08 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Η απάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα στην πρόταση του τούρκου ομολόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν «ας λύσουμε πρώτα το Κυπριακό και ακολούθως να κάνουμε επίσκεψη στην Κύπρο» δήλωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών θα διεξαχθεί τελικά η δίκη για την υπόθεση της διακίνησης δύο τόνων ηρωίνης από το Ντουμπάι στην Ελευσίνα, με το πλοίο Noor 1. Η δίκη της υπόθεσης, στην οποία κατηγορούνται 33 άτομα και τα 25 είναι προφυλακισμένα, θα διεξάγεται κάθε ημέρα εκτός Τετάρτης και εκτός της 23ης Οκτωβρίου.

«Η διαφθορά είναι διάχυτη στην ελληνική κοινωνία και για να καταπολεμηθεί απαιτείται πάνω απ’ όλα πολιτική βούληση, κάτι που δεν υπάρχει» είπε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, σε δημόσια συζήτηση στο βιβλιοπωλείο «Ιανός». «Όλες οι κυβερνήσεις διακηρύττουν ότι θα πατάξουν τη διαφθορά και ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχω δει κανένα μαχαίρι να φτάνει στο κόκαλο» πρόσθεσε.

Την αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη προκάλεσε η δήλωση του Βασίλη Λεβέντη ότι δεν θέλει το γραφείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη γιατί τον θεωρεί «γκαντέμη» και «γρουσούζη». Του ευχήθηκε να αποκτήσει την «γκαντεμιά» του επίτιμου όσον αφορά «στην ηλικία, στη διαύγειά του και στην αναγνώριση όλων όσων έχει προσφέρει στον τόπο του».

Νέο ντοκουμέντο για τον τρόπο δράσης της Χρυσής Αυγής έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Στο ηχητικό ντοκουμέντο, που έχει καταγραφεί μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στέλεχος της ΧΑ επιβεβαιώνει ότι οι εντολές έρχονταν από την ηγεσία: «Για να κάνεις κάτι παίρνεις πρώτα τον Γιάννη, ο Γιάννης το λέει στον Μεγάλο και αν δώσει το ok ο Μεγάλος πας». Ο ίδιος ζητά από τη συνομιλήτριά του να πετάξει αυτοκόλλητα με τον Χίτλερ, πτυσσόμενα μαχαίρια και δυναμίτη που έχει στην κατοχή του.

Κόσμος: Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες την ώρα που οι εντάσεις αυξάνονται με τη Ρωσία και εκφράζουν «ανησυχία» για την αυξανόμενη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία. Στο τραπέζι αναμένεται επίσης να βρεθεί το ζήτημα της ανατολικής Ευρώπης, στο «ουκρανικό κάδρο», αλλά και το Αφγανιστάν. «Είμαστε έτοιμοι και ικανοί να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας, και την Τουρκία, έναντι κάθε απειλής» λέει ο γγ με φόντο την υπόθεση των παραβιάσεων.

Οι πρόσφυγες που φτάνουν ή προσπαθούν να φτάσουν στη Γερμανία έχουν βρει μία νέα ηρωίδα στο πρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ, όμως το κλίμα είναι το αντίστροφο εντός της γερμανικής πολιτικής σκηνής. Η στάση της στο προσφυγικό έχει ανοίξει ρωγμές σε ολόκληρο το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών, η δημοτικότητά της παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια υποχώρησης αλλά η ίδια επιμένει και αναλαμβάνει προσωπικά την κρίση: «Η Γερμανία θα τα καταφέρει, δεν μπορεί να μπει όριο στην αποδοχή προσφύγων».

Στο Λουξεμβούργο συενδριάζουν οι υπουργοί Εσωτερικών των «28» με κεντρικό θέμα της ατζέντας τα μέτρα επαναπροωθήσεων και επιστροφών μεταναστών στις χώρες προέλευσης, εξετάζοντας επίσης τις πρώτες εξελίξεις στο σχέδιο αρχικής μετεγκατάστασης 40.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία - με πρώτο βήμα τη δημιουργία hot spot. Στο περιθώριο των εργασιών, οι «28» θα συνεδριάσουν και με τους ομολόγους τους από βαλκανικές χώρες, Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο.

Η Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2016, πήρε για πρώτη φορά στην προεκλογική περίοδο σαφή απόασταση από τον Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην εμπορική συμφωνία που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με άλλες έντεκα χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού (TPP). H στάση της γίνεται με το βλέμμα στους ψηφοφόρους του «αριστερού στρατοπέδου», αλλά μπορεί να υπονομεύσουν την πορεία της TPP στο Κογκρέσο.

Πολεμικά αεροσκάφη της συμμαχίας στην οποία ηγούνται οι ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών στην Συρία άλλαξαν πορεία τουλάχιστον μια φορά τις τελευταίες μέρες για να αποφύγουν ρωσικά αεροσκάφη, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Οικονομία: Ήπιες πτωτικές τάσεις επικρατούν κατά την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να διαμορφώνεται στις 676,33 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 0,55%. Οριακές απώλειες καταγράφουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Διάταξη με την οποία θα προστατεύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μετά το περιστατικό που συνέβη στο Αμύνταιο, όταν εφοριακοί που έκαναν έλεγχο σε πανηγύρι προπηλακίστηκαν από εμπόρους και κατέληξαν στο τμήμα. 

«Η αρχή με τους ελέγχους θα γίνει από τις μεγάλες επιχειρήσεις και μετά θα πάμε παντού και στα πανηγύρια. Δεν θα υπάρχουν φορολογικά άβατα» δήλωσε. Νάρκη για τη χειμαζόμενη αγορά ακινήτων αποτελούν οι κατοικίες, οι επαγγελματικοί χώροι και τα οικόπεδα, συνολικής αξίας 33 δισ. ευρώ που είναι υποθηκευμένα έναντι των 100 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων των ιδιωτών και των επιχειρήσεων στις συστημικές τράπεζες.

Αθλητισμός: Τέσσερις χώρες, Αγγλία, Ισλανδία, Αυστρία και Τσεχία, έχουν εξασφαλίσει θέση στην τελική φάση του Euro 2016, μαζί φυσικά με την οικοδέσποινα Γαλλία, ενώ στα δύο αυτά τελευταία προκριματικά βήματα της διοργάνωσης (πριν από τα πλέι-οφ, 32 ακόμα ομάδες διεκδικούν τις 19 ακόμα ελεύθερες θέσεις. Η Ιταλία, μαζί με Γερμανία, Ισπανία, Βέλγιο, Β. Ιρλανδία και Πορτογαλία, βρίσκονται ένα βήμα από την εξασφάλιση της συμμετοχής στο Euro 2016.

Βόμβα από την Ισπανία: Ο Πεπ Γκουαρντιόλα θα είναι ο επόμενος προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι. Αυτό αποκάλυψε η ισπανική εφημερίδα «El Mundo Deportivo», υποστηρίζοντας ότι ήδη έχει συμφωνήσει με την αγγλική ομάδα για την επόμενη σεζόν. Σκάνδαλο ντόπινγκ προέκυψε στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, αντίπαλο του Ολυμπιακού στο Champions League και μάλιστα στην πρόσφατη αναμέτρηση με την Αρσεναλ, όπου οι Κροάτες ξεκίνησαν νικηφόρα στους ομίλους. Συγκεκριμένα, ο Άριαν Αντέμι βρέθηκε θετικός στον έλεγχο ντόπινγκ που υποβλήθηκε μετά την αναμέτρηση στο «Maksimir».

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: