δύο νεαρά άτομα απεγκλωβίστηκαν από διαμέρισμα πολυκατοικίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου τα ξημερώματα του Σαββάτου ξέσπασε φωτιά.

Νέο ναυάγιο με πρόσφυγες στα νερά του Αιγαίου. Τέσσερα άτομα -τρία μικρά παιδιά και μία γυναίκα- πνίγηκαν από ανατροπή πλαστικής βάρκας, ανοιχτά της Καλολίμνου. Το Λιμενικό διέσωσε 13 άτομα, ενώ αναζητεί ένα ακόμα μικρό παιδί. Με την ψηφοφορία επί του του πολυνομοσχεδίου εγκρίθηκαν τα προαπαιτούμενα που θα «ξεκλειδώσουν» τα 2 δισ. ευρώ στη βάση της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Στη συζήτηση που προηγήθηκε στην Ολομέλεια, οι πολιτικοί αρχηγοί αντάλλαξαν πυρά τόσο για τα μέτρα, όσο και για όλα τα «καυτά» πολιτικά θέματα των ημερών.

Κόσμος: Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη της Ρωσίας η είδηση ότι ένας 30χρονος επιχειρηματίας γρονθοκόπησε και πέταξε σε κανάλι 44χρονο, επειδή άγγιξε με το πόδι το πολυτελές Ι.Χ. αυτοκίνητό του. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα. Ο 30χρονος συνελήφθη.

Μετά τα σύνορα με την Σερβία, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έκλεισε τα σύνορα και με την Κροατία, σε μία προσπάθεια να σταματήσει τη ροή προσφύγων προς το έδαφός της. Σύμφωνα με το ουγγρικό υπουργείο Εξωτερικών οι επίσημες μεθοριακές διαβάσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά με αυστηρούς ελέγχους, εμποδίζοντας τη διέλευση μεταναστών που δεν έχουν θεώρηση εισόδου.

Κοντά στη σύλληψη του πλέον καταζητούμενο βαρόνου ναρκωτικών βρέθηκαν οι Αρχές του Μεξικού, ωστόσο, ο Χοακίν Γκουσμάν («Ελ Τσάπο») κατάφερε και πάλι να διαφύγει, πιθανότατα τραυματισμένος. Η κυβέρνηση προσφέρει 3,5 εκατ. ευρώ σε όποιον βοηθήσει στη σύλληψή του.

Δύο νεκροί και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της επίθεσης που πραγματοποίησε άγνωστος κατά σιιτών, εν ώρα τελετής, στην πόλη Ντεζφούλ, στα δυτικά του Ιράν. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars, οι δράστες επέβαιναν σε αυτοκίνητο και άνοιξαν πυρ την ώρα που βρέθηκαν στο σημείο της τελετής.

Ο συριακός στρατός συνεχίζει την επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών κοντά στο Χαλέπι με στόχο να ανακαταλάβει τον δρόμο που συνδέει της μεγάλες πόλεις της χώρας. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι  έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 650 εξόδους μαχητικών και έχει διεξάγει επιδρομές εναντίον περισσότερων από 450 στόχων από τις 30 Σεπτεμβρίου.

Οικονομία: Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση θα αντικατασταθεί από συγκεκριμένα, σταθερά φορολογικά μέτρα, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι οριστικές αποφάσεις για το ζήτημα θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Κατατέθηκε η τροπολογία, που προβλέπει παράταση ενός έτους για τον έλεγχο όλων των μεγάλων φορολογικών υποθέσεων, που κινδυνεύουν με παραγραφή στο τέλος του έτους. Ανακοινώνοντας την τροπολογία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, είπε χαρακτηριστικά «όλες θα ελεγχθούν και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του».

Απαντήσεις σε ερωτήματα που προκάλεσαν ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα σχετικές με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ.Αλεξιάδης «για την πλήρη ενημέρωση τόσο της Βουλής όσο και των πολιτών» και «για να μην μείνει τίποτα αναπάντητο». 

Διευκρινίζει τι ισχύει για πρόστιμα, ΕΝΦΙΑ, δέσμευση θυρίδων, αλλά και ποιες διατάξεις αποσύρονται και γιατί. Από την ανακοίνωση του κ. Αλεξιάδη δεν λείπουν οι αιχμές κατά της στάσης της Αντιπολίτευσης.

Αθλητισμός: Tο Σαββατιάτικο ντέρμπι στο «Καραϊσκάκη» μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ (20:30) δεσπόζει στο πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Ο σύλλογος του Πειραιά θέλει να παραμείνει αήττητος για 7η συνεχόμενη αγωνιστική, αλλά σίγουρα η ομάδα του Τραϊανού Δέλλα θα παλέψει για το θετικό αποτέλεσμα μέσα στην «καυτή» έδρα των πρωταθλητών. 

H αυλαία ανοίγει με το Πλατανιάς-Πανθρακικός (16:00) και στη συνέχεια παίζουν Πανιώνιος-Καλλονή (18:15)... Ενατη αγωνιστική στην Premier League και όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Λονδίνο. Ντέρμπι κορυφής περιλαμβάνει η 8η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος και το αξιοπερίεργο είναι ότι σε αυτό δεν θα αγωνιστούν η Ρεάλ ή η Μπαρτσελόνα, ούτε καν κάποια εκ των Ατλέτικο, Βαλένθια ή Σεβίλης. 

Η ερώτηση ποιος μπορεί να νικήσει την Μπάγερν Μονάχου στην μπουντεσλίγκα, εξακολουθεί και υφίσταται, καθώς η αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Champions League παραμένει πρωτοπόρος και χωρίς βαθμολογική απώλεια. Το «Derby d'Italia» που κλείνει την «αυλαία» της αγωνιστικής δεσπόζει στο πρόγραμμα της 8ης ημέρας, με την οποία επαναρχίζει το ιταλικό πρωτάθλημα μετά τη διακοπή για τις εθνικές ομάδες.

Η αντίπαλος του Ολυμπιακού στον 6ο όμιλο του Champions League, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, συνεχίζει την εκπληκτική πορεία στο πρωτάθλημα Κροατίας. Συγκεκριμένα η ομάδα του Ζόραν Μάμιτς, που την Τρίτη (20/10) θα υποδεχθεί τους «ερυθρόλευκους» στο Μαξιμίρ, επικράτησε στο τοπικό ντέρμπι με 4-1 της NK Ζάγκρεμπ και παραμένει αήττητη στο εγχώριο πρωτάθλημα για 50 αγώνες.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: