08 Οκτωβρίου, 2015

ΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΡΩΣΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ

 

Το Associated Press σε δημοσίευμά του μπλέκει και τη Ρωσία λέγοντας πως τα εν λόγω υλικά, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για βόμβες προέρχονται από τη Ρωσία, ενώ και «οι εγκληματικές οργανώσεις που τα διακινούν ενδέχεται να έχουν συνδέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (FSB)».

Οι πωλητές των ραδιενεργών υλικών, όπως καίσιο και καθαρό ουράνιο-235, φέρονται να αναζητούσαν υποψήφιους αγοραστές από τους τζιχαντιστές και ειδικότερα από το Ισλαμικό Κράτος. Πιο σοβαρό περιστατικό σύμφωνα με το in.gr επικαλούμενο το δημοσίευμα του Associated Press, παρουσιάζεται μια απόπειρα πώλησης καθαρού ουρανίου-235 από έναν Ρώσο με την ονομασία Αλεξάντρ Αγκίνκο, για τον οποίο οι μολδαβικές αρχές πιστεύουν πως ενδέχεται να είναι «πράκτορας της FSB». 

Μαζί με το ραδιενεργό υλικό επιχείρησε να πουλήσει σε έναν Σουδανό και τα σχέδια για την κατασκευή μιας «βρόμικης βόμβας». Σε συνομιλίες που βγάζουν στο προσκήνιο οι μολδαβικές αρχές, ο μεσάζοντας του Αλεξάντρ Αγκίνκο αναφέρει πως ήθελε να επιτεθεί στις ΗΠΑ και ότι το ουράνιο έπρεπε να καταλήξει στα χέρια αράβων εξτρεμιστών. 

Ο μεσάζοντας συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο Αγκίνκο δεν έχει εντοπιστεί ακόμα  Σε όλες τις υποθέσεις οι αρχηγοί των εγκληματικών οργανώσεων διέφυγαν, αν και η αστυνομία έχει στα χέρια της δείγματα των ραδιενεργών υλικών που προορίζονταν για πώληση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: