01 Οκτωβρίου, 2015

ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ...

 

Η οικονομική καταστροφή έχει μεγάλες επιπτώσεις στις επιχειρησιακές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες με τον καιρό γίνονται όλο και πιο εμφανείς. Ο Κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο απ’όλους είναι το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο πλέον επιχειρεί με το 50% των κύριων σκαφών επιφανείας να μετρούν 40 χρόνια στην θάλασσα.

Την ίδια στιγμή το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας, θα αποδώσει συνολικά 6 αντιτορπιλικά TF-2000, 8 κορβέτες, ένα αεροπλανοφόρο 30.000 τόνων, έξι υποβρύχια Type 214 κλπ κλπ. Ολα αυτά στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου για να αντιμετωπιστούν απαιτούν ένα ελληνικό ναυπηγικό πρόγραμμα άνω των 5 δισ. ευρώ, πράγμα αδύνατο με τα σημερινά δεδομένα.

Αρα μιλάμε για απόλυτη τουρκική ναυτική υπεροχή, εκτός από αεροπορική, όπου ισχύουν τα ίδια σκριβώς μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας και της τουρκικής Αεροπορίας, στο Αιγαίο με συνέπεια τον βαθμιαίο εκτουρκισμό του. Έμπειροι αξιωματικοί που μελέτησαν το πρόβλημα κατέληξαν ότι μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να υπάρξει ισχυρή ναυτική ισχύς στο Αιγαίο. Ανάπτυξη συστοιχιών βλημάτων εδάφους-επιφανείας σε πολύ περισσότερα νησιά από τα τρία στα οποία είναι αναπτυγμένες οι δύο συστοιχίες MM-40 Exocet.

Mε νέας τεχνολογίας βλήματα, ίσως την αναβαθμισμένη έκδοση του γαλλικού βλήματος το MM-40 Block 3, ίσως όμως και άλλα βλήματα, πολύ πιο σίγουρα στο να διαπερνούν το αντιπυραυλικό τείχος των τουρκικών πλίων: Υπερηχητικά βλήματα όμως το νορβηγικό NSM ή ακόμα και το ρωσικό P-800 Onyx με ακτίνα δράσης 300 χλμ.. Μάλιστα, μελετώνται πολύ προσεκτικά οι επιδόσεις του ινδορωσικού βλήματος BrahMos, κάτι ανάλογο του P-800, το οποίο μπορεί να «κλειδώσει» όλες τις τουρκικές ναυτικές βάσεις στο Αιγαίο. 

«Στα χαρτιά» υποψήφιο είναι και το ρωσικό υποηχητικό βλήμα cruise Club-M. Τέτοια βλήματα εγκατεστημένα σε πέντε ή έξι νησιά του Αιγαίου και αλλάζοντας συχνά βάσεις και σημεία ανάπτυξης μέσα στη νύχτα θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρότατους πονοκεφάλους στην Τουρκία. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: