23 Οκτωβρίου, 2015

Ο ΟΛΑΝΤ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  

Την πλήρη στήριξή του στην Ελλάδα τόσο στους τομείς της οικονομίας όσο και της επιχειρηματικότητας εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην ομιλία του στην Βουλή, στην οποία, επίσης, δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα βοηθήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για την εφαρμογή της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου.

Όπως τόνισε ο κ. Ολάντ στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα θερμά σας λόγια και τα συλλυπητήρια για την καταστροφή στη χώρα μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία γνωρίζει τέτοιες καταστροφές. Και εσείς ξέρετε τι θα πει αλληλεγγύη. Γι αυτό νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση, δίνοντας μου την δυνατότητα να εκφραστώ εδώ. Η ελληνική Βουλή είναι ένα σύμβολο.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο: ''Η Δημοκρατία είναι πάντα ένας αγώνας. Δεν είναι κεκτημένο. Στην Ελλάδα χρειάστηκαν πολλές γενιές για να εδραιωθεί η Δημοκρατία. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει και αντισταθεί στον ναζισμό. Είναι πολύ σημαντικό το ό,τι η Γαλλία μπόρεσε να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας στις δύσκολες στιγμές της''.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε: Στην περίοδο της δικτατορίας υποδέχθηκε καλλιτέχνες, πολιτικούς ηγέτες. Το 1974 ο Καραμανλής επέστρεψε με το αεροπλάνο του Ζισκάρ Ντ' Εστεν.

Ο Ντε Γκολ ήρθε στην Αθήνα και είπε ότι αυτή η ευρωπαίκή ολοκλήρωση πρέπει να γίνει ένας εικονικός δορυφόρος. Η επίσκεψη μου εδώ στην Ελλάδα για να διαδώσω το δίδαγμα δημοκρατίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που θέλει να κρατήσει την τύχη της στα χέρια της.

Η δημοκρατία είναι να απευθυνθεί στην ευφυία των πολιτών και όχι στον φόβο.

Η δημοκρατία είναι ο διάλογος, το ανοιχτό πνεύμα και η πρόοδος. Και γιαυτό αυτός ο αγώνας είναι ασταμάτητος.

Πρέπει να στηρίξουμε τη δημοκρατία. Η Ευρώπη σας κοιτούσε και αναρωτιόνταν. Σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων. Υπήρξε και η συμφωνία της 13ης Ιουλίου. Την υιοθετήσατε με μεγάλη ενότητα. Εκφράσατε τη δέσμευσή σας στην Ευρωζώνη.

Έναντι διχαστικών δυνάμεων, διατηρήθηκατε στην Ευρωζώνη. Υποστηρίξατε την ιδιαιτερότητά σας χωρίς να απομονωθείτε. Στηρίξατε μια συμβιβαστική λύση. Προστατεύσατε την Ευρώπη από αναταραχές. Η Ελλάδα σήμερα μπορεί να αναστηλωθεί και να ανακάμψει. 

Θέλω να εκφράσω τη στήριξη. Τα τελευταία χρόνια περνάτε ηθική και οικονομική κρίση. Δεν σας εκφράζω συμπόνια, αλλά στήριξη για ισχυρή συνεργασία. Η Γαλλία δεσμεύεται για τη συνεργασία. Δεσμεύομαι σαν Γάλλος και σαν Ευρωπαίος, σαν προοδευτικός. 

Ο κ. Ολάντ υποστήριξε ότι ''χωρίς την Ελλάδα η Ευρώπη δεν θα ήταν Ευρώπη και η Ευρωζώνη θα έχανε την νομιμοποίησή της. Και στη Γαλλία χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που είναι και εδώ πολύ δύσκολες όπως στο συνταξιοδοτικό.

Πρόσθεσε όμως ότι όλα  αυτά  όμως  είναι  απαραίτητα όχι μόνο για λογιστικούς λόγους αλλά και για το μέλλον των Ελλήνων.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην νύχτα της υπογραφής της συμφωνίας: Αυτή η νύχτα  της 12ης Ιουλίου σημάδεψε όχι μόνο τη τύχη της Ελλάδας αλλά και τα ης ιδέας για την Ευρώπη. Εκείνη η νύχτα δεν επρόκειτο για μέτρα, αλλά για συνύπαρξη για την Ευρώπη. 

Όταν μπήκα εκείνο το βράδυ κοίταξα τους συναδέλφους μου και δεν ήμουν σίγουρος αν θα μπορούσα να τους πείσω. Και νωρίς το πρωί που υπήρχαν αμφιβολίες για τη λύση, τους ένιωσα ανήσυχου  για τις συνέπειες  του να μην παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ.

Χρειάστηκαν συζητήσεις και θα ήθελα να χαιρετήσω  τη στάση  του  Τσίπρα και  δεν είναι εύκολο να υπάρξει αξιόπιστο πρόγραμμα που θα πρέπει να υιοθετηθεί σε πνεύμα εμπιστοσύνης όπως έκανε  τη  νύχτα των διαπραγματεύσεων.

Στην ομιλία του ο κ. Ολάντ έκανε λόγο, επίσης για ''συμφωνία που πρέπει να βασίζεται σε υπευθυνότητα και δεσμεύσεις της Ελλάδας, Χρειάζεται αλληλεγγύη της Ευρώπης. Υπάρχουν 35 δισ.  για επενδύσεις η δέσμευση για το χρέος.

Τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει αξιολόγηση δεσμεύσεων και σας διαβεβαιώ ότι είναι σημαντικό αυτό που γράφτηκε στη συμφωνία να γίνει  σεβαστό και να μη αμφισβητούν τα θεμελιώδη δικαιώματα και μιλώ για κατασχέσεις σπιτιών οικογενειών''. 

Έδωσε επίσης το μήνυμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών:Θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί ο προϋπολογισμός να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες. Επαναλαμβάνω ότι η Γαλλία ήταν στο πλευρό σας και θα παραμείνουμε για την υλοπόιηση των μεταρυρθμίσεων.

Και γιατί αυτή ήταν η επιλογή μου και γιατί υπάρχει δεσμός μεταξύ των δύο λαών. Υπάρχει ιστορικός δεσμός, οι ηγέτες της Γαλλίας στήριξαν το δεσμό των δύο χωρών, θέλοντας να μας τοποθετήσουν στην ίδια ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Στην ομιλία του στους έλληνες βουλευτές, ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε, επίσης, στην στήριξη των πρωτοβουλίων της Ελλάδας για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αλλά την επίλυση του Κυπριακού.  Μίλησε, δε, με μεγάλη θέρμη για την ευρωπαϊκή ιδέα, η οποία πρέπει να είναι κοινή σε όλες τις χώρες της ηπείρου:

Υπάρχουν και αυτά που θέλουμε να κάνουμε για την Ευρώπη που είναι αξίες και κοινή ιδέα. Ήρθε η ώρα πέρα από την πειθαρχία που τόσο πολύ μας έχει απασχολήσει εξαιτίας της κρίσης, θα  πρέπει να προχωρήσει σε πολιτικό επίπεδο να μπορεί να μεταφέρει μηνύματα, να μιλήσει δυνατά και να μην αφήσουμε άλλους να μιλούν εξ ονόματός της.

Να μπορεί να δώσει ελπίδα σε λαούς που σήμερα αμφιβάλουν και αν βλέπετε να μην είναι έντονη η ευρωπαϊκή ιδέα, θα πλήξει την δημοκρατία. Θα πρέπει να δώσουμε κοινωνική διάσταση με αλληλεγγύη.

Ο κ. Ολάντ έκανε, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στην οικονομική διάσταση της φιλίας των δύο χωρών, τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι ο 4ος επενδυτής στην Ελλάδα και η χώρα του θα ήθελε να ενισχύσει τη θέση της, στο τομέα της υγείας, την ενέργειας στις νέες τεχνολογίες, ενώ έκανε άνοιγμα και σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας.

Όπως υπογράμμισε:Θα κάνω έκκληση στους γάλλους επιχειρηματίες και ήρθα με αντιπροσωπεία με πολλούς επιχειρηματίες γιατί ήθελα να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην οικονομία της Ελλάδας και να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις για τις δύο χώρες.

Θα ήθελα η Γαλλία να γίνει η πρώτη χώρα υποδοχής φοιτητών. 

Η Γαλλία θα στηρίξει οικονομικά και τεχνικά την Ελλάδα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη δημόσια διοίκηση,  την υγεία, κτλ. 

Η Γαλλία είναι διατεθειμένη να σας συνοδεύσει στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους.

Η Ευρώπη είναι αυτό που θέλουμε  να κάνουμε, είναι κληρονομιά και το  ερώτημα είναι αν μας εμπνέει ακόμα αυτό το σχέδιο. Κάποιοι  έρχονται στην Ευρώπη για οικονομική στήριξη αλλά κανείς δεν μπορεί να μείνει μόνο γιαυτό.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των προσφύγων υποστηρίζοντας ότι ''σήμερα η Ελλάδα είναι  στη πρώτη γραμμή για τα τις  ροές των προσφύγων, ενώ υπάρχουν και άλλοι που χρησιμποιούν τη μετανάστευση για να ζήσουν καλύτερα.  Αυτούς  δεν μπορούμε  να  τους υποδεχθούμε.  

Πρέπει  να προστατεύσουμε  τα  σύνορά μας.  Δεν μπορούμε όμως να  αφήσουμε  μόνες την  Ελλάδα και την Ιταλία  η  ΕΕ πρέπει να   πάρει αποφάσεις΄΄.

Να σημειωθεί, ότι μετά το πέρας της ομιλίας του Γάλλου Πρόεδρου, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης του απένειμε το χρυσό μετάλλιο του Περικλή ως αναγνώριση της αμοιβαίας φιλίας των δύο χωρών.




Δεν υπάρχουν σχόλια: