01 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Δύσκολο βράδυ πέρασαν οι πρόσφυγες της πλατείας Βικτωρίας λόγω καιρικών συνθηκών. Για να προστατευθούν από το κρύο μεταφέρονται στο κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου. Υπομονή ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. «Η πλατεία Βικτωρίας θα καθαρίσει» είπε σημειώνοντας ότι φτιάχνεται ένα σύστημα παράλληλων χώρων.

Την καλύτερη βαθμολογία παίρνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανάμεσα στα ελληνικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με τη νέα διεθνή κατάταξη των βρετανικών Times (Times Higher Education World University Rankings 2015-16). Κατατάσσεται στις θέσεις 351-400 αν και εμφάνισε υποχώρηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη (2013-2014) όταν είχε βρεθεί στις θέσεις 301-350.

Την πρόθεση του υπουργείου Μεταφορών να μην επιβαρυνθούν όσοι χρησιμοποιούν καθημερινά τα μέσα μαζικής μεταφοράς με ΦΠΑ 23% εξέφρασε ο Χρήστος Σπίρτζης την Πέμπτη. Αισιόδοξος για τη συλλογή των απαραίτητων υπογραφών για την υποβολή μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι είναι «κοντά στις 50 υπογραφές».

Την άμεση αποστολή εκατό ειδικών από την Αυστρία στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαικής Ένωσης, για να λειτουργήσουν μαζί με άλλους ειδικούς από την ΕΕ και άλλες χώρες, τα κέντρα ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων, τα αποκαλούμενα Hot Spots, στην Ελλάδα και στην Ιταλία, υποσχέθηκε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, σήμερα το απόγευμα, με την Γερμανίδα ομόλογό του, Αγγελα Μέρκελ και τον  πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

Κόσμος: Ο ρώσος ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ απέρριψε ως «αβάσιμες» τις αμφιβολίες χωρών της Δύσης, σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές επιδρομές στη Συρία δεν στόχευαν την ISIS αλλά θέσεις αντιπάλων Άσαντ. «Μην ακούτε το Πεντάγωνο για τις ρωσικές επιδρομές, τα έχει πει όλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας» είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Λαβρόφ.

Σε διπλάσια επίπεδα, στους 464, ανέβασαν οι ιρανικές αρχές τον αριθμό των ιρανών προσκυνητών που έχασαν τη ζωή τους στο ποδοπάτημα έξω από τη Μέκκα -ενώ ο επίσημος απολογισμός των σαουδαραβικών Αρχών έχει παραμείνει συνολικά σε 769. Η υπόθεση συνεχίζει να πυροδοτεί οργισμένες επιθέσεις της Τεχεράνης κατά του Ριάντ, με τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ να προειδοποιεί εσχάτως με «σκληρά μέτρα» εάν δεν επαναπατριστούν οι σοροί.

Το αυστριακό συντηρητικό κόμμα (ÖVP) απειλεί ότι θα σταματήσει να λειτουργεί ως μικρός εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Φάιμαν εάν, μετά το εκλογικό Βατερλώ στην Άνω Αυστρία, η Βιέννη δεν «σκληρύνει την πολιτική της γραμμή» σε σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων και το μεταναστευτικό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που αυτή την στιγμή θεωρείται ότι προπορεύεται για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις επόμενες προεδρικές εκλογές, φρόντισε «να ενημερώσει τον κόσμο», όπως σημείωσε, ότι αν τελικά γίνει πρόεδρος «θα γυρίσουν πίσω» όσοι πρόσφυγες από τη Συρία έχουν πάει στις ΗΠΑ -για τον απλούστατο λόγο ότι μπορεί να είναι τρομοκράτες. «Μπορεί να πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά τεχνάσματα στην ιστορία, να στείλεις έτσι ίσως έναν στρατό 200.000» είπε χαρακτηριστικά.

Ουάσινγκτον και Μόσχα θα ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες σε στρατιωτικό επίπεδο για τις «παράλληλες επιχειρήσεις» τους με επιδρομές στη Συρία, ώστε να αποφευχθεί θερμή συνάντηση των δυνάμεών τους, συγκρουόμενες όμως για το ποιους πλήττουν πραγματικά τα χτυπήματα που έχουν ξεκινήσει οι ρωσικές δυνάμεις.

Οικονομία: Ενημέρωση για τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα με «πειραγμένο» λογισμικό, ζητά απο τις εταιρείες το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Συνάντηση με επιχειρηματίες ελληνικής καταγωγής και στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων είχε στη Νέα Υόρκη ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας τους να προχωρήσουν άμεσα σε επενδύσεις στην Ελλάδα. Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι δεν έχει καμιά σημασία αν είναι κάποιος αριστερός ή δεξιός, αλλά η πατρίδα και τώρα είναι που μας χρειάζεται.

Σημαντικές εξελίξεις διεξάγονται στο παρασκήνιο για την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Αυτό προκύπτει και από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου ο Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε με στελέχη της SOCAR, αλλά και τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα Ραχμάν Μουσταφάγεφ.

Αθλητισμός: Πολύ κοντά στην απόκτηση του Μάρκο Αμέλια βρίσκεται η Τσελσι, καθώς μετά και τον τραυματισμό του Κουρτουά θέλει να έχει έναν ακόμα έμπειρο παίκτη στη θέση του τερματοφύλακα. Ο 33χρονος τερματοφύλακας θα περάσει από ιατρικές εξετάσεις μέσα στη μέρα και θα υπογράψει με τους «μπλε» μέχρι το τέλος της σεζόν. Ο Ζοσέ Μουρίνιο έψαχνε για έναν τρίτο τερματοφύλακα με εμπειρία και ειδικά μετά και την εγχείρηση του βασικού γκολκίπερ, Τιμπό Κουρτουά, που θα λείψει για αρκετό καιρό η ανάγκη έγινε μεγαλύτερη.

Σημαντική βραδιά, αυτή της Τετάρτης, για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, καθώς έφθασε τα 500 γκολ στην καριέρα του, σκοράροντας εναντίον της Μάλμε για τη 2η αγωνιστική των ομίλων του Champions League. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης είναι πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση των πρωταθλητών με 81 γκολ, αυξάνοντας τη διαφορά από τον Λιονέλ Μέσι (77), ο οποίος παραμένει εκτός γηπέδων λόγω τραυματισμού.

Τις επόμενες ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση των μετοχών της Μίλαν στον Ταϊλανδό επιχειρηματία, Μπι Ταετσαουμπόλ. Μάλιστα την Παρασκευή ο Ταετσαουμπόλ θα έχει νέα συνάντηση στο Μιλάνο με τον ιδιοκτήτη των «ροσονέρι», Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της Fininvest, της εταιρείας συμμετοχών μέσω της οποίας ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός κατέχει τις μετοχές της Μίλαν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: